De naam Lua Rosie – Betekenis en hoe we hem vonden…

de naam

Lua Rosie is geboren… en waar ik een paar weken geleden al deelde welke namen het niet zijn geworden, konden we drie weken geleden eindelijk de naam uitspreken. De naam delen, de naam geven aan ons meisje… en wat ben ik mega blij met de naam. Hij past perfect… beter had niet gekund… Vandaag deel ik meer over de naam en hoe we er op kwamen.

Toen we wisten dat we een meisje zouden krijgen begon de zoektocht. Zoveel mooie meisjesnamen en al snel hadden we een aantal favoriete opties. Nog geen definitieve keuze en we stonden open voor andere opties, maar June, Lune en Lua waren de drie favorieten. June kwam een vriendin mee en vond ik prachtig, maar zag ik steeds meer voorbij komen en bleef niet helemaal plakken. Lune vond ik net wat bijzonderder en betekent maan in het frans.

Maan

Naast heel veel andere opties vond ik de naam ‘Maan’ super gaaf. Bijzonder, kort, Nederlands, makkelijk, passend bij de namen van de mannen en ik hou van de maan. Mijn lief vond hem echter minder mooi, dus hij werd al snel afgeschreven. Vrij snel kwamen toen andere opties van Maan voorbij. Het bizarre is dat ik gedurende de zwangerschap zoveel reacties heb gekregen van volgers en bekenden dat ze of Maan dachten, of Luna, of Lune.. in ieder geval een link aan de maan.

Lune

Lune is serieus nog een optie geweest net als June, maar ik was al te verliefd op Lua. Bij ongeveer 16 weken kwam hij een keer voorbij. Ik vond hem meteen bijzonder, kort, mooie klank, niet te veel voorkomend, maar ook geen gekke naam. Daarnaast betekent Lua dus maan in het Portugees en met die combi was ik verkocht. Toen een vriendin me uit het niets een berichtje stuurde dat Lua ook mooi zou zijn, want kort, net als de mannen en een mooie betekenis werd de naam steeds echter voor ons.

Lua

Dus voor ons doen waren we er al redelijk snel uit. Ik was verliefd op de naam en als ik ’s ochtends wakker werd en haar voelde trappen dan dacht ik ‘Goedemorgen Lua’ Het klopte gewoon. Totdat mijn lief zei ‘Het is de mooiste naam tot nu toe’… ja hallo, daar doe ik het niet voor, dacht ik. Ik wilde dat hij vol overtuigd was van de naam en niet hoopte op een nog mooiere naam, of dat hij dit een prima optie vond. Dus ik ging (stiekem flink balend) weer op zoek op internet….

De beste test

En toen kregen we onverwachts de beste test, of de beste manier om de naam te zien en voelen. Met 26 weken zwangerschap gingen we kamperen in Nederland en kwamen we met de mannen en onze vouwwagen aan op de camping. Kneuterigheid ten top and we love it… Laat nu toevallig op de camping tegenover ons een gezin met een dochter met de naam Lua te staan en daarnaast een June. Dit was echt te toevallig. Hoe vet nu konden we echt horen hoe het klonk. Lua werd voor mij steeds meer bevestigd, want naast een toffe naam, het klonk gewoon precies zoals gehoopt,mwas het een mega leuk meisje. Voor mijn lief was dit perfect… ik denk dat hij vanaf toen om was. De naam stond vast… Althans de eerste naam…

Tweede naam

Dan kwam nog het volgende vraagstuk… De mannen hebben beiden maar 1 naam (en wij ook). Nooit gedacht of getwijfeld over een tweede naam voor hun. Ik zag het nut er nooit van in en ik had al moeite met 1 naam, laat staan 2. Na onze tweede man, zag ik steeds vaker toch prachtige dubbele namen. Bij mij werd er toen al een zaadje gepland…. Misschien dan toch bij een derde een dubbele naam?

Rosie

Ik vind Rosie een prachtige naam. Lua was voor mij al nummer 1, maar Rosie vond ik ook zo mooi. Lief, maar niet zoetsappig. Het zou zeker een optie zijn geweest, als de dochter van een lieve vriendin geen Roos zou heten. Mijn lieve kleine vriendinnetjes heet Roos en noemen we vaak Rosie, dus dat was geen optie, maar als tweede naam misschien wel. Daarnaast vond ik juist de link naar Roos en een soort van vernoeming naar Lieve Roosje prachtig en heel bijzonder. Als klap op de vuurpijl is Lua Rosie ook nog eens een prachtige combi. Ik was om… maar mijn lief nog niet.

Oneerlijk voor de mannen

Mijn lief had nog steeds niet zoveel met een tweede naam. Zag het nut er niet van in en vond het ook raar dat de mannen maar 1 naam hadden en dat we nu ineens een dubbele naam kozen. Ik was van mening dat het niet uitmaakte, dat als we dat mooi vonden dat het geen reden moest zijn om het niet te doen en mooi vond hij het wel… daar lag het niet aan.

Geboortekaartjes

Ik dacht dat hij er misschien aan moest wennen, want hij vond beide namen prachtig. Ik bestelde proefdrukken met de dubbele naam, maakte voorbeeldjes op hout enkele en dubbele naam. Het lastige was dat ik Lua Rosie niet meer los kon laten, maar ik het mijn lief niet op wilde dringen. Dus begon ik er niet te vaak over, met als resultaat dat we bij 36 weken nog niet definitief besloten hadden.

Tot mijn lief ineens de slaapkamer binnen kwam en zei. Het wordt gewoon Lua Rosie… Zo gaat ze heten… Zo moet het zijn.

Ons meisje… de mooiste naam…

Volg:
Share:

1 Reactie

  1. Adel
    24 november 2020 / 09:06

    Gewoon uit interesse, omdat tweede (of derde) namen hier in België ook wel voorkomen, maar niet echt gebruikt worden: spreken jullie haar dan aan met “Lua Rosie” of met “Lua”?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *