Bumpdate week 17 & 18: Flauwvallen, harde buik en dik of zwanger???

Toen was ik alweer 18 weken in verwachting van onze kleine man. Van kleine broer…Het lijkt van de ene kant nog heel ver weg dat onze kleine man in mijn armen ligt en van de andere kant schrik ik soms hoe hard het gaat en wat we nog ‘moeten’ doen voor de kleine komt. Naam verzinnen (dit dilemma konden jullie al lezen) zolder opknappen, babykamer maken….We zijn nog wel even bezig…Gelukkig hebben we goede hulp. De afgelopen twee weken, waren op wat kleine dingetjes na heel fijn. Lees mee…

Is ze zwanger of dik?
Ik geniet ontzettend van het gewiebel en de blobjes in mijn buik. Hij begin serieuze vormen aan te nemen. Alhoewel ik toch wat moeite heb om me leuk te kleden. Ik vind mezelf vooral kolossaal lijken en dat is geen prettig gevoel. Strakke kleding is het fijnste, dan zie je m’n belly goed, en is het duidelijk dat ik zwanger ben. Ik kan niet iedere dag hetzelfde aan (shirt en vest), dus ik moet hoognodig de stad in. Iemand tips voor mooie zwangerschaps outfits? Mijn buik moet nog een beetje groeien, wil ik hem echt mooi gaan vinden denk ik…

Flauwvallen
Stond ik vorige week in de rij van de paskamers bij H&M om wat basic strakke shirts te halen, ging ik daar bijna van m’n stokkie. Ik kreeg het ineens heet, werd duizelig, alles draaide, licht in mijn hoofd….O nee, daar ga ik, dacht ik. Ik ben snel naar de paskamers gelopen (sorry rij) en gevraagd of ik even mocht zitten. Na wat water (dank je H&M medewerker) en een rijstwafel (dank je klant) ging het wel weer. De volgende dag na de paas-brunch had ik weer hetzelfde. De hitte vloog me aan en ik viel bijna om…Heel raar…

Extra controle door NIPT
Jullie konden al lezen dat we alsnog besloten hebben de NIPT te laten doen, dus ik had een extra controle bij de verloskundige. Dat vond ik nu alleen maar fijn, ivm het flauwvallen. Wat blijkt….Mijn bloeddruk is te laag. Deze periode in de zwangerschap (17 tot 20 weken) schijnt de bloeddruk van een zwangere vrouw het laagste te zijn. Daarbij komt dat mijn darmen stil liggen en niet meewerken, op het moment dat ik gegeten heb gaat er bloed naar mijn darmen en dan blijft er te weinig over voor mijn hoofd. Logische verklaring, maar wel vervelend. Komende tijd maar voorzichtig doen en goed opletten. Verder was alles goed, zijn hartje klonk weer prachtig, het blijft bijzonder.

Eerste schopje van buiten gevoeld
Kleine broer liet vanaf eind week 16 regelmatig van zich horen. Niet alleen blobjes, maar ook echte schopjes. Heerlijk gevoel…Afgelopen week voelde ik hem zelfs al een keer van buiten. Mijn placenta ligt achter en ik denk dat hij karate aan het doen was, want daarna heb ik hem niet meer gevoeld. Maakt niet uit, komt vanzelf, dit was al bijzonder.

Harde buik
Het gevolg van die karatetrap (en de slenterwandeling door IKEA) was dat ik last van mijn lichaam had. Ik lag even op bed bij te komen (voelde onze kleine man schoppen) en ineens trok mijn buik onderaan helemaal samen. Het voelde heel strak en gespannen. Geen pijn, wel een rot gevoel. Zou dit een harde buik zijn? Bij 17 weken? Mensen om mij heen zeggen dat het kan. Bij onze spruit heb ik nooit een harde buik gehad dus geen idee wat het is, maar deze kan ik dus van mijn lijstje afstrepen.

Verbouwing
Tweede paasdag zijn we eindelijk echt begonnen met de zolder verbouwing. De eerste 3 (van de vier) dakramen zijn geplaatst. Op het moment dat alle ramen er in zitten, kunnen we verder met de indeling van de zolder. Wat hebben we nu ineens veel licht op zolder, mega mooi. Ik ben er nu al helemaal blij mee.

Broer…
Kleine broer is momenteel 14,5 cm lang, dat is ongeveer net zo lang als een paprika. Blijkbaar is zwanger zijn niet alleen voor mij vermoeiend, maar dus ook voor de kleine man en dat kan hij nu laten merken door te gapen. Hij ontwikkelt zijn zenuwstelsel en in zijn nu nog kleine hersentjes, worden de verschillende zintuigen gespecialiseerd.

Volg:
Share:

10 Reacties

 1. 25 april 2017 / 07:58

  Je ziet er prachtig uit! En wat betreft die lage bloeddruk…. Been there, done that. Niet fijn, dus let goed op jezelf. Met 20 weken was het als sneeuw voor de zon verdwenen bij mij, heel apart! En zo gaaf dat je hem van buiten hebt gevoeld, heel bijzonder allemaal weer he!

 2. Natascha Ippel
  25 april 2017 / 08:07

  Aaah, beetje jaloers dat jij jullie kleintje al kunt voelen! Ik helaas nog niet, maar soms denk ik wel de spreekwoordelijke ‘plopjes’ te voelen. Het is ons eerste kindje, dus ik durf niet helemaal te zeggen of dat onze baby is, maar ik kan niet wachten om het getrappel ook van buiten te voelen. Lijkt me zo bijzonder!
  Ik draag vooral heel veel jurkjes, strakkere jurkjes van elastisch materiaal die lekker mee rekken en goed mijn buik accentueren. Ik voel me ook behoorlijk ‘dik’, zag vanmorgen een getal op de weegschaal wat daar nog nooit heeft gestaan, maar hee: ik weet waarvoor het is. Voor een prachtig wondertje!

  • Liefthuis
   Auteur
   25 april 2017 / 08:57

   Precies, het is voor een goed doel, maar ik ga niet op de weegschaal bij onze eerste voelde ik het ook niet zo vroeg hoor. Toen was ik al ‘vroeg’ met 18 weken want rond 20 is super normaal en dan ook nog afhankelijk van waar je placenta ligt

  • Liefthuis
   Auteur
   25 april 2017 / 08:57

   Goede tip, ga ik daar eens kijken

 3. 25 april 2017 / 08:48

  Wat zie je er schitterend uit en wat een lief mooi buikje. De lage bloeddruk en harde buiken had ik ook er bij m’n tweede zwangerschap. Veel drinken om je bloeddruk een beetje op pijl te houden. Als ik 2 liter dronk op een dag voelde ik me de dag erna best fit. De harde buiken had ik ook erg snel. Schijnt datje datal vanaf het begin af aan hebt, maar dat je dat dan nog niet voelt. Opzich normaal dus, maar vooral aan de bel trekken als je je er niet prettig bij voelt. En natuurlijk je rust nemen. Heel makkelijk als je al een kleine knul hebt

  • Liefthuis
   Auteur
   25 april 2017 / 08:58

   Dank je voor alle tips, dat drinken ga ik eens goed op letten.

 4. 25 april 2017 / 11:10

  Oh, dat is een angstig gevoel dat je gaat flauwvallen. Zeker als je niet thuis bent. Fijn dat je zo goed werd opgevangen!

 5. 25 april 2017 / 14:57

  Oh herkenbaar die vroege harde buiken en lage bloeddruk! Ik heb nu nog steeds een lage bloeddruk en zie regelmatig sterretjes en voel me licht in het hoofd. Heel prettig.
  Ik vind je babybuikje heel mooi!

  • Liefthuis
   Auteur
   25 april 2017 / 17:48

   Oow nee ik hoop toch echt dat het overgaat bij 20 weken. Irritante sterretjes. Dank je

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *