Camper ervaring – voor en nadelen eerste reis

Camper ervaring voor en nadelen

Onze eerste echte camperreis naar het buitenland was een feit, althans met onze eigen perrie. We gingen naar een van mijn favoriete vakantielanden en dat is Frankrijk. Ik deel de route die we deden ook online. We zijn gewend om te kamperen, we gingen echter altijd met de vouwwagen naar Frankrijk en beleefden vanaf die ene plek de mooiste avonturen. Dus ik was benieuwd hoe dit nu zou bevallen. Ik deel uiteraard met jullie mijn camper ervaring en de voor en nadelen.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen. Met de camper kamperen is anders kamperen. Natuurlijk komt het oude vertrouwde camping sfeertje er gewoon bij kijken, stokbrood, wc rol en afwas… maar er zijn sommige dingen net wat anders. Ik deel de antwoorden op een paar meest gestelde vragen, maar ook wat dingen die ons opvielen, die we voor onszelf geleerd hebben en meenemen voor volgende keren.

Camper ervaring de voor en nadelen

Boodschappen

Hoe doe je boodschappen, kreeg ik heel vaak de vraag. Wij deden de boodschappen meestal onderweg. Je rijdt vaak kortere stukjes (2 of 3 uur, soms langer soms korter) en onderweg kom je vaak wel een supermarkt tegen. Wij kozen ook bewust welke supermarkt en op welk tijdstip we even gingen stoppen. Even benen strekken, iets lekkers halen en weer door. Wij deden vaak boodschappen voor 3 avonden. Soms aten we nog iets op een camping, dus zo kwamen we de dagen prima door. Ook zat er soms op loopafstand of op de camping een klein winkeltje. Wij zijn ook van ons plekje af gegaan om boodschappen te doen. Stoelen aan de kant, kleed verschuiven en gaan. Het kost echt geen moeite… althans als je spullen slim neerzet niet.

Camper ervaring de voor en nadelen – Wat geleerd

We wisten dat deze eerste vakantie een vakantie zou zijn waarin we gingen leren wat we wel en niet fijn vonden met de camper. Ook zag ik het als een test, eens kijken of het ons buiten de weekendjes in NL ook bevalt. Dit is wat wij nu meenemen voor komende jaren… wellicht heb je er iets aan.

 • Ik hoef niet 3 nachten in Luxemburg te zijn op doorreis naar Frankrijk. Een of twee is prima, maar ik wil graag snel door naar Frankrijk en voel me niet perse opgejaagd als we geen ‘rust’ dag tussendoor hebben, wat ik wel dacht, waarvoor we 3 nachten hadden gepland.
 • Ik vind het toch wel fijn om wat bestemmingen vast te hebben staan. Dat we een duidelijk doel hebben om naartoe te gaan. Zoals de Ardèche bijvoorbeeld. Ook halverwege vind ik het prettig een plek te hebben. Op de bonnefooi is prima, maar een beetje richting heeft toch m’n voorkeur. Ik wil ook graag een echt mooie en fijne camping op een goede plek, niet te massaal, wel genoeg te doen en lekker frans en cosy…
 • Het reizen met de camper duurt langer dan met de auto. Vooral als je veel in de bergen rijdt. Als je dan ook nog boodschappen gaat doen, dan ben je zo al een flink dagdeel aan het rijden. Geen probleem, maar wel iets om rekening mee te houden.
 • Naast dat ik het langer (langer dan 2 nachten) op 1 plek staan fijn vind, is het op sommige plekken ook prima om maar 1 nacht te zijn. Je komt aan op de camping, je kan meteen zwemmen, spelen, of op ontdekking en de volgende dag sightseeing in de buurt en weer door. Ik dacht dat dat niet fijn zou zijn, maar beviel toch heel goed voor de doorreis plekken en dat komt echt door de camper, want je rijdt je plekje op en je bent klaar.
 • Het is heel fijn als je een camping hebt die op loopafstand wat voorzieningen heeft. Een eettentje, een supermarktje of dorpje. Geen must, maar vonden wij toch wel heel fijn.

Camper ervaring de voor en nadelen

Voordelen:

 • Een van de grootste voordelen, is misschien wel echt dat je er meteen bent. Je rijdt je plekje op, deur open, kinderen er uit en je bent op vakantie. We laden vaak de stoelen uit en een kleed, maar je bent echt meteen klaar. Geen tent of vouwwagen uit te klappen en spullen op hun plek te zetten. Heerlijk… Zelfs als we laat op de camping aan kwamen, kon je toch nog echt genieten van de camping.
 • Er is altijd ergens plek in Frankrijk, was onze ervaring. Je hebt meerdere manieren om campings te zoeken. Campercontact app, Kampeerkaart of gewoon Google (maps). Soms belden we en was het vol, maar we vonden altijd gemakkelijk ergens een plekje.
 • Al je spullen hebben een eigen vaste plek. Thuis heb je alles ingeladen en je hoeft er op plaats van bestemming niks mee te doen. Ook qua opruimen en weer doorreizen ideaal. Alles staat al op z’n plek.
 • Het rijden in de Perrie is heel gezellig. De mannen doen aan de tafel een spelletje, kleuren of eten wat. Heerlijk. Ik vind het rijden in de camper super leuk. Groot raam waardoor je de mooiste gebieden voorbij ziet trekken. Muziekje aan een genieten. Heerlijk…
 • Je moet letterlijk onthaasten want die camper (vooral als je een oudje hebt) gaat niet snel. Berg op jakker ik rustig tussen de vrachtwagens omhoog.
 • Instappen en wegwezen… Dat voelt wel echt als vrijheid…
 • Het parkeren is me meegevallen. Wat een bakbeest hebben we. Een heel mooi bakbeest, maar hij is wel groot natuurlijk (7 meter). Ik zag op tegen het parkeren in Frankrijk, maar in steden en dorpjes is er vaak prima een plek voor de camper te vinden. Dat viel me dus echt mee. (maar lees ook even de tegenvallers)
 • Je leert het land echt kennen. Ik had eerlijk gezegd geen idee waar de Vogezen lagen en via welke route je naar de Ardèche kan rijden, of waar Annecy ligt. Wij voerden altijd alles in op de navigatie en reden hoe hij zei dat we moesten rijden…. Ik vond het nu heel leuk om dat allemaal te ontdekken, omdat je echt gaat zoeken naar een volgende bestemming.
 • Het kort op 1 plek blijven viel me heel erg mee. Ik was bang dat ik dat te opgejaagd vond voelen. Ik wil wel afwisseling, tussen langer op 1 plek en korter, maar doordat je er meteen bent, valt het heel erg mee.
 • Je ziet zoveel mooie plekjes in 1 vakantie. De landschappen zagen we veranderen en op iedere plek deden we activiteiten die passend waren bij de omgeving.

Nadelen:

 • De eerste 3 camping plekken had ik continu het gevoel dat we nog onderweg waren naar… Alsof we onze eindbestemming nog niet bereikt hadden, terwijl we niet eens perse een eindbestemming hadden, maar dat vond ik niet chill. Toen we duidelijk hadden dat we naar de Ardèche wilden werd het fijner en dat is dus meteen een les geleerd.
 • De wegen in Frankrijk zijn niet altijd de wegen in Nederland en we hebben twee wegen gereden die ik echt heel spannend vond. Smal, stijl omhoog en naar beneden en afgronden aan beide kanten. Het hoort er een beetje bij, we hebben er ook van geleerd (waar wel en niet in gaan) maar soms kom je gewoon ineens op zo’n stukje. Het is alle keren goed gekomen, maar te spannend (en niet leuk) vond ik het wel.
 • Alleen op de bonnefooi is in Frankrijk nog niks voor ons. Dat komt omdat ik wel graag op campings sta voor de kinderen ipv camper plekken. Daarnaast kan ik slecht kiezen en ben ik al gauw uren aan het zoeken naar een geschikte camping, wat dan weer niet zo leuk is als je op vakantie bent. Dus op doorreis is bonnefooi goed, maar dan wel tussen duidelijke bestemmingen door.
 • Het reizen duurt langer dan met een auto. Je bent vooral in de bergen gewoon echt niet zo snel als een auto en als de navigatie aangeeft. Dus de reis duurt altijd langer.
 • Parkeren was in dorpjes en stadjes goed te doen, maar er zijn toch ook plekken waar het lastiger is. Zo wilden we naar een waterval, kwamen we op een onmogelijke weg met haarspeldbocht en brak het zweet me uit. Beneden was ook nog eens geen parkeerplek voor campers, dus ik heb me er uit gemanoeuvreerd en snel door gereden (met het zweet in m’n naad).

Camper ervaring de voor en nadelen

De nadelen waren er, of zijn er… maar echt het went….Je leert en je ontdekt. Toen ik met het zweet op m’n rug door een smalle bergweg reed, wist ik het niet zeker, maar nu wel. De voordelen wegen voor ons echt op tegen de nadelen. De vrijheid, de gezelligheid, de knusheid van ons eigen huisje op wielen. De mannen die de Perrie fantastisch vinden en de deur uitstappen en meteen door gaan met vakantie vieren. Het rijden in een camper went, je went aan hoe groot hij is. Ik kon hem zelfs achteruit inparkeren zonder hulp (moest ik toch even benoemen)

Zoals ik zei wist ik dat deze vakantie ons dingen zou leren… maar wat het vooral ook gedaan heeft… Is me laten dromen over nieuwe en andere bestemmingen met ons en onze Perrie…
Het is echt een droom, onze knusse, onze heerlijke droom.

Volg:
Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *