Budget challenge – the End…Is het gelukt? Wat hebben we geleerd?

Het is de laatste dag van januari en dat betekent dat de Budget challenge voorbij is. Via insta konden jullie me al een beetje volgen en het was soms echt een uitdaging. Hoe is het gegaan, zijn we binnen budget gebleven en wat gaan we volhouden? Ik deel onze uitgaven en alles…

Ten eerste echt super gaaf dat ik online en offline zoveel reactie heb gekregen. Mensen die zeiden dat het onmogelijk was om de weekboodschappen voor 70 euro te doen, maar ook zoveel mensen die zeiden dat ze het ook gingen proberen. Super gaaf…

De boodschappen
Ik dacht dat ik de boodschappen het moeilijkste zou vinden. Het bleek makkelijker dan verwacht. De eerste week was mijn lief zo bang dat hij boven budget zou gaan (hij ging zonder rekenmachine) dat hij maar 48 van de 70 euro uit gaf. Een paar dagen later mocht ik dus nog een keer terug om de overige 22 euro uit te geven en dat voelde echt als een feestje en extra.

Hoeveel hebben we dan besteed?
Dat deden we daarna iedere week. Eerst de grote boodschappen inclusief alles, maar wel minimaal. Een paar dagen later ging ik dan terug om van het overige budget nog extra’s of alvast voorraad in te slaan.
Het is ons iedere week gelukt om binnen budget te blijven en daarbij ook nog eens afwisselend en gezond te eten.
In totaal gaven we deze maand €293,63 uit aan boodschappen. In vergelijking met eerdere maanden, waarin we gemiddeld 110 euro per week uitgaven aan boodschappen, hebben we dus ongeveer 180 euro bespaard.

Budgetten
Ons reservebudget van 100 euro en ons voor de leuk budget van 120 euro leek me in tegenstelling tot de boodschappen een eitje, maar jeetje wat viel dat tegen. Ik doe graag leuke dingen met de mannen en daar hoort vaak ook een lekker drankje of hapje bij. Daarnaast was er overal Sale, werd ik op instagram tot vanalles verleid maar kon niks. Ik moest de eerste twee weken hier echt even aan wennen, maar daarna werd het makkelijker. Je merkt wel hoe normaal het is geworden om geld uit te geven.

Bedragen:
-Binnen het reservebudget hebben we €93,31 uitgegeven. Hier zaten luiers een kraamcadeautje en een cadeau pakket voor iemand bij. Dat is dus een meevaller. Ik ben me er wel bewust van dat ik vaak prullaria koop. Dingen die ik denk echt nodig te hebben… Leerpunt.
– Binnen het ‘voor de leuk’ budget hadden we 120 euro geserveerd, maar we gaven uiteindelijk het volgende uit.
€18,00 Voor koffie en lekkers na een boswanderling met de mannen.
€10,26 Voor iets lekkers bij de Efteling
€12,50 Voor een avondje naar de bioscoop.
€7,30 vis Voor kibbeling van de visboer tijdens ons mini weekend.
€ 13,20 Voor koffie en iets lekkers bij Starbucks
€20,- treinkaartje Amsterdam
€16,- voor frietjes.

Totaal: €97,23
Het valt me wel op dat wij tijdens uitjes vooral geld uitgeven aan iets lekkers. Nou daar genieten we ook gewoon heel erg van.

En nu?
Ik was echt super benieuwd wat het me op zou leveren. Niet alleen qua geld (wat natuurlijk zeker mooi meegenomen is) maar ook qua budget lessen.
Wat ik budget technisch geleerd heb de afgelopen maand?
– Spotta is de bom. Ik hield altijd van het doorspitten van de folders, maar in Spotta zijn de folders eerder beschikbaar, dus daar kan ik sneller mijn weekboodschappen plannen.
– We wisselen onze maaltijden nu bewust af tussen budget/ goedkope maaltijden. Spaghetti met spinazie, een maaltijd uit de sale, of de broodschotel zijn nu favoriet.
– 1 keer in de week eten we uit de vriezer. Dus eten wat we eerder over hadden. Naast goedkoop, is het ook nog eens handig want mijn lief werkt 3 dagen tot ‘laat’ waardoor dit handiger is met eten.
– Qua boodschappen gaan we het budget volhouden. Met feestjes zal het vast anders gaan, maar dat is prima. Daarnaast wil ik ook graag af en toe poke bowl of spinaziepannekoeken met zalm eten, maar dat kan dan af en toe.
– Als we geld over hebben in de week dan koop ik vlees wat in de aanbieding is. Dit vries ik in voor de week er na.
– We doen nu 2 keer boodschappen in de week en dat blijven we doen. De eerste keer dus krap en daarna nog wat extra’s, vaak lekkere dingen.

De afgelopen maand is vooral een bewustwording geweest. Een bewustwording voor wat er ook mogelijk is. Ik heb een maand geen kleding gekocht, of prullaria en het is dus echt niet altijd nodig. Daarnaast scheelt het natuurlijk gewoon heel veel geld aan boodschappen. Geld waar we ook weer leuke dingen voor kunnen doen. Daarnaast zijn er ook genoeg budget uitjes, die heel erg leuk zijn.

Volg:
Share:

2 Reacties

 1. 4 februari 2019 / 19:51

  Knap hoor voor zo weinig geld boodschappen doen! Ik probeer het ook, maar wij zijn met zn vijven, doordeweeks lukt het wel maar in het weekend gaat mn man weleens naar de ah en dan is 25 euro niks ;). Ik probeer max 100 euro per week uit te geven. Wat is trouwens een broodschotel?

  • Liefthuis
   Auteur
   4 februari 2019 / 22:33

   Nou heel goed toch dat budget. Het lukt ons nu omdat we er zo bewust mee bezig zijn, maar een extra ritje ah dan ben je inderdaad zo nog een smak geld kwijt. Google maar eens op budget recept broodschotel. Echt heel lekker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *