14 Verschillen tussen mijn babytijd en die van mijn spruit…vroeger en nu…

In mijn tijd hadden ze dat allemaal nog niet….Toen jullie (ik en mijn zussen) jong waren, ging dat nog anders…. Een paar opmerkingen die ik regelmatig gehoord heb sinds ik moeder ben. Niet veroordelend, meer verwonderd over wat er allemaal veranderd is. Ik praat niet over de geschiedenis lang geleden, niet over de middeleeuwen, maar over toen ik geboren werd, zo’n 29 jaar geleden.
In overleg met mijn moeder ben ik een paar van de verschillen gaan verzamelen (dank je mam) en deze deel ik met jullie.

 • Kolf
  Wat was ik blij met mijn Difrax kolf. Makkelijk en snel even kolven.
  In de tijd dat mijn zussen en ik geboren zijn, hadden moeders nog geen elektrische thuis kolf. Alleen in het ziekenhuis had je die en thuis gebruikte je een handkolf. Arm spieren kweken dus. Mijn moeder had het geluk dat ze iemand kende die in het ziekenhuis werkte dus mocht daar af en toe gaan kolven.
 • Wat het consultatie bureau zei…is wet
  Dit is misschien wel de reden dat het nu soms nog steeds consternatie bureau wordt genoemd. Vroeger hadden moeders veel meer het idee dat het op 1 manier MOEST, doordat dit hun zo werd verteld bij het consultatie bureau. Dat ze bijvoorbeeld op een bepaalde tijd uit een beker moesten drinken ipv dat het een advies was.
 • Foto’s
  Met een digitale camera maken we tientallen, honderden en als er een new born in huis is misschien wel duizenden foto’s. We maken per foto-moment 10 foto’s en welke we lelijk vinden verwijderen we. Naast die digitale camera heeft bijna iedereen een smartphone met de beste camera in bezit, dus we hoeven zelfs de camera er niet bij te pakken.
  Maar… ken je de camera met rolletjes nog? Zo’n camera had je niet altijd bij de hand en je moest goed kiezen van welke momenten je een foto ging maken, want je had geloof ik 24 foto’s per rolletje. Niks terug kijken of kiezen welke mooi zijn, maar afwachten of ze gelukt zijn.
 • Veer aan plafond
  Wij hebben vroeger in een tuigje aan het plafond gehangen als baby. Klinkt raar, maar met onze voeten bij de grond konden we een beetje afzetten en springen. We vonden dat fantastisch, maar het schijnt niet zo goed voor de heupjes van kleine spruiten te zijn. Ik heb het ook nooit meer ergens gezien.
 • Echo’s
  Tegenwoordig krijg je 4 tot 5 echo’s tijdens een normale zwangerschap. Vroeger waren dat er één of twee. Nogal een verschil met nu. Wanneer het nodig was, kreeg je er natuurlijk meer, maar in principe dus veel minder.
 • Opvolgmelk
  Bij mijn zusje (bijna 28) was opvolgmelk ineens nieuw en werd dit best wel streng aangeraden, na de eerste poedermelk. Mijn ouders wisten dat ik en mijn zus het zonder die opvolgmelk ook gered hadden dus gaven gewoon koemelk aan mijn zusje, tegen het advies in. Nu heb je nog steeds opvolgmelk, maar volgens mij is het ook normaal vanaf 1 jaar koemelk te geven.
 • Speen
  In de tijd dat wij werden geboren werd de speen door de kraamhulp blijkbaar echt heel streng afgeraden, in ieder geval aan mijn moeder. Het werd gezien als een vies ding, wat slecht was voor de tanden en wat moeilijk af te leren was. Ik zeg zeker niet dat deze laatste punten niet waar zijn, maar nu is het advies toch niet meer zo streng. Ik ben overigens heel blij dat onze kleine man een speen in bed heeft en natuurlijk zie ik er tegenop als we het af gaan leren over een tijdje, maar dan heeft hij (en wij soms) er wel een hele tijd profijt van gehad.
 • Cosleeper 
  Mijn moeder had er nog nooit van gehoord en die bedjes die je nu speciaal daarvoor hebt, had je toen nog niet (naar haar weten)
 • Tepelhoedjes
  Om het aanhappen voor onze spruit makkelijker te maken ging ik al snel met tepelhoedjes in de weer. Even een gedoe, maar toen we gewend waren en onze spruit goed dronk, was het geen (grote) moeite meer. Mijn moeder vertelde dat de tepelhoedjes vroeger heel anders waren, namelijk van glas en niet flexibel. Je zette het glazen tuutje over je tepel en daaraan moest je kleine aanhappen.
 • Traktaties
  Was je jarig dan was het groot feest. Was er een klasgenoot jarig? Dan was het net zo goed feest. Hoe leuk was het om een dropveter met snoepjes eraan te trakteren, of zakjes chips, of iets anders lekkers. Het was immers feest. Tegenwoordig wordt overal om een gezonde traktatie gevraagd, natuurlijk gezonder, maar soms wel saai.
 • Roken
  Iemand die ik ken vertelde dat toen zij geboren werd dat de vriendinnen van de moeder die op kraamvisite kwamen, rond het bed (in de kraamweek dus) zaten te roken. De kraamhulp droeg wel op dat de peuken weg moesten, maar haar moeder vond dit toen wat overdreven. Er werd toen nog heel anders tegenaan gekeken.
 • Maxi cosi
  Tegenwoordig een van de belangrijkste aankopen. Wanneer je geen Maxi Cosi bij je hebt in het ziekenhuis krijg je je kleine niet mee….en terecht. Vroeger hadden ze nog geen autostoeltjes of maxi cosi’s. Ik en mijn oudere zus hebben altijd in de kinderwagen bak op de achterbank gelegen. Die bak werd dan vastgezet met de gordel, maar wij lagen los. Ik vroeg mijn moeder wat er gebeurde als ze hard moesten remmen…..en toen zei ze tjaaa….goede vraag.
 • Mag ik in de achterbak???
  Bij kinderfeestjes was het een kleine strijd wie er in de achterbak mocht, om naar de plek van bestemming vervoerd te worden. Terwijl we achterin zaten, zwaaiden we naar alle bestuurders achter ons. Nu niet meer in te denken en ik zie het ook nooit meer, of ligt dit aan mij?
 • Papadag
  Naast dat ik een hekel heb aan het woord papadag (een dag met mama heet toch ook geen mamadag) bestond die term vroeger ook gewoon niet. Vaders werkten meestal gewoon full time. In het weekend gingen ze mee op pad en deden ze leuke dingen. Dit was heel normaal, maar doordeweeks werkten ze. Nu gaan steeds meer vaders korter werken en ook voor de kleinen zorgen.

Waarschijnlijk zijn er nog veel meer, dus kom maar op….weten jullie er nog meer…

Volg:
Share:

6 Reacties

 1. Manon
  2 februari 2017 / 08:24

  De fietsstoeltjes.
  Die haakte je vroeger gewoon over het stuur heen.
  En voor achterop gewoon een kussen op de bagagedrager en een metalen stang erachter.
  Niks geen tuigjes enz.

  • Liefthuis
   Auteur
   2 februari 2017 / 12:20

   Jaaaa goed voorbeeld. Inderdaad dat ging heel anders dan nu.

 2. 2 februari 2017 / 09:46

  Bij ons mochten ze gewoon een dekbedje gebruiken en nu is het een dekentje. Sommige dingen zijn onzin, maar sommige dingen zijn echt voor de veiligheid veranderd. Gelukkig

 3. 2 februari 2017 / 11:09

  leuk artikel. Aan die bak in de auto dacht ik ook meteen.

 4. 2 februari 2017 / 21:13

  Leuke post dit! Ik heb ook nog wel eens in de achterbak gezeten, wat niet legaal was haha, maar het was wel leuk!

  • Liefthuis
   Auteur
   2 februari 2017 / 21:37

   Het was zeker leuk hahaha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *