1 jaar full-time ondernemen – Hoe bevalt het en mijn lessen…

1 jaar full-time ondernemen

Het schooljaar is weer begonnen en dat betekent dat er voor mij 1 jaar full-time ondernemen op zit. Vorig schooljaar startte voor mij een nieuw avontuur. Negen jaar met mega veel liefde gewerkt in het speciaal onderwijs. Het laatste jaar in combi met twee bedrijven en de mannen (en een reis in de planning) werd me duidelijk dat ik knopen moest doorhakken en koos ik voor een nieuw avontuur… Full time ondernemen… Hoe bevalt het? Wat heb ik geleerd? Mis ik het onderwijs?

Van kleins af aan wilde ik altijd al iets opbouwen. Avonden zat ik met vriendinnen bedrijven te bedenken en gaten in de markt te zoeken. Ambitieus en leergierig… Alles was nieuw, alles moest ik nog leren en ging en gaat nog steeds stapje voor stapje…

1 jaar full-time ondernemen

1 jaar full-time ondernemen was waanzinnig, gaaf, een rollercoaster, zorgde voor een mega groei… maar tegelijkertijd ook een rollercoaster. Na de zomervakantie vorig jaar was de opvang niet ideaal geregeld. Nog geen BSO en de dagopvang voor Pip was ook nog niet beschikbaar… Prima… Ik ben veel thuis, dus vang het op en we zien het wel na onze reis. Eind december gingen we drie maanden op reis en na de reis zou het echt zo zijn zoals het moest zijn… Zoals mijn ondernemers leven er uit zou zien. 3 tot 4 werkdagen, echt weer weekend en meer avonden vrij. 11 maart kwamen we terug en we weten allemaal wat er 15 maart door onze premier werd verteld. Dus mijn plannen gingen in de ijskast. Ik werkte overal en nergens. Was ook nog even zwanger tussendoor… Kortom… Alles was anders..net als voor de rest van Nederland.

Ondernemen loopt anders…

Noem me overigens niet zielig hoor. Het was heel fijn dat ik de mannen redelijk makkelijk op kon vangen, omdat ik toch al thuis was… maar ik vond het thuiswerken soms heel zwaar. Mijn lief moest wel de deur uit voor werk, ik was intens moe het eerste trimester, de mannen waren thuis en tussendoor groeide het aantal orders (waarvoor grote dankbaarheid). Die planning, daar kwam niks van. In de avond, tijdens het middagslaapje van Pip ging Raf voor de tv en in het weekend werkte ik waar mogelijk… en het lukte. We kregen ook dit weer voor elkaar… Weer een les geleerd… Het loopt niet zoals je plant, of bedenkt… het loopt mooier en beter (nooit verwacht zo’n gigantische groei te maken in die periode) soms ook lastiger en zwaarder, maar het liep… En ook dat heb ik/ hebben we gered.

We doen dit samen

Het is mijn webshop, maar als je mij over de webshop hoort praten, praat ik vaak in de wij vorm. Mijn lief is naast zijn vaste baan als Manueel therapeut een mega steun en hulp. Avonden hielp en helpt hij ook met het verwerken van orders. Hij onderhoudt de machine en maakt producten, hij brengt nu de zwaardere pakketten zoals de herinneringskisten weg, maar bovenal is hij mijn sparringspartner. Ondanks dat hij nog niet zo thuis is in het webshop/ ondernemers wereldje… dat ik mijn hersenspinsels en ideeën kan delen is zo fijn.

Hard werken… ik kan het toch.

Daarnaast geniet ik van het hard werken, maar ook de groei die ik daarin terug zie. De groei voor de bedrijven… Ik vind mijn werkplek heerlijk… mijn plekje in het winkeltje (hoe vet dat zelfs volgers mijn plekje t winkeltje noemen) nieuwe plannen uitwerken en die lanceren. nieuwe ontwerpen, mails over nieuwe samenwerkingen… Ik krijg daar onwijs veel energie van en dat maakt me f*cking trots op mijn bedrijven. Ik die altijd zei nooit full time te willen werken… die nu weken van meer dan full time maakt… en toch… toch geniet ik intens, want ik kan het zelf indelen. Lunchen met de mannen, even liggen als dat nu (30 weken zwanger) nodig is en ook beslissen de boel de boel te laten en samen op avontuur te gaan.

Vrijheid

Want ik werk dan misschien veel uren, ik krijg er ook heel veel vrijheid voor terug. Naar de verloskundige? Op kraamvisite? een kopje koffie… Dat kan ook tussendoor op mijn werkdagen. Niet alles tegelijk heel de week, maar ik kan het zelf plannen. Zelf indelen… Zolang die orders maar op tijd de deur uit gaan, zolang ik die samenwerking voor Lief thuis maar op tijd af heb… dan maakt het de klant niet uit wanneer ik dat doe.

Mis ik het onderwijs of de mensen?

Het alleen werken was ik een beetje bang voor. Ik ben echt een gezelligheidsdier. Ik hou van mensen om me heen. Een groepsmens… maaaar ik kan ook intens genieten van het alleen zijn. Alleen met mijn gedachten en alleen met mezelf achter de computer. Ik heb de gezelligheid nodig, dus die zoek ik op buiten mijn werktijden. Ik voel me nooit alleen, genoeg mensen om me heen of een telefoontje ver om met me te sparren. Mis ik het onderwijs? Soms… zeker… Ik ben een juf in mijn hart. Mijn collega’s en het contact met de leerlingen, maar het past nu gewoon niet in mijn leven. Het is de afgelopen maanden ook zo’n gekke tijd geweest dat er vaak weinig tijd was om het te missen…

Mijn lessen

Dit jaar heeft me veel geleerd. Er valt nog veel meer te leren, maar dat komt… Alles op zijn tijd… Ik deel nog wat extra lessen die me bewust bij zijn gebleven.

  • Het werk is nooit af… dus plan je rust. Dit is vooral momenteel echt heel belangrijk. Ik leef niet om te werken, maar ik werk om een heel fijn leven te hebben en dat mijn werk dan ook nog eens zo leuk is, is mooi meegenomen. Mijn werk is echter nooit af of klaar (zoals in zoveel banen) maar omdat ik het werk altijd bij me heb, moet ik soms echt bewust beslissen. Vanavond geen laptop, of dit weekend geen werk en daar geniet ik dan ook heel erg van.
  • Investeer in jezelf en je bedrijf: Dit vind ik echt een hele belangrijke om bewust van te zijn en moet ik mezelf soms ook nog aan herinneren. Een jaar lang volgde ik Coaching bij Marije van The business Mom academy en het heeft mij zoveel gebracht en heeft me zoveel geleerd. Dat is echt de beste keuze geweest. Het geld dubbel en dwars waard en lessen groot en klein, soms persoonlijk, vaak zakelijk, om voor altijd mee te nemen.
  • Zoek business buddies: Aan mijn coaching hield ik een aantal business buddies over die mijn bedrijf kennen, die mijn struggles kennen en waar ik vragen kan stellen. We helpen elkaar…Maar ook op andere plekken kun je gelijkgestemden vinden. Andere ondernemers die ongeveer dezelfde paden bewandelen. (Wellicht vind je iemand op de facebook van Business babes NL of Ambitieuze meisjes)
  • Every level has it’s devil: Deze uitspraak kwam ik aan het begin van mijn ondernemers avontuur eens tegen en is me altijd bijgebleven. Dit is ook echt zo. Iedere nieuwe stap, nieuw doel, nieuwe richting… Iedere stap waarmee je groeit krijgt ook weer nieuwe moeilijkheden. Wat momenteel een grote devil van mij is, is het aannemen van iemand voor Feestje van Hout. Ik sta er achter, ben er excited over, vind het gaaf, maar ook zo zo spannend. Allemaal nieuwe dingen die daar bij komen kijken, nieuwe dingen om te regelen, om te doen… Maar ook deze devil gaan we overwinnen, dus geloof daar in. Weet dat je nooit klaar bent met leren.
  • Er zijn meer wegen die naar rome leiden: Via instagram of op andere plekken vind je 100den zo niet 1000den business coaches of hoe ze zichzelf dan ook noemen. Die vertellen allemaal hele waardevolle informatie. De een over marketing, de ander over instagram enz enz. Allemaal hebben ze de waarheid… maar weet dat er meer wegen zijn die naar Rome leiden. Ik haal vaak voor mij nuttige informatie er uit, maar weet ook dat er niet maar 1 manier is.

Ben jij ondernemer? Of wil je ondernemer worden? Is het herkenbaar? Twijfel je? 1 jaar full-time ondernemen en het is de beste beslissing die ik had kunnen nemen. Deze stap, deze kans, dit avontuur… Ik ben mega trots mijn bedrijven.

Volg:
Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *