18 bizarre adviezen die mama’s kregen…

baby huilenIedere vrouw die zwanger is of net moeder is geworden, die weet dat je van alle kanten adviezen naar je hoofd geslingerd krijgt. Van vriendinnen en je moeder, maar ook van de buurvrouw, je schoonmaakster en zelfs de vrouw uit de supermarkt, kan je van allerlei tips voorzien.

Ik heb veel adviezen als super nuttig ervaren en ik roep ook regelmatig zelf mijn hulplijnen in voor advies. Wat ideaal dat zoveel mensen om mij heen al kindjes hebben en me kunnen helpen met al mijn vragen. Dus dank je hulplijnen, jullie weten wie ik bedoel….

Bizarre adviezen en opmerkingen
Van veel mama’s om mij heen hoor ik ook wel eens verhalen over ongewenste en bizarre adviezen. De adviezen kunnen hard aankomen en kunnen klinken als een veroordeling. Opvattingen over opvoeding mogen natuurlijk verschillen, maar je hoeft elkaar niet te veroordelen om de keuzes die andere mama’s hebben gemaakt. Ben een beetje lief voor elkaar….

De afgelopen week ben ik bij veel mama’s na gaan vragen naar wat voor bizarre adviezen zij hebben gekregen. Het kan er natuurlijk ook aan liggen wie het advies geeft, dus voel je vooral niet schuldig als jij dit advies ooit gegeven hebt, of als jij een van deze dingen toepast. Er is geen 1 manier van opvoeden en dat is maar goed ook. Dit waren de meest opvallende adviezen die mensen om mij heen te horen hebben gekregen.

Dus hierbij, de bizarre adviezen:

 • Lekker laten huilen, dat is goed voor de longetjes…
 • Van de schoonmaakster: Je moet haar niet meer op je kamer laten slapen, want dan wordt ze nooit zelfstandig.
 • Eerst zeggen; als borstvoeding zo vermoeiend is, dat je dan maar gewoon moet stoppen en als je dan gestopt bent, veroordelende vragen krijgen waarom je nu gestopt bent want borstvoeding is het beste.
 • Je moet een baby van 9 maanden vooral geen borstvoeding geven overdag, je kan beter water en thee geven.
 • Doet je kleine iets fout? Maak hem of haar dan heel hard aan het schrikken, dan leert hij/zij het wel.
 • Werkt dit niet? Geef dan maar gewoon een tik.
 • Iemand met een koortslip??? Ach is goed voor de weerstand van de baby (2 maanden) dat komt niet zo nauw
 • Huilt je baby veel ’s nachts? Leg je baby heel ver weg, dan hoor je hem/ haar niet en kun jij lekker slapen.
 • Niet langer dan 20 minuten borstvoeding geven, anders raken ze daar aan gewend.
 • Je moet je baby vooral niet verwennen.
 • Laat maar lekker huilen, je kleine valt vanzelf in slaap.
 • Als je baby slaapt, moet je onder zijn bedje stofzuigen, daar worden ze goede slapers van.
 • Laat je baby maar lekker drie nachten huilen, na 3 nachten heb je nergens meer last van.
 • Bijt je kleine? Terug bijten…
 • Geef nooit vaker flesvoeding dan om de 3 of 4 uur.
 • Je bent de slechtste moeder ooit als je na twee weken stopt met borstvoeding
 • Geef je je spruit niks lekkers tussendoor? Omdat hij zo groot is?
 • Neem je baby meteen overal mee naartoe, daar worden ze makkelijk van.
 • Hou je kleine overdag wakker, daar slaapt hij/ zij ’s nachts goed van.

Dit waren ze….Ik kon het bijna niet laten om ook nog te reageren met mijn mening over de adviezen, maar oordeel vooral zelf wat je er van vindt.

Heb jij nog gekke, aparte, bizarre of misschien ouderwetse adviezen gehad?

 

Volg:
Share:

13 Reacties

 1. 1 april 2016 / 05:05

  Belachelijk zeg, rare tips! Ik heb er ook wel gekregen, maar weet het zo niet te zeggen. Ik volg wel mijn moeder gevoel;)

 2. 1 april 2016 / 07:22

  Echt heel bizar wat sommige mensen zeggen! Hier zei iemand ook tegen mij: Geef gewoon kunstvoeding joh, is veel makkelijker en net zo goed voor een baby. Heb je het gedoe niet met je borsten en gaan ze ook niet hangen. Pardon! Borsten veranderen sowieso na je bevalling, ligt niet aan de borstvoeding. Ik trek me er nu niets meer van aan, maar het is zeker in het begin als je net moeder bent, niet leuk om te horen!

 3. 1 april 2016 / 09:13

  Ik hoorde wel eens dat ze adviseerden de speen in jenever te dopen zodat je kind dan heel goed sliep…

  • Liefthuis
   Auteur
   1 april 2016 / 13:26

   Ja dat is inderdaad een ouderwetse, die heb ik gelukkig nooit echt gehoord. Bizar toch.

  • 1 april 2016 / 20:42

   Haha, die heb ik ook gehoord. Volgens mijn pleegmoeder (83) moest ik de tut in de appelmoes of suiker dopen, als dl huilde

 4. 1 april 2016 / 09:23

  Ik snap best dat mensen iets zeggen over het laten huilen van je kindje, maar als moeder zijnde hoor je zelf wel of er wat aan de hand is of dat je kindje moe is… en hoe mensen sommige uitspraken kunnen hebben…

  “Huilt je baby veel ’s nachts, leg je baby heel ver weg, dan hoor je hem/ haar niet en kun jij lekker slapen.” ??? Hoe kan je zoiets zeggen… ieghl dit zijn echt van die misselijk makende uitspraken, en wat denk je, waarschijnlijk heeft hun kindje alleen maar in haar armen gelegen bij het huilen…

 5. martine
  1 april 2016 / 12:24

  Mooi opgeschreven, sommige bijna lachwekkend, behalve die van die koortslip, echt erg, want dat is dus serieus heel gevaarlijk voor baby’s onder het half jaar. laten we het ruim nemen. Mooi stuk, leuk om te lezen Jodi!

 6. 1 april 2016 / 17:27

  Oh ja zodra ik moeder werd vlogen de adviezen ook hier in het rond haha. Ik volg gewoon mijn gevoel en vind het wel prima. Het zijn tenslotte mijn kindjes 🙂

 7. 1 april 2016 / 17:46

  Vooral dat van “lekker laten huilen” en dat soort adviezen word ik een beetje sip. (En überhaupt vind ik dat iedereen lekker moet doen wat goed voelt)

 8. 1 april 2016 / 17:53

  Absurd! Oké, ik ging wel altijd stofzuigen als de kindjes sliepen, maar dat was niet expres. Gewoon omdat ik anders geen tijd had, haha. Maar ook echt je kind bijten en laten huilen… Wauw.

 9. 1 april 2016 / 18:40

  Mijn mond staat open! Van een aantal sta ik echt van te kijken dat mensen deze adviezen hebben gegeven! Ik vraag me af of dat echt ouders waren! Leuk geschreven!

 10. 3 april 2016 / 18:47

  Stofzuigen onder het bedje van de baby als het slaapt? Huh?! Wat een vage adviezen zeg

 11. 4 april 2016 / 20:05

  Wauw echt veel, haha! Maar die ene van na drie nachten heb je nergens last meer van vind ik wel het toppunt 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *