Avondroutine met een baby en een peuter…

Wat is onze avondroutine nu we twee kinderen hebben. Het heeft even geduurd voordat we enige routine erin hadden gevonden, maar nu lijkt het er toch op. Hoe doen wij dat met een peuter en een spruit???

Onze avondroutine start bij het eten, maar het naar bed brengen van de spruit duurt ongeveer 15 minuten, soms langer, soms korter.  Dat van de Pipster zonder voeden nog geen 10 minuten. We laten soms onderdelen weg en soms komt er iets bij of spelen we langer, maar meestal heeft het deze vorm. Als mijn lief of ik het alleen moeten doen, dan duurt het uiteraard langer, want dan kan het niet tegelijk gebeuren, maar dan nog valt het me heel erg mee. Het is even zoeken geweest, maar nu is het goed te doen om twee mannen op tijd tevreden in bed te krijgen.

Eten…
Onze avondroutine start eigenlijk al bij het avondeten. Meestal eten we met zijn vieren tegenwoordig. Op sommige dagen is dit wel wat laat (half 7 eten) in verband met mijn liefs werk, maar die dagen eten we dan iets simpels wat snel klaar is. Ik vind het samen aan tafel eten heel erg gezellig. We kletsen wat, maken grapjes met de spruit en soms mag er uit de pan geprikt worden.

Het grote bed…
Afhankelijk van hoe laat het is mag de spruit nog een kwartiertje spelen of we gaan al eerder naar boven. Iets wat hij al heel erg lang heel graag doet is spelen op het grote bed voor hij naar bed gaat. Even samen dollen, stoeien en gek doen. Als een van ons de avondroutine alleen doet gaat de Pipster gewoon mee naar bed en doet mee in de feest vreugde. Heerlijke momentjes zijn dit…

Deze wilde ik gewoon heel graag even met jullie delen.

Boekje uitzoeken…
Na even spelen mag de spruit een boekje uitzoeken. Ik kan iedereen aanraden boekenplankjes op de hoogte van je mini’s te hangen. Het is zo leuk om te zien als hij ‘winkelt’ door zijn boeken.

Deze is het geworden vandaag…

Omkleden…
Als we de avondroutine samen doen dan pakken we vanaf dit moment beide een man. Als dit niet zo is dan gaat de Pipster mee naar de kamer van de spruit. De spruit heeft een heel grote bedstee dus daar kan de Pipster dan even lekker liggen. De spruit krijgt een schone luier en we trekken zijn pyjama aan. Hij heeft geen commode meer, maar zijn bed is op een fijne hoogte om hem te verschonen.

Tandenpoetsen en wassen…
Na het omkleden wordt er uiteraard gewassen en tanden gepoetst. De spruit vindt dit geen probleem, al kauwt hij wel erg graag op de tandenborstel. Wij gebruiken een kinder tandpasta van Weleda (verkocht bij Holland en Barret) die is niet chemisch en toch lekker voor de kleinen.

Knuffelen…
Omdat ik nu in de kamer was, wilde de spruit mij ook een dikke knuffel geven. Als mijn lief de avondroutine met de spruit doet kom ik vaak tijdens even binnen lopen om nog een kus of knuffel te geven. Niks lekkerder dan een dikke knuffel van je kleine man.

Boekje…
Onze spruit heeft een tweepersoonsbed in zijn bedstede liggen. Ideaal om er lekker bij te kruipen en samen boekjes te lezen. Ik hou van dit momentje zo lekker knus samen in zijn bed. De spruit vindt het ook heerlijk. Hij vond het overigens wel raar dat ik tijdens het foto’s maken in de kamer bleef, want meestal is een van ons aanwezig bij het boekje lezen en niet allebei. Pip ligt hier overigens ook nog lekker naast op het grote bed, of we nemen hem in onze armen en lezen de spruit zittend voor.

Liedje…
Dan gaan de shutters in zijn bed dicht (vandaar dat het ineens donkerder is) en zingen we nog een liedje met hem. We zingen meestal ‘Treintje naar dromenland’ maar soms ook ‘onder hele hoge bomen’ of ‘alle kindjes’. Hij ligt altijd aandachtig te luisteren. Ik kriebel hem vaak in zijn haar als ik een liedje zing en hij kriebelt dan vaak over mijn handen. Zo lief…

Pipster…
Als we samen zijn, dan doen we dit tegelijkertijd, maar het komt ook regelmatig voor dat een van ons het alleen moet doen. Bij de Pipster gaat het als volgt. Even omkleden. Sinds kort doen we hem in de nacht echt een pyjamatje aan. Hij krijgt nu hapjes en rolt door de kamer, dus een frisse pyjama is dan wel lekker.

Slaapzakje…
Slaapzakje aan en nog even lekker knuffelen en kussen. Ik kan dit kind soms wel opeten.

Laatste voeding…
Na het omkleden krijgt hij nog een voeding. Dit is meestal rond 7 uur. Nog even lekker samen op de bank, drinken, knuffelen en een beetje slaperig worden. Zo blij ook met deze foto.

Liedje…
Ook voor hem zingen we altijd een liedje. Nog even knuffelend zingen in onze armen. Hij legt vaak zijn hoofdje tegen dat van mij aan en luistert aandachtig.

In bed…
Tijdens de laatste paar zinnen van het liedje leg ik hem altijd in bed. Varkje (zo noemde onze spruit die knuffel dus wij nu ook) erbij, waar hij echt al mee knuffelt en ik zeg altijd dezelfde zinnen. Tegen zowel hem als de spruit nadat ik een liedje heb gezongen. Slaap lekker schatje, mama houdt van jouw tot de maan en weer terug. Kusje op je neus (en dan geef ik een kusje op mijn vinger en dan op zijn neus) Geen idee waarom, maar dit heb ik bij de spruit ooit gedaan en doe ik nu dus nog steeds.

Muziekdoosje…
Voor we de kamer uitlopen doen we het muziekdoosje aan. Deze komt van Prenatal en was een van de eerste dingen die ik kocht toen we wisten dat ik zwanger was van de Pipster.

De spruit speelt soms nog heel even en gaat dan zelf slapen. De Pipster valt meestal meteen in slaap. De Pipster komt soms zelf nog een keer rond half 11 voor een voeding, helemaal prima, dat mag. Verder zijn wij gezegend met hele goede slapers, gelukkig. Echt respect voor alle nacht ouders.

Is het vergelijkbaar met jullie avondroutine???

Volg:
Share:

2 Reacties

 1. 8 april 2018 / 21:45

  Wat leuk om te zien en te lezen. Redelijk vergelijkbaar alleen brengen wij de kinderen tegelijk. En het boekje lezen wij in het bed van papa en mama.

  • Liefthuis
   Auteur
   9 april 2018 / 10:32

   Als we beide thuis zijn dan proberen we de mannen ook tegelijk naar bed te brengen. Als dat niet zo is, dan doen we het dus om en om.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *