11 gekke zwangerschaps kwaaltjes die ik had, maar waar ik nog nooit van had gehoord…

Wat vond ik deze foto verschrikkelijk. door mijn worsten vingers. Hadden we maar alleen mijn liefs handen op de foto.

Wat vond ik deze foto verschrikkelijk. door mijn worsten vingers. Hadden we maar alleen mijn liefs handen op de foto.

Toen ik nog niet eens een positieve test in handen had googlede ik al naar symptomen/ kwaaltjes van de zwangerschap. Er zijn natuurlijk een aantal hele bekende, namelijk; misselijkheid, groeiende/ pijnlijke borsten, vaak plassen en maagzuur. Hele duidelijke kwalen, waar heel veel zwangere vrouwen last van krijgen.
Ik streepte het eerste trimester week voor week af omdat ik bang was misselijk te worden. Heel de zwangerschap heb ik een aantal duidelijke grote kwalen kunnen ontwijken. Geen dag misselijk of overgeven en geen maagzuur en geen zwangerschapsdementie (of het nu bestaat of niet).

Nergens last van (ahum)
Ik bleef heel de zwangerschap volhouden dat ik zo’n fijne zwangerschap had en weinig last had. Dat was ook zo en vond ik ook echt. Vanaf week 27 kreeg ik langzaamaan steeds meer last van bepaalde kwaaltjes. Ik weet heel veel aan m’n groeiende buik en ging weer verder. Achteraf gezien was het einde van mijn zwangerschap, soms best wel zwaar. Ik voelde me heel goed, zolang ik niet teveel deed, maar dat teveel doen ging nogal snel. Ik had veel last van een aantal kwalen waar ik nog nooit iemand over gehoord had.

Hier een aantal van de kwalen, die ik had en waar ik nog nooit van gehoord had.

 • Verslikken, ik verslikte me in alles wat maar enigszins sappig was. Drinken, maar ook appels, kiwi’s en yoghurt. Iedere dag verslikte ik me, tot tranen in mijn ogen aan toe, zo vervelend. Waardoor het kwam, geen idee, maar nu is het weer weg.
 • Pijnlijke en branderige ogen had ik vanaf week 20 regelmatig. Alsof er iets vies in je ogen zit of alsof ze heel erg droog zijn.
 • Pijn aan mijn tepels. Sorry voor de TMI (too much information) maar ik kreeg in de laatste weken echt branderige tepels. AU
 • Boeren laten, hier had ik geen last van gelukkig, maar hij hoort wel in dit rijtje, want ik had niet verwacht dat dit een kwaaltje zou zijn. Een vriendin van mij kon d’r mond bijna niet meer dicht houden in het eerste trimester.
  Zoek de verschillen

  Zoek de verschillen

 • Vocht vasthouden oke, daar had ik van gehoord, maar zoveel vocht vasthouden als een walrus, dat schoenen, ringen sieraden niet meer passen en dat je je eigen handen niet meer herkent dat had ik niet verwacht. Als ik onderuit op de bank lag, kon ik met mijn onderkin mijn borsten aanraken. Lag dat aan de onkerkin en het vocht? Of de dikke tieten grote borsten?
 • Een hartslag van 130/140 in rust. Mijn bloeddruk was goed, maar op de een of andere onverklaarbare reden bleef mijn hartslag zo hoog, ook na een half uur in bed liggen. Een hartfilmpje wees uit dat het wel heel stabiel was, dus daar hoefde ik me geen zorgen om te maken.
 • Benauwd, benauwder benauwdst…. Ook deze hoor je vaker tegen het einde van de zwangerschap ivm in de weg zitten van de baby. Ik vroeg me echter rond de 24 weken wel eens af, waarom ik toch zo moe en soms duizelig was. Het antwoord van een collega was; jij bent ook super benauwd. Ik had het zelf niet eens door, totdat zij het zei. Waarschijnlijk had dit ook te maken met die hartslag, want onze spruit zat nog niet in de weg.
 • Darmen die feest vieren Niet mee willen werken, of juist te fanatiek mee willen werken, nou ja, je snapt me.
 • Slapende handen had ik heel vaak. Door het vocht in mijn lichaam, knelde soms mijn zenuwen af en had dat slapende handen tot gevolg. Ik ben ik weet niet hoe vaak wakker geworden met ‘dode’ handen.
 • Bloedneuzen schijnen ook normaal te zijn. Ik heb het een keer gehad en ik schrok me rot. Ik was namelijk mijn gezicht aan het wassen en keek in de spiegel en heel mijn gezicht zat onder het bloed. Lekker dan.
 • Je heupen worden breder. Best logisch misschien als er een (best grote) kleine doorheen moet, maar ik had er nooit bij nagedacht. Vooral na mijn bevalling vond ik het ineens opvallen, rekt dat allemaal weer terug? Ik kan mijn oude broeken gelukkig weer aan.

Wist je trouwens:

 • Dat veel vrouwen een grotere schoenmaat overhouden aan hun zwangerschap. Hun voeten zakken wat door tijdens de zwangerschap door de hormonen en dit trekt niet altijd weer helemaal netjes terug.

Dat waren denk ik mijn meest onverwachte gekke kwaaltjes, hadden of hebben jullie veel last van gekke of onbekende kwaaltjes? Ik ben nieuwsgierig, so let me know!

Tot snel,

Liefs Jodi

Volg:
Share:

14 Reacties

  • Liefthuis
   Auteur
   10 februari 2016 / 08:28

   Echt? Net als in de overgang? haha wist niet dat dat kon.

 1. 10 februari 2016 / 11:17

  Ik heb er eentje die valt onder de categorie TMI: veel afscheiding. Bah bah bah. Dat vond ik eigenlijk nog erger dan tot week 16 misselijk zijn, geuren niet kunnen verdragen en overgeven.

  • 11 februari 2016 / 12:13

   Argh die afscheiding vond ik ook zo vreselijk irritant.

 2. 10 februari 2016 / 13:22

  Eigenlijk alle kwaaltjes die jij ook opnoemt had ik ook. Heel irritant, vooral die maagzuur, maar ook je versnelde hartslag als me probeert te slapen

  • Liefthuis
   Auteur
   10 februari 2016 / 14:19

   Maagzuur lijkt me zo vervelend, die heb ik gelukkig niet gehad.

 3. 11 februari 2016 / 12:15

  Naar het einde van mijn zwangerschap hield ik ook ongelofelijk veel vocht vast. Als ik nu de foto’s van mijn voetjes terug zie, ben ik telkens verbaasd dat ik met zo’n olifantenpootjes heb rondgewandeld. Toen ik naar het ziekenhuis ging voor mijn bevalling kon ik zelfs geen schoenen meer aan doen.

  • Liefthuis
   Auteur
   11 februari 2016 / 13:01

   haha heel herkenbaar. Ik heb de laatste weken op mijn slippers geleefd. Gelukkig was het mei/ juni.
   Pas toen ik het vocht weer ging verliezen uit mijn benen en polsen enzo merkte ik pas hoeveel ik vast had gehouden. Ik vond mezelf wel een walrus, maar pas toen ik voelde hoe dun mijn polsen eigenlijk waren, besefte ik hoe het erg het was. haha

 4. Mirjan
  25 april 2018 / 12:14

  Tijdens. Mijn zwangerschap last van zwangerschap eczeem en last van geurtjes waar je normaal wel tegen kon.

 5. Imke
  25 april 2018 / 17:46

  Niet alleen slapende handen, bijna alles kan zo aanvoelen, mijn armen, heupen, knieën. Verder gelukkig niet zoveel gekke kwaaltjes!

 6. kirsten
  28 januari 2019 / 15:33

  Ik strek me bij elke zwangerschap elke keer uit juist wanneer ik wakker begin te worden. Dit gebeurt automatisch.
  Van zodra ik bevallen ben, is dat volledig gedaan..

  • Liefthuis
   Auteur
   28 januari 2019 / 21:43

   Bizar he wat het met je lichaam doet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *