Borstvoeding gedeeltelijk afbouwen en flesvoeding combineren…hoe doe je dat???

borstvoeding gedeeltelijk afbouwenAls je moeder wordt, word je overladen met vragen en adviezen over borstvoeding en flesvoeding. Wat is nu het beste voor baby en voor mama….waar moet je op letten…wat moet je wel en niet doen. Soms kan het heel erg lastig zijn. Ik ben heel blij dat ik onze spruit borstvoeding heb kunnen geven. Ik wilde het graag proberen, maar niet ten koste van alles. Iets minder dan 4 maanden heb ik volledig borstvoeding gegeven en toen ben ik begonnen met de borstvoeding gedeeltelijk afbouwen en heb ik nog 4 maanden borstvoeding en flesvoeding gecombineerd….maar hoe heb ik dat gedaan???

Angela, van mamametpassie.nl,  zit momenteel volop in haar tweede borstvoedingsavontuur. Ze krijgt via social media en haar blog veel vragen over de borstvoeding en daar zat onder andere de vraag bij hoe iemand de borstvoeding gedeeltelijk afbouwen kan en met flesvoeding kon combineren. Ze vroeg mij hoe ik dat had gedaan en toen besefte ik me dat ik hier nooit een artikel over heb geschreven.

Even voor de duidelijkheid. Ik ben geen expert. Ik ben ervaringsdeskundige en heb toentertijd veel informatie opgezocht om het afbouwen goed te laten verlopen, want vaak wordt het voor 6 maanden afgeraden

Waarom borstvoeding gedeeltelijk afbouwen?
Iedereen kan daar natuurlijk een eigen reden voor hebben. Zo wilde ik absoluut niet kolven op mijn werk, waardoor ik actie ondernam en begon met de borstvoeding gedeeltelijk afbouwen. Ik weet dat dit wettelijk verplicht is als ik dit wilde, maar ik wilde het zelf niet. Ik sta in het voortgezet speciaal onderwijs en ik zag het niet zitten dat ik iedere dag 1 of 2 keer de klas moest verlaten en dat ik daarna weer terug zou komen in onrust. Ik vond het rommelig en zelf geen fijn idee. Dus ik besloot af te bouwen.
Hieronder de punten waar ik heel erg op heb gelet bij het afbouwen;

Neem de tijd
Dit is een hele belangrijk punt. Neem de tijd om de voedingen af te bouwen. Doe je dit te snel dan kan het zijn dat je productie in zijn geheel te snel terug loopt. Bedenk dus goed wanneer je er een voeding af wil hebben (in mijn geval toen ik weer moest gaan werken) en hou hier rekening mee.

2 weken per voeding
Om volledig af te bouwen geven ze 1 week per voeding, ik heb voor het gedeeltelijk afbouwen en dus ook gedeeltelijk behouden van je productie ongeveer 2 weken per voeding aanhouden. Hierin variëren kan natuurlijk, maar luister goed naar je lichaam en gaat het te snel, doe dan stapje terug en andersom.

4 uur voeding
De voeding die het makkelijkste af te bouwen is, is de 3 of 4 uur voeding. Die aan het einde van de middag dus. Het schijnt zo te zijn dat je bij deze voeding al de minste melk hebt en daardoor is het dus ook makkelijker om er mee te stoppen.

Gewoon stoppen
Van de een op de andere dag (wanneer voor jou de timing goed is) stop je dus met deze voeding. Je geeft hem gewoon niet meer en je kijkt aan wat er gebeurt. Ik kon met deze voeding stoppen zonder al teveel gedoe. Mijn borsten raakten uiteraard wel wat voller waardoor ze bij de volgende voeding meer op springen stonden, maar ik had hier geen mega stuwing of pijn. Onze spruit kreeg vanaf dat moment op deze tijd flesvoeding.

Stuwing of te volle borsten?
Heb je al wat gerekt qua tijd, maar is de stuwing te erg en staan je borsten wel op springen, dan kun je een paar dingen doen. Probeer eens rustig te masseren en zo een beetje melk te verliezen/ op te vangen in een zoogcompres of handdoek of doe dit onder de douche. Zo kun je de ergste spanning van je borsten af krijgen. Is dit niet voldoende? Kolf dan een klein beetje tot de ergste druk weg is, maar echt maar een klein beetje anders had je je kleine net zo goed aan kunnen leggen.

Gelukt?
Is het gelukt te stoppen met deze voeding, hou dit ritme dan vol totdat je 1 tot 2 weken bent gestopt met de 3/4 uur voeding. Je geeft verder alle voedingen uit de borst alleen die voeding vervang je voor flesvoeding of misschien nog gekolfde melk die je had staan.

En dan…
Wil je er nog een voeding af dan herhaal je het hele proces. Ik wilde ook graag stoppen met de 11 uur voeding, omdat dit ook onder werktijd viel. Ik heb weer twee weken de tijd gepakt om de voeding af te bouwen. Dat was bij deze ook echt nodig. Deze ging minder makkelijk dan de vier uur voeding (meer stuwing, pijnlijke borsten en lekkages), maar is met geduld ook goed gelukt.

Voeding loopt terug
Merk je bij een voeding dat je kleine niet genoeg heeft, of is het gewoon je gevoel? Kolf dan na een voeding die je uit de borst hebt gegeven of kolf een uur na de voeding. Ik deed dit dan wel eens in de ochtend om even te checken hoe het er voor stond.

Op gevoel
Verder is mijn grootste tip en een super lastige soms….Doe wat goed voelt….Heb je het gevoel dat je productie terug loopt, dan probeer je die op te krikken door te kolven. Ik merkte vaak meteen dat dit werkte, door de heftigere stuwing de volgende dag rond die tijd. Heb jij korter nodig een voeding af te bouwen? Helemaal goed, heb je langer nodig? Doe dat dan ook. Het belangrijkste is denk ik de rust erin houden en alle andere voedingen lekker doorvoeden.

Na het borstvoeding gedeeltelijk afbouwen, gaf ik nog een ochtendvoeding, een 6 uurvoeding en een 11 uur voeding. Dit heb ik nog 2 maanden gedaan en daarna ging de 11 uur voeding er ook vanaf omdat onze spruit deze niet meer nodig had (wel enige lektiet tot gevolg in de nachten in het begin). Dit heb ik vervolgens nog 2 maanden volgehouden. Ik vond het ideaal en heerlijk dat ik deze voedingen nog kon geven, het was echt ons momentje en heerlijk wakker worden, maar ook lekker na thuiskomst van werk even samen op de bank.

Hopelijk heb je er iets aan gehad en weet dat het borstvoeding gedeeltelijk afbouwen echt kan. Heb je nog andere tips…Let me know…

Volg:
Share:

2 Reacties

 1. 11 augustus 2017 / 11:05

  Handige post! Het lijkt me nog best lastig om te combineren. Loopt je melk niet terug als je het combineert met een flesje?

  • Liefthuis
   Auteur
   11 augustus 2017 / 11:24

   Doordat ik het zo rustig aan heb gedaan liep mijn productie niet terug. Althans wel iets natuurlijk, maar alleen de voedingen die ik er af wilde. Het verliep heel natuurlijk net als bij eerdere voedingen die onze spruit zelf niet meer besloot nodig te hebben.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.