Borstvoeding: Mijn ervaring de 3e keer…

borstvoeding

Al 3 keer begon ik aan deze blog en al 3 keer verwijderde ik alles. Ik wil zo graag mijn 3e borstvoedingsavontuur met jullie delen. Open, eerlijk en uitgebreid… maar waar begin ik? Nu heb ik denk ik toch een vorm gevonden. Dus let’s go… Ik deel mijn ervaringen van voor de bevalling tot de eerste keer aanhappen tot nu… Alles over borstvoeding

Als er 1 ding was waar ik weer naar uit keek tijdens mijn zwangerschap, dan was het wel weer borstvoeding geven. Ik keek er zo naar uit om dat mini warme lijfje tegen mijn huid aan te hebben, dat happende bekkie, die magische momentjes met mij. Zelfs de voedingen midden in de nacht die eerste weken keek ik naar uit. Dat gevoel, dat uitkijken naar…. dat maakte me ook onzeker, want wat nu als het deze keer niet lukt.

Borstvoeding makkelijk?

Van de eerdere keren wist ik nog dat ik borstvoeding geven (op een gegeven moment) makkelijk vind. Heus niet altijd, maar overall vond ik het makkelijk. Aanleggen wanneer je wil en het is (bijna) nooit teveel. Doordat de mannen goed groeiden en tevreden waren, kon ik er op vertrouwen dat het genoeg was. Pas toen ik ml moest meten voor op de opvang werd het gedoe. Dus ik vond die borst wel makkelijk, altijd bij je, overal te geven.

Borstvoeding niet altijd makkelijk

Makkelijk was het echter niet vanaf het begin. Ik had namelijk twee luie baby’s die weinig moeite wilden doen om goed aan te happen in de kraamweek. Ook de lactatiekundige kon geen oorzaak vinden, behalve; luie aanhappers. Ze sliepen waren heel tevreden en langzaamaan gingen ze groeien, maar ik was standaard 15 minuten en soms wel 45 minuten bezig met aanhappen. Omdat beide mannen allebei zo tevreden waren hield ik het vol (en met alle hulp en vertrouwen van de kraamhulp) Langzaamaan ging het per voeding beter en vanaf 3 weken werd het echt makkelijker. Mijn luie aanhappers heb ik beiden 8 maanden lang, met tepelhoedjes gevoed. Ging prima, verliep goed en de mannen groeiden als kool…. Ik was gewend aan dat tepelhoedje dus vond het niet vervelend.

Ik wilde het zo graag

Ondanks deze twee positieve ervaringen was ik deze zwangerschap toch een beetje onzeker. Want waar ik er bij Raf nog heel makkelijk in stond; ‘lukt het niet, dan niet.’ Wilde ik nu echt heel heel erg graag weer borstvoeding geven en had ik het nu veel erger gevonden als het niet was gelukt. Ik wilde zo graag dat het zou slagen.

Borstvoeding de voorbereid

Ik was dus voorbereid op struggles bij de start. Ik wist dat het niet vanzelf zou gaan, maar ik wilde dit echt weer laten slagen. Ik had met de kraamorganisatie al besproken dat ik een kraamhulp wilde met veel ervaring met borstvoeding, ‘want het is misschien de derde keer, ik wil heel graag hulp bij de borstvoeding‘ en daar hielden ze rekening mee. Ik kocht vast tepelhoedjes en tepelcreme, meer kon ik niet doen. Verder was het afwachten, we zouden het wel zien, want afdwingen kon niet, maar ik was bereid er voor te werken.

Daar was ze…

De kraamweek

25 oktober 2020 kwam Lua als een raket ter wereld en ik startte ons avontuur in het ziekenhuis. Bij iedere voeding vroeg ik echt om hulp, maar wat bleek. Ik had deze keer een PRO gebaard. Lua wist hoe ze moest aanhappen. Ik wist niet wat me gebeurde, deze start was mega fijn. Ik had meteen druppels melk en zij wist meteen wat ze moest doen. Ze kwam vanaf dat 1 meteen netjes 1 keer in de nacht.

Borstvoeding of slagroom

Ze dronk, ze sliep, ze poepte en ze dronk weer. Thuis deed ze het nog steeds super goed, ik merkte bij iedere voeding dat ik nog dacht, zou ze het goed doen? maar dat deed ze. Ze kwam al heel snel 6 keer in 24 uur. De kraamhulp en de verloskundige vonden dit een lastig punt, maar toen ze duidelijk groeide vonden zij het ook goed. Ik voelde al meteen dat dit goed zat, want bij de mannen liep het ook zo…. ik geef slagroom. (6 keer voor een newborn is echt heel weinig, maar kan dus wel)

Stuwing

Alles ging redelijk makkelijk, met soms flink pijnlijke tepels bij het aanhappen. Want ja die moeten echt even wennen, maar als het eenmaal op gang was, dan kon ik ontspannen. Tot ik stuwing kreeg. Mijn borsten werden zo groot en gespannen, dat Lua mijn tepel niet meer goed kon pakken. Ze zat veel aan het puntje te zuigen en naast de pijn van de stuwing gingen mijn tepels hierdoor verder kapot. Gelukkig had ik tepelhoedjes in huis, zij kon drinken, dat gaf verlichting voor de stuwing en voor mijn tepels. Ik heb de stuwing 1 keer volledig afgekolfd, omdat Lua het niet weggedronken kreeg en daarna nam de spanning snel af gelukkig.

Na de kraamweek

Na de kraamweek gingen we zo verder. Soms kwam ze 7 keer en soms 5 keer. Er zat overdag vaak lang tussen 4 of 5 uur, tegen het einde van de dag soms wat minder. Helemaal goed… In de avond was ze vaak het wakkerst en rond 11 kreeg ze haar laatste voeding. Ze kwam daarna 1 keer in de nacht en wanneer ze daarna wakker werd, startte de dag. Meestal rond 8…Ik volgde haar. Ik ben me heel bewust van het feit dat haar volgen heel makkelijk was, omdat zij er bijna altijd 4 uur tussen liet zitten. Dat is heel anders wanneer je baby iedere 2 uur komt.

Na 8 weken

Vanaf 8 weken sliep ze ineens door. Van de een op de andere dag sliep ze van 11 tot half 9 en daar heb ik niks speciaals voor gedaan. Soms krijg ik de vraag hoe ik haar dat geleerd heb. Dat heb ik niet, wij hebben gewoon geluk. De nachten werden steeds langer en op een gegeven moment sliep ze van 11 tot 11 en ik maak baby’s niet wakker als we niet weg hoeven. Toen zijn we de late voeding er af gaan halen en eerder in bed gaan leggen. Nu maakt ze nachten van half 9 tot half 9 ongeveer. Soms later, soms eerder, soms langer, soms korter. Haar dag start wanneer zij haar eerste voeding krijgt en vanaf dat moment komt ze om de 4 uur nog steeds (ongeveer), maar dat betekent dat we nu meestal op 4 voedingen zitten. Al zijn dat er ook wel eens 5.

En nu…

En nu… nu is ze ineens vier maanden. Ineens is ze verdubbeld in gewicht en is ze aan het graaien met haar handje tijdens het voeden. Ze wordt ook echt boos als de voeding niet snel genoeg komt, maar is ook intens gelukkig na het voeden. Bij de mannen gaf ik met deze termijn al flesvoeding, omdat ik niet op mijn werk wilde kolven, maar omdat ik nu thuis werk is dat anders. Ik zie wel wanneer we gaan afbouwen… of niet. Het loopt zoals het loopt… De tijd vliegt…

Nog een aantal dingen waar ik vaak vragen over krijg…

  • ja ik geef maar 1 borst per keer. Dit is bij de mannen zo begonnen omdat ik al blij was als ze uberhaupt aanhapte. Daarnaast zijn vanaf dag 1 al onze kinderen voldaan na 1 borst. Mijn lichaam is daar aan gewend.
  • Ja ik heb 8 maanden (en nu dus 4) met tepelhoedjes gevoed bij de mannen. Dat kan dus prima, je productie hoeft daar niet van terug te lopen. Lua pakt soms met en soms zonder, maar door mijn vlakke tepels helpen de tepelhoedjes wel om mijn tepels te sparen.
  • Lua heeft ook spruw gehad. Als eerste van mijn kinderen. Geen idee hoe het kan. zij had er zelf gelukkig helemaal geen last van, dus met flink spenen en tepelhoedjes uitkoken was het na een week weg. Mijn tepel deed echter wel echt meer zeer door de spruw, daarvoor heb ik een zalfje van de dokter voorgeschreven gekregen.
  • Ik ben begonnen met kolven vanaf twee maanden. (na die eerste afkolfsessie een tijd niet gekolfd, want niet nodig) De voorraad kolfde ik vaak na een voeding. Dan kolfde ik de andere borst een beetje (50 ml) en dan de volgende dag andersom. Ik kolf deze keer tot nu toe met de handkolf en dit werkt als een tiet… maar zoek vooral uit wat voor jou werkt.

Blogs die ik eerder schreef:

Volg:
Share:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.