De onverwachte sleutel tot het doorslapen…

Slapen en baby’s…Het is een top topic. Het is bijna een van de eerste dingen waar je voor gewaarschuwd wordt als je zwanger bent en als die kleine er eenmaal is, wil iedereen weten hoe hij of zij slaapt. Hoewel er geen pijl op te trekken is, vind ik het wel terecht dat het een hot topic is. Slaap is zo zo zo belangrijk. Wij vonden onverwachts de sleutel tot het doorslapen…. wat dat was???

Zoals ik zei slaap is belangrijk. Voor de mini’s, maar ook zeker voor alle papa’s en mama’s. Het kan soms zo onderschat worden wat slaaptekort met je kan doen, wat het betekent weken/ maanden gebroken nachten te hebben. Het wordt vaak weggewuifd, het hoort er bij. Dat mag dan misschien zo zijn, het leven overdag is een stuk makkelijker wanneer je goed geslapen hebt. Alle respect voor nachtouders…

Van slaapkop, naar nachtbraker
Als je me al even volgt en als je mijn kinderen een beetje kent dan weet je dat ik slaapkoppen heb. Onze spruit was een enorme slaapkop en de Pipster volgde hem de eerste maanden precies zo op. Hij had al nachten doorgeslapen en hij hield het goed vol zonder voeding in de nacht. (ik schrijf dit absoluut niet om op te scheppen, wij weten wat het mega fijn is voor ons, maar ik wil een duidelijk beeld geven van waar wij tegen aan liepen) Toch veranderde onze slaapkop ineens toen hij ongeveer 4 maanden was.

Borstvoeding
Ik ging de borstvoeding overdag afbouwen en vanaf toen werd hij ineens in de nacht wakker. Ik vond het geen probleem, want in de nacht voedde ik hem nog wel, dus hij kon heerlijk bij mij liggen en na een voeding sliep hij zo weer verder. Geen drama. Dit ging 3 weken zo verder en ineens bedacht ik me dat het geen gewenning moest worden. We probeerden wat andere dingen. Meer voeding overdag, hem wakker maken voor een late voeding rond 11 uur. Het hielp niks. Hij kwam meestal ergens tussen 3 en 6 uur. Wanneer hij dus rond 11 nog een voeding had gehad, was het raar dat hij om 3 al weer kwam, hij had al nachten van 12 uur gemaakt zonder voeding en nu kwam hij weer na 4 uur.

Speen weigeraar
We probeerden hem altijd eerst even te troosten. Onze Pipster is een speen weigeraar, dus dat konden we hem in de nacht niet bieden en we merkten dat troosten dan soms heel lastig is. De borst, of later een fles waren goede opties. Even drinken, wegleggen en weer slapen. Ideaal…vooral als je in je hoofd ook bezig bent met dat je niet wil dat zijn broer wakker wordt. Toch bleef het knagen, want mijn gevoel zei dat hij helemaal geen honger kon hebben. Ik vond het prima om hem te voeden of te knuffelen, maar die extra voeding er maar in blijven stoppen…. ik voelde dat er iets anders was en dat wilde ik oplossen…maar wat???? Een huilende baby wil je ook niet, dus zolang we niet wisten wat het ‘probleem’ was, was de fles een goede optie.

Logeren
Wat ik lastig vond was dat onze spruiten bij opa en oma zouden gaan logeren. We hadden dit afgesproken toen onze man dus al lang en breed door sliep voordat hij 4 maanden was. Wij hadden een bruiloft en gingen naar New York. Hij was 7 maanden toen hij zou gaan logeren en een hele nacht doorslapen was alweer wat maanden geleden. Hoe dichter we bij het logeerpartijtje kwamen hoe schuldiger ik me ging voelen. Ik zadelde mijn ouders dus op met gebroken nachten en ondanks dat ze dat vast niet erg zouden vinden, voelde het voor mij toch niet helemaal lekker, maar ja wat doe je er aan….

RARARA
Na de eerste nacht logeren appte ik mijn moeder. De Pipster had heerlijk geslapen…..mooi dacht ik....en doorgeslapen….WOOOW wat fijn….tot half 8…WAAAAt??? hoe dan???
Geen idee hoe ze het voor elkaar hebben gekregen, maar de Pipster had dus weer ouderwets doorgeslapen. We gaven de vele nieuwe indrukken de schuld, maar ook de nacht daarna en daarna sliep hij weer tot half 8 of 8 uur. Ik snapte er niks van, want hoe kon het dat hij daar ineens zo goed doorsliep???

Campingbedje
Onze Pipster is nogal een wilde in de nacht. Sinds hij in zijn eigen bedje ligt vinden we hem overal in zijn bed, met zijn voeten door de spijlen en zijn hoofd in de hoek tegen het hout. Aan het einde van onze dagen New York en na weer een goede nacht voor de Pipster, besefte ik me ineens dat hij bij mijn ouders in een camping bedje slaapt. Zou dat dan de reden zijn??? Dat onze wilde slaper nu niet wakker wordt, omdat hij niet tegen de houten spijlen van zijn bedje aan komt??? Het was het proberen waard, dan wisten we tenminste of dit het was, of dus toch iets anders, zoals de boeren buiten lucht, vele indrukken of wat dan ook.

Thuis
Thuis hebben we het campingbedje in zijn kamertje gezet en vanaf die nacht heeft hij op 1 nacht na (toen was hij ziekjes, dus helemaal prima) altijd doorgeslapen tot half 8 of 8 uur. APPLAUUUSSSSS….
We geven hem nog een late fles rond 11 uur, maar dat vind ik prima en die gaan we binnenkort afbouwen. Verder ben ik vooral blij dat mijn gevoel dus klopte. Dat er iets anders aan de hand was dan honger…

Overdag lijkt hij sindsdien ook ineens nog langer te slapen. Van slaap komt slaap zeggen ze wel eens toch??? In dit geval klopt dat dus wel. We hebben onze slaapkop terug….al miste ik in het begin soms stiekem de nachtvoeding en het heerlijke lichaampje tegen me aan #hetisooknooitgoed

Volg:
Share:

5 Reacties

 1. Anke
  3 juni 2018 / 07:11

  Volgens mij mist er een stukje, het artikel stopt zo plotseling. Klopt dat?

  • Liefthuis
   Auteur
   3 juni 2018 / 10:52

   Jaaa klopt, sorry, morgen het hele artikel. Ik had hem blijkbaar niet goed opgeslagen.

 2. Sabine
  4 juni 2018 / 07:11

  14 maanden gebroken nachten. 14 maanden als zombie door het leven. Als een sabbatical 6 weken naar thailand gegaan en vanaf nacht 1 doorgeslapen. In, jawel: Het campingbedje! Hij nestelt zich helemaal tegen het gaas en slaapt zalig ipv zich steeds aan de spijlen stoten. Lekker matras erin en klaar. Is nu 2 jaar en 8 maanden en slaapt er nog steeds in, i don’t care about leuke inrichting van het kamertje of peuterbedjes: ik slaaaaaap!!!

  • Liefthuis
   Auteur
   4 juni 2018 / 15:55

   Neeee dat meen je niet wat een heftige tijd ook. Slaap is zo zo zo belangrijk. Bizar toch dat het campingbedje zo goed werkt, hier dus ook echt een uitkomst.

 3. 4 juni 2018 / 16:22

  Geweldig! Wat fijn dat je er dan achter komt en je kan slapen! Ons moppie slaapt nog goed maar ik heb haar ook al eens snachts moeten troosten omdat ze haar hoofdje tegen het hout had gestoten… Arm moppie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *