16 Binnen activiteiten met je peuter en kleuter

Binnen activiteiten

Door de quarantaine/ self distancing lijkt iedere dag wat op elkaar en dan kan het op een gegeven moment best lastig zijn om weer een activiteit te verzinnen om te doen met de kinderen. Ik deel 16 binnen activiteiten om te doen met de peuter en kleuter… die overigens ook na deze corona crisis nog steeds heel leuk zijn.

Er zijn momenten dat ik het heerlijk en bijzonder vind, vooral met het zonnetje er bij, dat we zoveel samen zijn, maar er zijn ook momenten dat ik het best heftig vind, vooral met mijn werk er bij en dat alle dagen op elkaar lijken.

Bijna iedere dag probeer ik een nieuwe activiteit met de mannen (4 en 2) te doen, omdat ik het fijn vind bewust met ze bezig te zijn. Soms is dat ‘gewoon’ de schoolopdracht van de spruit, soms is dat iets anders. Om het weekend toch nog als weekend te laten voelen, doen we dan echt bewust iets met zijn alle bijvoorbeeld van deze binnen activiteiten.

Binnen activiteiten:

 • Kleuren toveren/ mengen: Dit voelt bijna als toveren of een proefje. Pak de drie primaire kleuren (geel, rood en blauw) en een stuk karton (of plastic of een bakje of stevig papier) Doe een kloddertje geel en rood op het karton en laat het mengen met een kwast. zo kun je alle kleuren samen testen en daarna natuurlijk proberen op papier.
 • Cijfers zoeken in huis: Ik moet eerlijk bekennen dat deze van de juf kwam, maar de spruit vond deze erg leuk. Zoek zoveel mogelijk cijfers in huis. Hij was verbaasd waar hij ze allemaal had gevonden. (oven, verpakkingen, verwarmin enz.)
 • Van groot naar klein: Zoek 10 voorwerpen in huis (of laat de kinderen 10 speelgoedjes pakken) en leg deze van groot naar klein.
 • Kliederen met scheerschuim: Hier altijd een groot succes. Plak de tafel af met kranten en gooi een flinke berg scheerschuim op tafel. Het voelt erg fijn, ze kunnen er in schrijven of tekenen, maar ook kleurstof er bij, of speelgoed er in is erg leuk. Wil je het niet aan tafel, dan is de badwand of de douchewand ook een goede optie.
 • Theedoek spel: Ken je het spel met de theedoek van vroeger nog? Je legt een paar random voorwerpen onder een theedoek. Je bespreekt ieder voorwerp even kort en dan leg je de theedoek er weer op. Jij haalt vervolgens een voorwerp onder de theedoek vandaan en de kinderen moeten raden wat er weg is. Begin met 3 of 4 voorwerpen en breid dit langzaam uit als het goed gaat.
 • Post maken voor vriendjes of opa’s oma’s: De brievenbus en de postbode hebben iets magisch. De spruit vindt het dan ook erg leuk om post te maken voor zijn vriendjes. Het is ook leerzaam, door het hele proces van schrijven, adres, envelop enz, maar vooral ook heel leuk.
 • Rijm spullen zoeken in huis: Weer zo’n goed idee van de juf. Zoek in huis spullen die op elkaar rijmen en maak hier een foto van. Kaas/ vaas enz…
 • Dino/ dierenjacht: Ok deze is in de tuin, maar kan ook in huis. Verstop de dino’s of dieren in huis en laat ze zoeken door je peuter en/of kleuter. Wil je het educatiever maken, verstop dan een bepaald aantal T-rexen en een bepaald aantal Triceratops bijvoorbeeld. Zo moeten ze nog tellen ook.
 • Paas eieren schilderen: Deze kon natuurlijk niet uitblijven. Schilder samen met je kleinen onze houten paaseieren van Feestje van Hout. Een leuke activiteit en leuk om voor altijd te bewaren. Voor woensdag besteld? Dan verzenden wij het nog op tijd voor pasen.
 • Hindernisbaan bouwen in huis: Bouw samen met de kinderen een hindernisbaan in huis. Het hoeft niet moeilijk te zijn, maar een parcours, met slalom, over dozen heen, onder de tafel door en een bal ergens ingooien, is succes gegarandeerd. Kinderen hebben zelf vaak ook toffe ideeën.
 • Kunsten maken/ samen gymmen: Dit vinden de mannen heel erg leuk. Wij hebben een gymmat van Ikea, die met kleuters en peuters echt ideaal is. Kinderyoga op Youtube is een leuk voorbeeld (klik voor link) ook de super populaire filmpjes van Nathan Rutjes en zijn zoontje staan online.
 • Een prentenboek namaken: Kies een favoriet boek en maak een bladzijde (of meerdere) uit het boek na door zelf er in te spelen. Het is even wat werk, maar wel super leuk om te prikkelen verder te denken.
 • Tape: Maak met schilderstape een racebaan op de vloer, of maak een bed, of allemaal eilanden (kleine vakjes). Ik kan me nog herinneren dat mijn zussen en ik UREN speelplezier hadden met een doos… omdat die doos ons bed was. Tape iets en de fantasie doet de rest.
 • Laat 1 tot 10 op losse blaadjes schrijven en laat vervolgens per cijfer zoveel voorwerken zoeken. Dus 1 dino, maar die mag dan bij de andere cijfers niet meer gebruikt. Het daagt kinderen uit creatiever te denken omdat ze wel 10 dezelfde voorwerpen moeten vinden.
 • Lente zoektocht: Ga op onderzoek (als je dat zegt klinkt alles spannend) in de buurt op zoek naar de Lente. Bespreek kort wat de lente is en als ze dus bloemetjes of nieuwe groene blaadjes aan bomen zien, sta hier dan bij stil en maak foto’s.
 • Bioscoopje spelen: En als je juist al het samen spelen of activiteiten regelen beu bent… Maak het dan zo donker mogelijk in huis, pak een grote bak popcorn en extra lekker drinken uit leuke bekersen ga bioscoopje spelen.

Deel vooral ook jouw binnen activiteiten tips, want zo kunnen we elkaar een beetje helpen de komende tijd. We hoeven niet allemaal het wiel opnieuw uit te vinden.

Volg:
Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *