Wat begrijpt onze spruit van de zwangerschap???

Onze eerste baby, ons eerste kind, onze spruit is momenteel 2 jaar en een maand oud. Wat een lekker ding is het en wat zijn we trots op hem. Het idee dat we er nog zo een, of een soort gelijke krijgen vind ik dan bizar. Het idee dat we een compleet ander kind kunnen maken kan er bij mij nog even niet in. Wat krijgt onze spruit mee van de zwangerschap? Wat begrijpt hij er van? Die vraag krijg ik best vaak en dat deel ik vandaag met jullie.

Toen ik zwanger raakte van kleine broer was onze spruit 1 jaar en 7 maanden oud. Op dat moment begreep hij er uiteraard nog helemaal niks van. Hij kende baby’s van het kinderdagverblijf, maar daar blijft het bij. Momenteel is hij weer wat ouder, maar wat zou hij nu begrijpen? Ik betwijfel of hij het echt al kan begrijpen of beseffen. Mama krijgt een dikke buik…

Wanneer verteld?
Zoals ik al zei was onze spruit echt nog te jong om het te begrijpen. We hebben het hem dan ook al best snel verteld. Niet dat we daar iets heel bijzonders van hebben gemaakt, maar toen mijn lief het wist, was de eerst volgende die rondkroop op zijn knieën onze spruit. Je wordt grote broer….Dat idee vond ik heel bizar en om het uit te spreken al helemaal. Super bijzonder en bizar. Aangezien hij er toch nog niks van begreep hoefden wij ook niet bang te zijn dat hij iets zou verklappen.

Lief voor baby’s
Al vanaf dat hij zelf groter is dan een baby (en dat was vrij snel) is hij heel erg lief voor baby’s. Hij ging ze heel voorzichtig knuffelen op het kinderdagverblijf en ging naast ze zitten om boekjes voor te lezen. Ook wil hij baby’s vaak aaien en een kusjes geven. Hoe lief is dat…

Baby in buik
Dat er dan zo’n lief wezentje ook in mama’s buik zit is natuurlijk heel raar. We hebben het hem wel verteld en als ik hem vraag ‘wat zit er in mama’s buik?’ zei hij al vrij snel ‘baby’, maar ik kan me niet voorstellen dat hij het echt begrijpt. Want zeg nou zelf, het is toch eigenlijk ook een apart iets, zo’n mensje dat groeit in mijn buik.

Papa en spruit ook baby in buik
Het bleek inderdaad al snel dat hij er niet veel van begreep, want hij dacht dat mijn lief ook een baby in zijn buik had en ook hijzelf had een baby in zijn buik. Ik heb hem proberen uit te leggen dat papa en Raf alleen een buik hebben en mama een baby in de buik. Lastig, lastig….

Blote buik is baby
Naast dat hij dus dacht zelf een baby in zijn buik te hebben, had hij nog een andere associatie ontwikkelt met mijn buik en een baby. Iedere keer als ik het over de baby had, liet ik mijn blote buik zien. Op het moment dat hij dus ook maar een klein stukje blote buik van iemand zag, riep hij ‘BABY….’ Ok…niet handig dus…

Baby slapen
Toen ik een paar maanden geleden bij een vriendin op kraamvisite was, speelde onze spruit daar heerlijk met al het speelgoed. Hij vond het allemaal best dat ik met de baby op schoot zat, deed zijn ding, alsof hij helemaal niks door had. Tot hij na drie kwartier ineens zei….Baby slapen….en met een wijzend vingertje wees hij naar de box. Toen ik hem verbaasd aankeek, herhaalde hij het. Hij vond het ineens genoeg geweest…..Ik ben benieuwd hoe dat straks zal gaan…

Zwangere mama/ niet mobiele mama
Wat hij wel goed begrijpt is dat ik niet meer zoveel kan. Nu ben ik door mijn bekken problemen nooit de meest soepele moeder voor hem geweest, maar nu kan ik echt niet meer met hem op de grond spelen. Als ik zeg dat ik pijn heb, dan komt hij met al zijn speelgoed naar de bank om daar te spelen. Ook lezen we eindeloos boekjes want dat kan natuurlijk wel gewoon.

Verloskundige bezoekjes
Onze spruit gaat eigenlijk altijd mee naar de verloskundige. Hij kent er ondertussen de weg en weet het speelgoed te vinden. Wat alleen heel raar is, is dat wanneer ik op die behandeltafel ga zitten om mijn bloeddruk te meten en naar het hartje te luisteren, dat hij dan gaat huilen. Hij lijkt echt een beetje bang en roept ook huilerig mama, terwijl hij dan bij mijn lief op schoot zit. Bij de fysio doet hij dit overigens nooit, dus geen idee wat hij denkt dat er met mij gaat gebeuren.

Aaien en kusjes voor broertje
Hij geeft nu kusjes op mijn buik en aait mijn buik. Hij geeft ook klopjes zoals hij van opa en oma heeft geleerd bij de paarden, super lief bedoeld, maar ben benieuwd of hij dit ook bij kleine broer gaat doen als die geboren is. Wanneer ik hem vraag hoe heet de baby, zegt hij ‘broertje’. We hebben hem de echte naam niet verteld, want ondertussen kan hij al zoveel praten en vertellen dat ik dat niet meer aandurf. Broertje is ook goed toch???

Hij wordt ouder
Onze spruit wordt natuurlijk ook ouder en gedurende de maanden heeft hij verschillende dingen geleerd en begrijpt hij iets beter wat er gaande is. Of eigenlijk moet ik zeggen, hij heeft nu door dat niet iedere blote buik een baby betekent en dat niet iedereen een baby in zijn of haar buik heeft. Maar begrijpen??? Dat doet hij het niet, dat kan ik me niet voorstellen tenminste.

We zullen zien hoe het straks gaat…heel bijzonder lijkt het me en toch ook een beetje spannend.

Volg:
Share:

8 Reacties

 1. Rianne
  26 juli 2017 / 08:22

  Leuk om te lezen! Ik ben 2 weken geleden bevallen van een meisje en haar grote broer is nu 2;4 jaar. Hij leek er, naarmate de zwangerschap verder kwam, wel meer mee bezig. Hij snapte dat ik hem niet meer naar boven kon tillen en wist ook wel wie er in het wiegje ging slapen (‘baby’).
  Nu ze er eenmaal is wil hij haar alleen maar kusjes en knuffels geven en als hij wakker wordt, is haar naam een van de eerste dingen die hij zegt.

  Succes nog met de laatste weken van de zwangerschap!

  • Liefthuis
   Auteur
   26 juli 2017 / 19:49

   Ooow wat leuk om te horen dit. Ik ben zo mega benieuwd

 2. Marjolein
  26 juli 2017 / 14:20

  Wat leuk om te lezen! Wij hebben twee dochtertjes van net 4 en net 2. De oudste begrijpt het nu heel goed maar voor haar zusje is het net zoals voor jullie spruit nog niet te begrijpen. Ik ben nu 22 weken dus als de baby er is zal ze 2 jaar en 5 maanden zijn. Haar zus was destijds nog geen 2 en vond de aandacht delen erg moeilijk. Ik ben benieuwd hoe dat nu zal gaan! Geniet van je vakantie/verlof en sterkte met je bekken!

  • Liefthuis
   Auteur
   26 juli 2017 / 19:50

   Dank je 🙂 super leuk om te horen. Geniet van je zwangerschap

 3. 27 juli 2017 / 04:59

  Zo leuk om die interactie straks te zien! Onze oudste zoon was 2 jaar en 1 maand toen zijn broertje geboren werd. Ik heb al geschreven over hoe ik hem op de komst van de baby heb voorbereid en ga nog schrijven over hoe het nu gaat (de eerste twee dagen dramatisch, vol driftbuien, inmiddels goed ;)). Succes vast!

  • Liefthuis
   Auteur
   27 juli 2017 / 22:44

   Ooow ik ga het allemaal lezen ter voorbereiding

 4. 29 juli 2017 / 22:23

  Mijn buurjongetje is vier jaar en drie maanden en die begrijpt het ook lang niet altijd. Mijn nichtje van vier weken was hier laatst, die merkte hij pas op toen ze begon te huilen. Toen zijn vader zei dat hij ook zo’n klein zusje krijgt kon hij zich er nog geen voorstelling van maken. Je moet je natuurlijk ook beseffen dat een baby in de buik iets heel raars is. Dat een kind dat niet begrijpt is eigenlijk heel logisch. Ze begrijpen het pas echt als het geboren is. Maar dan nog zullen ze het niet associeren met je buik.

  • Liefthuis
   Auteur
   29 juli 2017 / 23:46

   Nee inderdaad, een bizar fenomeen. Ik vind het zelf nog wel eens heel raar…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *