Bevalplan, wat zet je er wel en niet in?

bevalplan

Een bevalplan, de meningen zijn hier nogal over verdeeld. Want een bevalling loopt zelden volgens plan… misschien is bevalplan dan ook wel de verkeerde naam voor het geen je gaat maken. Mijn verloskundigen hebben tot nu toe bij alle bevallingen gevraagd of ik een bevalplan in wil vullen… Zo ook afgelopen week en ik deel wat ik er in geschreven heb.

Een bevalling laat zich niet plannen en ik denk dat bijna iedereen die ooit bevallen is dat kan beamen. Toch vond ik het wel heel fijn om een bevalplan in te vullen. Door dit plan ga je namelijk nadenken over de bevalling, over soorten medicatie, over waar je wil bevallen, wie je er bij wil hebben en je kan ook dingen opzoeken of bespreken.

Belangrijk:
Net zo goed als dat je bevalling niet vast staat, staan je keuzes in je bevalplan ook niet vast. Kies je er voor om weeën staand op te vangen, maar vind je dat toch verschrikkelijk (zoals ik) dan ga je gewoon liggen. Kies je voor geen medicatie, maar kun je het niet aan, dan kun je in overleg natuurlijk je keuze wijzigen. Klinkt misschien logisch, maar dacht ik zeg het even.

Mijn eerste bevalling en bevalplan

De eerste bevalling is altijd spannend, net als iedere bevalling overigens. Wat die eerste bevalling echter nog spannender maakt, is dat echt alles nieuw is. Een wee, de ontsluiting, de uitdrijving, de kracht van je lichaam, maar ook je bevalhouding, de locatie, de mensen die je er bij wil hebben en ga zo maar door. De eerste keer dat ik een bevalplan invulde deed ik dit dus ook op basis van wat ik gehoord en gelezen had. Ik had geen idee wat ik qua houding fijn vond, maar ging af op wat ik hoorde en wat ik daarvan bij mij vond passen.

Mijn tweede bevalling en bevalplan

De tweede bevalling was ik iets meer voorbereid en nu bij de derde al helemaal. Althans…. naar wat ik weet… en ook nu zullen er dingen anders lopen dan ik me maar enigszins kan inbeelden of bedenken. Het maakt het invullen van een bevalplan wel makkelijker… Dus hier komen de dingen die ik er in heb geschreven. Dit hoef jij niet te doen, is heel persoonlijk, maar misschien heb je er iets aan.

Mijn derde bevalplan

Heb je twijfels over bepaalde keuzes, overleg en bespreek deze met je partner en met je verloskundige. Mijn verloskundige had een standaard bevalplan voor me, maar je kan ze ook online goed vinden.

Waar wil je bevallen?
Ik wil graag in het ziekenhuis (MMC Veldhoven) bevallen. Dit is twee keer eerder goed bevallen, maar mocht het te snel gaan dan wil ik niet nog voor de laatste 20 min naar het ziekenhuis racen. (Mijn laatste bevalling verliep redelijk snel)

Wie wil je er bij hebben?
Misschien wil je alleen je partner en de verloskundige er bij en dat is prima, maar ook vriendinnen of je moeder kunnen steun bieden en wellicht wil je een geboortefotograaf. Ik wil mijn lief er graag bij hebben (duh) en een vriendin bij de bevalling om foto’s te maken en voor mental support. Dit was ook bij de bevalling van Pip en was heel fijn.

Belangrijk dat de verloskundige dit weet?
Ik heb heel erg bekken klachten overgehouden aan de eerste bevalling en nu loop ik weer met flinke klachten. Tijdens mijn eerste bevalling moest ik 1,5 uur zelf mijn benen vasthouden tijdens het persen, maar dat vond ik heel heftig. Als dit nodig is, wil ik dat ze me helpen.
Daarnaast vond ik het bij de tweede bevalling heel fijn dat ik mijn benen wijd mocht laten vallen in plaats van ze op te tillen. Dus als het kan wil ik dat nu weer. Dit laatste vind ik echt belangrijk.

Zijn er dingen waar je tegen op ziet en hoe kan je omgeving daarbij helpen?
Soms is het bespreken of uiten van dit soort gevoelens al genoeg om je te helpen. Ik vond het hechten vorige keer heel heftig en ik weet dat dit noodzakelijk is, maar ik wilde wel graag dat de verloskundige dit zou weten.

Pijnbestrijding
Twee keer eerder ben ik bevallen zonder pijnbestrijding, maar dit liep gewoon zo. Ik wilde het zelf proberen, het liep voorspoedig en was niet nodig. Dat zou ik nu weer willen, maar ik sta wel open voor pijnbestrijding als het nodig is. Ik heb wel aangegeven dat ik een ruggenprik een heel eng idee vind, waarop de verloskundige mij gerust kon stellen. Dus again GEEF JE GEVOEL AAN…

Verder:
Nog wat extra punten om over na te denken

  • Foto’s: Wil je dat er foto’s gemaakt worden? Mijn tip JA… Het is waanzinnig bijzonder en wissen kan altijd nog.
  • Navelklem of cordring: Bij ons in het ziekenhuis hebben ze al geen grote plastic navelklem, maar je hebt ook echt andere prettigere opties, maar die moet je wel zelf meenemen soms. Dus zoek dat even uit.
  • Navelstreng niet meteen knippen: Het schijnt voor een baby beter te zijn om de navelstreng niet meteen te knippen, maar even te wachten (uitkloppen heet het google maar eens) dus dat wil ik graag.
  • Overleg verloskundige: Wil je graag weten wat er allemaal gebeurt? Of wil je dat ze het gewoon doen? Ik vind het prettig als ze me op de hoogte stellen.
  • Zijn er nog dingen die je graag na de bevalling wil? Huid op huid is tegenwoordig heel logisch, maar wat nu als het niet lukt met jou? Wil je borstvoeding geven ja of nee… Ik wil graag weer bv geven en wil dat mijn lief ten alle tijden bij de baby blijft mocht er iets met mij zijn.

Laatste tip

Ik heb hierboven alles verhalend omschreven, maar op mijn geboorteplan heb ik alleen de dingen die ik echt belangrijk vond opgesomd per categorie. Dit maakt het op dat moment voor een verloskundige makkelijker om te lezen en zo weet jij ook dat de dingen die jij echt het belangrijkste vind overkomen.

Volg:
Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *