Avonturen op het agrarische kinderdagverblijf…

Tijdens de open dag…

Wat vond ik het lastig om bij het oude kinderdagverblijf weg te gaan. De spruit had het daar zo goed naar zijn zin, de leidsters kenden we en hij had daar echt een aantal vriendjes. Werd het op een ander kdv wel weer zo leuk??? We zijn toch overgestapt, omdat die andere vanuit het nieuwe huis niet praktisch op de route lag…en toen vonden we dit agrarische kinderdagverblijf…

In de buurt van ons nieuwe huis werd een nieuw kinderdagverblijf geopend…een agrarische, zo bleek. Een kinderdagverblijf op een boerderij, met veel speelruimte, koeien, varkens, een grote tuin, het boeren veld om in te spelen om de hoek en allerlei natuurlijke activiteiten. Je begrijpt… ik was meteen verkocht. Op de open dag liep onze spruit, terwijl hij normaal geen held is, als een volleerd boeren jongen de koeien te voeren, dit had hij met oma al vaak gedaan dus hij wist precies hoe het moest. Hij wist de kalfjes aan te wijzen en de grote stier. Ook de traktor en de boer maakten veel indruk en hij wilde eigenlijk niet meer weg.

De inschrijving was gedaan…wanneer de Pipster mee naar het kdv zou gaan, zou onze spruit ook overstappen en zouden ze samen op de nieuwe plek beginnen. Ik vond het natuurlijk spannend, maar de spruit en de Pipster zijn de moeilijkste niet dus ik ging er vanuit dat het goed zou gaan.

Het avontuur begon…
Na een dag lang spelen voor de spruit en lekker knuffelen en lachen voor de Pipster haalde ik de mannen op. De spruit in andere kleren, want ze hadden zo fanatiek buiten gespeeld dat zijn kleding vies waren geworden. Totaal geen probleem, lekker juist, laat maar spelen. Wat doen ze dan zoal op het kinderdagverblijf??? Het is een normaal programma qua eten en slapen voor de kinderen, maar daarbij beleven ze de volgende avonturen…

Schillen naar de varkens
De fruitschillen van het fruit en de groente gaan ze iedere dag naar de varkens brengen. Die staan in de stal bij de koeien, dus ook die worden even bezocht, net als de konijnen en de geiten. Een heel avontuur voor die kleine spruiten.

Bakfiets
Ze hebben een grote elektrische bakfiets waar 8 kindjes in kunnen. Ze kunnen in de omgeving van de boerderij van alles bekijken en de wegen zijn er erg rustig, dus ze kunnen lekker rond toeren.

Koetjes hooi geven en kalfjes kijken
De koeien hooi geven toen ze nog in de stal stonden, als de kinderen durfde uiteraard, en daarna kijken naar de kalfjes. Alles veilig en in overleg met de boer. De spruit praat altijd honderd uit over de dieren die ze hebben gezien.

Buitenbedjes
Ik weet dat ze dit op meerdere plekken hebben, maar hier dus ook. Het lijken een soort konijnenhokjes, maar het zijn buitenbedjes voor de kindjes. Ze kleden de mini’s warm genoeg aan en dan mogen ze buiten slapen. Je mag als ouder aangeven of je dit wil of niet, maar ons lijkt het wel lekker en fijn, dus ik ben benieuwd hoe ze hier in gaan slapen.

Kreupele koe
Ze liepen samen langs de koeien en zagen toen dat er één koe kreupel was, arm beestje. Dus wat doen ze dan??? Samen de kleuren van de koe onthouden, zodat ze dit tegen de boer kunnen vertellen. Te heerlijk toch…

Overalletjes
Stel je voor; allemaal dreumesjes en peuters in kleine overalletjes met allerlei gekleurde laarsjes, die rondrennen door de tuin, de wei of de stal. Dat is toch fantastisch. Bij het kinderdagverblijf hebben ze de pakken en de laarsjes allemaal hangen en deze mogen ze allemaal aan. Ideaal.

Zandbergen of in zaagsel rollen
Een mega zandberg voor de deur??? Pak aan en gaan met zijn alle… Onze spruit klom meteen de berg op en moedigde iedereen aan om ook te komen. Ook een berg zaagsel is heerlijk om mee te spelen. Vorige week kreeg ik een muts en een want vol met zaagsel mee naar huis.

Knapzakken
Weer zo’n activiteit waar ik van smelt. Met een stok en een zakje maakten ze knapzakken en trokken de grote kinderen er met de leidster op uit om ergens in het veld te gaan picknicken. Ik kreeg de leukste foto’s…stok op die kleine schoudertjes en gaan.

Dit allemaal en dan te bedenken dat onze spruiten pas 4 keer zijn geweest. Ik ben benieuwd wat ze nog allemaal gaan beleven. Iedere week krijg ik via het online programma een heel verslag van de dag met daarbij de leukste foto’s. Echt heerlijk om zo helemaal te zien hoe onze spruit en de Pipster het zo naar zijn zin hebben.
Vanaf dag een haal ik de spruit vies, maar vooral heel erg blij op. Hij zit vol met verhalen en heeft geen moment hoeven te wennen. Wat een goede keuze om over te stappen…

Volg:
Share:

7 Reacties

 1. G.T.
  18 maart 2018 / 07:56

  Leuk, hè. Mijn peuter gaat ook naar een agrarisch kdv en geniet er elke dag weer van.

  • Liefthuis
   Auteur
   18 maart 2018 / 15:08

   Jaaa zo heerlijk

 2. Lynn Mahieu
  18 maart 2018 / 13:51

  Wat leuk! Lijkt me echt een geweldige ervaring voor die kleintjes! Alleen dat buiten slapen zou ik precies wat kou vinden met deze temperaturen, maar dat is persoonlijk natuurlijk. 😉

  • Liefthuis
   Auteur
   18 maart 2018 / 15:08

   Het schijnt dat het tot -10 kan. Ze worden uiteraard helemaal ingepakt met speciale ski pakjes en wantjes en mutsjes enz die daarvoor geschikt zijn. en de bedjes staan uiteraard uit de wind. Of ze het ook met die temperaturen doen betwijfel ik. De Pipster heeft vorige week even buiten geslapen, maar toen ws het rond e 10 graden.

 3. G.T.
  19 maart 2018 / 13:11

  Mijn peuter mag inderdaad tot -10 buiten slapen. Helemaal ingepakt, uit de wind en het bedje wordt voorverwarmd met een kruik. Hij vindt het heerlijk. En als de leidsters het weer niet vertrouwen, leggen ze hem binnen.

  • Liefthuis
   Auteur
   19 maart 2018 / 16:41

   Wat heerlijk om te horen, ik ben benieuwd hoe het hier gaat bevallen.

 4. 20 maart 2018 / 20:42

  Klinkt al een heel leuk kdv voor kids! Hoop dat jou mannen het echt naar hun zin hebben daar! Maar denk het wel 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *