De uitslag van de NIPT…

Twee weken geleden vertelde ik over onze reden om met 18 weken alsnog den NIPT te laten doen. Terwijl dit eigenlijk een test is die meestal rond de 13 weken wordt gedaan. Vorige week maandag liet ik bloed prikken en 10 werkdagen moesten we wachten op de uitslag. Het wachten was wel wat aangenamer, omdat we op Ibiza zaten, maar het was toch een beetje spannend.

Bloedprikken
Bloedprikken met een lage bloeddruk en duizeligheid. Ik had het nog nooit gedaan en vond het dus best even spannend of ik wel rechtop zou blijven staan. Dit was gelukkig wel het geval. Mijn rode levenselixer werd afgenomen en goot zo de buizen in. Allerlei formulieren moesten er ingevuld worden, bewijs van betaling aangeleverd, anders zouden ze de tap niet open draaien en ik kon weer inpakken en gaan. Ik bleef gelukkig rechtop staan.

Toch spannend
Wilde ik de test vooral laten doen voor de zekerheid, merkte ik bij mezelf dat ik het toch ineens spannend vond. Nu kregen we zwart op wit op papier of ons kindje een grote kans een van de drie trisomieën te hebben. Daarnaast liet ik ook testen voor alle nevenbevindingen, zou daar dan iets uit komen? Voor kleine broer? Of voor mij?

10 werkdagen wachten
We moesten 10 werkdagen wachten op de uitslag. In de hoop dat 10 werkdagen een uiterste was, keek ik vanaf een week na de test, iedere dag even in mijn mail en in mijn spambox. We waren op vakantie in die week, dus moest het echt even bewust doen af en toe. Uiteindelijk op dag 10, precies zoals verteld, zat er een mail in mijn spam box met als onderwerp; Uitslag NIPT

Uitslag NIPT
‘Lief de uitslag is binnen’….zei ik een beetje gespannen. Mijn gevoel was goed, maar was dat terecht voor zover ze nu konden zien? De verloskundige had een mail gestuurd, met daarin als bijlage de brief van het Maastricht UMC. In korte kopjes werd er in de brief een aantal feiten opgesomd. Persoonlijke gegevens, datum aanvraag, soort test, datum bloedafname, datum dat het bloedmonster in Maastricht was aangekomen (bizar snel trouwens, binnen een paar uur) en daaronder Testresultaat en Conclusie.

Test resultaat
‘Normaal’…stond er als antwoord op het test resultaat. Ik had eigenlijk iets anders verwacht. Positief, negatief, het is goed of niet goed, er is niks of wel iets gevonden….Alleen het woord ‘normaal’ had ik niet verwacht. Gelukkig stond er een conclusie bij. ‘Bij de NIPT werd geen aanwijzing gezien voor trisomie 21, 18 of 13 bij de foetus. Dit is een normale uitslag.’ Wat een opluchting, dit snapte ik goed. Er is geen extra vervolgonderzoek nodig. Niet dat ik dit laatste verwacht had, maar het is toch fijn om het zo zwart op wit voor je te zien.

Onzekerheid van de toekomst
Mocht er de komende weken ineens toch iets geks uit een echo of ander onderzoek komen, dan kunnen we deze dingen in ieder geval al afstrepen. Hier hoef ik me op dat moment niet druk over te maken. Ik weet ook wel dat er nog allerlei andere dingen kunnen zijn, of misschien nog komen, of pas als hij geboren is, maar dit neemt in ieder geval een beetje onzekerheid weg.

Opgelucht
Onze reactie op de mail? Een dikke kus voor mijn lief een aai over mijn buik. Goed bezig kleine broer….

Volg:
Share:

6 Reacties

 1. Lindsy
  13 mei 2017 / 15:39

  Sorry maar ik vind de zin: goed bezig kleine broer wat vervelend overkomen.
  Ik snap je gedachte wel achter, maar hij is wel kwetsend.
  Alsof een kindje met een bepaalde afwijking of aandoening niet goed bezig is geweest.
  Mensen denken daar vaak niet over na.
  Net als dat ze tegen de moeder zeggen, je hebt goed voor je baby gezorgd want hij/zij is helemaal gezond. Hoe kwetsend is dat tegenover een moeder die ook goed voor haar baby heeft gezorgd tijdens de zwangerschap en toch een kindje krijgt met een bepaald iets.

  Ik snap dat je dat misschien heel snel zegt en tuurlijk goed bedoeld, maar mensen denk alsjeblieft na voor je wat zegt. Geloof me dan ga je dingen heel anders bewoorden.

  • Liefthuis
   Auteur
   13 mei 2017 / 19:17

   Hoi Lindsy, Bedankt voor je reactie. Heb je mijn eerdere blog over de reden van onze NIPT gelezen? Sorry als ik je hiermee gekwetst heb, maar zo heb ik de zin uiteraard niet bedoeld. Als onze spruit het downsyndroom had gehad en hij groeide lekker was hij ook heel goed bezig en meer dan welkom bij ons. Net als alle andere kindjes die mogelijk iets mochten hebben, mama’s zorgen er goed voor.

   • Lindsy
    13 mei 2017 / 20:05

    Ik snap ook wel dat je die zekerheid wilde ter eventuele voorbereiding en ook dat een eventueel kindje met down welkom is bij jullie. Prachtig om te horen, echt geweldig.
    En begrijp mij niet verkeerd, ik snap dat je het niet zo bedoelde, dat gaf ik ook aan.
    Ik wil alleen aangeven dat bepaalde uitsprak erg kwetsend zijn en daarom erbij na te denken. Voor jezelf ook, omdat ik zeker weet dat je het dan anders gaat bewoorden. Maar zeker ook voor al die andere mama’s.
    Dat is wat duidelijk probeerde te maken.
    Niet je reden onderuit halen of bekritiseren of je een schuldgevoel geven.
    Nee totaal niet. Puur de bewoording en het overdenken ervan.

    En ik ben echt blij voor jullie dat de nipt goed was. Ik vind je een prachtige vrouw en prachtig zwanger.
    Wens je een fijne zwangerschap toe.

    • Liefthuis
     Auteur
     13 mei 2017 / 20:10

     Lief van je, dank je 🙂 Zeker goed om dit soort dingen te delen.

  • Evy
   13 mei 2017 / 19:25

   Ik las de zin juist als geschreven door een mama die blij en trots is op haar groeiende babytje. Lees daar nergens uit dat een kindje met down minder welkom zou zijn of iets is om minder trots op te zijn. Een tijdje terug verscheen er een reeks blogs over lieve Roosje. De manier waarop Jodi dit van dichtbij meemaakte en mooi in haar blogs verwerkte geeft mij de indruk dat ze het niet zo bedoeld heeft zoals jij hierboven schetst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *