Bevallen is gaaf… Appte ik…

bevallen is gaaf

‘Bevallen is echt gaaf… dus komt goed’. Appte ik naar een vriendin die binnen 3 weken moest bevallen. (klein detail… zij was al ooit bevallen en wist dus al wel enigszins wat er zou gaan gebeuren) Bevallen is gaaf… Appte ik dat echt? Yep en ik meen het ook. Terwijl ik ook weet dat de bevalling mij zelf de zenuwen op het lijf joeg… Zowel de eerste maar misschien vooral de tweede keer…

Deze blog schreef ik al heel lang geleden… Hij is altijd in mijn concepten blijven staan, omdat ik het toch raar vond, maar nu wel…. omdat ik dacht fuck it… zo voel ik het… Wie weet heeft iemand er iets aan…

Even voor de duidelijkheid…. Ik weet dat bevallen ook KUT is… dat ik heb gedacht ik kan dit niet, ik wil dit niet, laat die baby maar zitten, ik wil niet persen, ik puf wel gewoon die weeën weg….. Ik weet dat bevallen fucking pijn doet, dat je lichaam het volledig van je overneemt en dat dat eng en raar en bizar is.

Ik weet ook dat ik (voor zover een bevalling fijn is) ‘fijne’ bevallingen heb gehad. Dat een bevalling voor sommige vrouwen hun worst nightmare was en is… Ook mijn bevalling deed pijn… fucking pijn…. en toch appte ik eerder genoemde zin naar een vriendin.

Ik ben er goed in

Twee keer ben ik ondertussen bevallen. Mijn lichaam is de afgelopen jaren niet zo heel blij gebleken met het hele baby productie proces, want ik hield er flinke bekken klachten aan over. Ik was daar dus niet zo heel goed in… maar bevallen kan mijn lichaam blijkbaar. Blijkbaar weet mijn lichaam wel hoe een bevalling moet gaan en ben ik daar best goed in…Voor zover je er goed in kan zijn. Even voor de duidelijkheid… ik weet ook dat dit per keer kan schelen en dat het geluk hebben is. Ik heb denk ik twee keer geluk gehad… en daar ben ik blij mee 🙂

Bevallen is gaaf

Mijn eerste bevalling duurde 7,5 uur. Prima score zou ik zeggen… want ik ging zelf uit van minimaal 12 uur. Van die 7 uur heb ik 1,5 uur moeten persen en die 1,5 vond ik mega heftig…. want ik kon dat niet. Het lukte me niet en het voelde ook alsof ik maar wat deed wat totaal geen nut had, maar dat er zo geen baby zou komen…. Uiteindelijk is het me gelukt… maar bij de tweede was dat persen dus wel een soort angst…
Mijn tweede bevalling duurde op papier 3 uur…(vliezen breken) waarvan 2 uur echt actie was. Netjes om de 3 minuten een wee. En een kwartier persen. EEN KWARTIER… Heaven vergeleken met de eerste en mijn lichaam leek nu ook te snappen wat ze moest doen…

Ik kan dit… denk ik

Zoals ik al zei… is mijn lichaam best in staat om te bevallen. Het is me twee keer gelukt een prachtig kindje op de wereld te zetten. Ik kwam er niet zonder kleerscheuren vanaf (hallo scheuren en knippen (sorry voor de details, maar dan had je dit niet moeten lezen))… Dit waren in een notendop mijn bevallingen…

Voor ik naar het ziekenhuis ging bij de eerste bevalling vroeg de verloskundig mij nog even of ik vragen had en ik vroeg… ‘Wat nu als ik het niet kan’ Zij moest een beetje lachen maar ik meende het. Ik weet dat er nog nooit een is blijven zitten, maar wat nu als ik die eerste was, of dat ik het gewoon niet snapte ofzo… Tijdens die ellendige 1,5 uur aan persen heb ik nog geroepen ‘Zie je wel dat ik het niet kan’….

Waarom zei ik dan toch… Dat bevallen gaaf is?

Bevallen is gaaf, ik zei het toch…

Ik kijk super positief terug op mijn bevallingen. Geen horror verhalen gelukkig, geen heftige scenario’s EN… hier komt de grootste reden van die opmerking. Ik zat nog volledig onder de hormonen. Door mijn hoofd werd een hormoondansje gedaan, door mijn tieten stroomden hormoonmelk en door de liefde voor de mini die nog in mijn armen lag maakte al mijn hormoonklieren overuren. DIT GUN IK IEDEREEN… voelde ik met mijn hoofd in een roze wattige wolk.

Ik was zo trots dat het die tweede keer weer zo goed was verlopen. Zo nodig nog beter dan de eerste keer. Er was een vriendin van mij aanwezig en zij was onder de indruk van mijn beval capaciteiten, terwijl ik nog dacht… WAAAT echt??? Hoe dan???? Steeds meer drong het tot me door dat ik dit geflikt had. Dat ik een kind op de wereld had gezet…

Het is echt gaaf

Want hoe je het ook went of keert. Of je nu een keizersnede hebt of niet, of je nu met of zonder ruggenprik bevalt. Hoe gaaf is het dat ons lichaam in staat is zo’n wonderbaarlijk (verfrommeld en rimpelig maar o zo mooi) klein wezentje te maken. Dat wij in staat zijn om dit op de wereld te zetten. Hoe je dat dan ook voor elkaar krijgt… We did it… En ik vind dat bevallen dus echt oprecht heel erg gaaf.

Is het zo dat die hormonen het echte verhaal laten vergeten? Om te zorgen dat de mensheid niet uitsterft? Het zal vast, maar ook de eerste dagen… was ik blij en trots op mijn bevalling. Was ik blij en trots dat ik dit had gedaan… en al zijn het de hormonen, dan doen ze hun werk…..


Volg:
Share:

8 Reacties

 1. Lindsy
  26 maart 2020 / 08:46

  Mag ik een kritische vraag stellen? 🙂
  Ik begrijp niet zo goed wat je met de zin: ‘ Blijkbaar weet mijn lichaam wel hoe een bevalling moet gaan en ben ik daar best god in…Voor zover je er goed in kan zijn.’ Bedoeld.

  Elk lichaam kan bevallen in principe. Elke vrouw kan dit. Op een paar uitzonderingen na door bepaalde aandoeningen.
  Maar het komt zo een beetje over alsof niet alle vrouwen dit kunnen en jij een soort van privilege hebt.

  • Liefthuis
   Auteur
   26 maart 2020 / 10:32

   Dat mag je zeker, fijn zelfs…. Zo heb ik het uiteraard niet bedoelt. Ik zal het aanpassen. ik bedoel niet dat IK hier goed in ben als in beter dan iemand anders… maar ik bedoel dat ik er vergeleken met het proces (ik hield heftige bekkenklachten over aan de zwangerschappen) beter ben in bevallen dan in een kind dragen… (althand voor mijn bekken dus want ik vond zwanger zijn buiten dat heerlijk. Hopelijk snap je wat ik bedoel..

 2. 26 maart 2020 / 10:20

  Ik weet niet of de ene vrouw er echt ‘beter in’ is in dan de ander. Zelf denk ik dat de ene vrouw gewoon meer geluk heeft dan de ander. Mijn eerste bevalling was hels, duurde lang en ging moeizaam. Tweede was een fluitje van een cent en in 2 uur gepiept. Ik heb niet het idee dat ik zelf iets anders of beter heb gedaan.

  • Liefthuis
   Auteur
   26 maart 2020 / 10:31

   Je hebt helemaal gelijk en het ook mooi gezegd. Ik weet uiteraard dat ik hier niet beter in ben dan een andere, maar ik bedoel voor mezelf in vergelijking met het baby maak proces (en de bekken klachten die ik hier aan over hield) Excuses als het verkeerd over komt.

 3. 22 april 2020 / 08:23

  Leuk om te lezen, bevallen is inderdaad gaaf! En je mag nog een keer. Het is echt bijzonder om te merken hoe je hormonen samenwerken en een doel hebben. En dat je lichaam dit vanzelf in werking zet. Dus ik begrijp je hele.aal 🙂 en helemaal het stukje dat je er fijn op terug kijkt en dat iedere vrouw gunt 🙂

  • Liefthuis
   Auteur
   1 mei 2020 / 15:21

   Wat een lief berichtje, dank je… zo was het inderdaad.

 4. Cindy
  10 juni 2020 / 08:08

  Zo grappig alsof ik mijn bevallingen lees. De eerste ook lang geperst een uur en geroepen ik kan dit net hihi. En bij de tweede maar 3 minuten .

  Ben benieuwd hoe de derde straks gaat bij je!

  • Liefthuis
   Auteur
   2 juli 2020 / 10:35

   Ooow hahahaha ik ook, ergens denk ik stiekem, dit kan niet makkelijker gaan hahaha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *