5 dingen die ik anders wil bij een volgende bevalling…

baby feetOp Chickslovelittleones zag ik een artikel voorbij komen met daarin 3 dingen die zij anders wilde bij een tweede bevalling. Dit zette mij aan het denken. Ik vind echt dat ik een super fijne bevalling heb gehad, doe mij er nog maar zo een en toch zijn er dingen die ik (als ik mag kiezen) anders zou willen bij een volgende bevalling.

Om maar meteen even voor wat duidelijkheid te zorgen. Ik snap heus wel dat je niks te kiezen hebt tijdens een bevalling. Ik begrijp ook echt wel dat alles wat je ‘wil’ tijdens een bevalling anders kan gaan, maar mocht alles op rolletjes verlopen, dan zou ik toch willen dat het volgende anders verloopt.

Benen vasthouden
Met stip op 1. Ik ga van te voren vragen of iemand tijdens het persen mijn benen vast kan houden. Ik ga het met dik gedrukte letters in mijn bevallingsplan schrijven en 10 keer aangeven bij de verloskundige. Misschien lag het er aan dat ik flink lang heb moeten persen, maar wat had ik er een moeite mee om die loodzware benen zelf vast te houden. Ik zou zweren dat ik heb gevraagd of iemand me kon helpen, mijn lief zegt van niet, dus dat zal de roes wel zijn geweest. Iemand gaat mijn benen vasthouden, hoop ik.

Smoezen tijdens bevalling
Ik had al aangegeven dat ik tijdens het bevallen graag van dingen op de hoogte wilde worden gehouden. Ik wil graag weten wat er gebeurt en zal hier echt niet tegen in gaan, zij zijn de professionals en op alles wat zij zeggen zeg ik ja en amen. Toch merkte ik tijdens het persen, waar ik toch al niet heel goed in was, dat de verloskundige aan het smoezen was met de verpleegkundige en het enige wat ik dacht was. ZIE JE WEL ik kan het niet. Misschien zei ze wel dat ze honger had, of dat ze vergeten was wasmiddel te halen, maar ik zag ze smoezen en begon aan mezelf te twijfelen. Achteraf denk ik ook wel eens, ach boeiend, mijn spruit is er uit gekomen dankzij hun, maar ik weet nog dat ik me er daar drukom maakte.

In ziekenhuis vliezen breken
Bij zo’n 4/5 cm kreeg ik de keus. Thuis m’n vliezen breken en dan naar het ziekenhuis? Of in het ziekenhuis m’n vliezen breken. Wist ik veel, ik was nog nooit bevallen. Uiteindelijk was ik blij dat de verloskundige koos (ik zei toch al dat ik haar niet tegen ging spreken) en zij besloot mijn vliezen thuis te breken en dan rustig aan naar het ziekenhuis te vertrekken. Ze zei nog; in de auto zijn de weeën vaak even weg. Helaas voor mij. Juist in de auto kwamen mijn rug weeën in volle gang los. In mijn bevallingsverhaal vertelde ik al, dat ik hangend aan het handvat van de auto de reis naar het ziekenhuis heb gemaakt. Verschrikkelijk. Volgende keer dus liever m’n vliezen breken in het ziekenhuis, als ik een keus heb.

Etensvoorraad en entertainment vluchttas
In de grap van onze vluchttas, vertelde ik al over de etensvoorraad voor een weeshuis en de vele opties aan entertainment die wij meezeulden naar het ziekenhuis in onze vluchttas. Dit zal ik de volgende keer dan ook anders doen. Een iPad, of telefoon en ik vermaak me wel (mocht ik me vervelen) en in het ziekenhuis hebben ze ook eten, dus iets wat energie geeft voor de zekerheid en wat lekkers voor mijn lief en we zijn klaar. Denk ik…. maar wat nu als ik toch 24 uur in het ziekenhuis lig zonder echte actie, dan wil ik wel wat meer bij me hebben. Toch nog maar eens over nadenken, maar ik denk niet dat we het nodig hebben.

Voelen van onze spruit tijdens bevalling
Tijdens een van de laatste keren persen vroeg de verloskundige of ik het hoofdje wilde voelen. Ik was compleet in een roes en stak zonder na te denken mijn hand tussen mijn benen. Ik voelde een bolletje met haar, maar vond het zo bizar, dat ik iets voelde wat in mijn lichaam zat, maar wat niet mijn lichaam was. Een vage uitleg, dat snap ik, maar ik vond het maar gek. Volgende keer hoef ik dan ook niet te voelen.

Het lijkt nu net alsof ik heel vervelend praat over de verloskundige. Dit is absoluut niet het geval, ik ben haar eeuwig dankbaar dat ze heeft geholpen met mijn spruit op de wereld te zetten. De dingen die ik anders wil, liggen vooral aan mezelf. Ik ging zelf voelen, ik had niks gezegd over mijn benen enz. Er zijn ook een heleboel dingen wel heel fijn verlopen, maar daar schrijf ik later een artikel over.

Is het herkenbaar? Of zijn er dingen die jij heel graag anders wil bij een eventuele volgende bevalling? Let me know…

Tot snel,

Liefs Jodi

 

Volg:
Share:

15 Reacties

 1. 30 juni 2016 / 06:14

  Ik wil de volgende keer meteen vanaf het begin van het persen op de baarkruk ipv op bed. Ik dacht vooraf dat die ‘poespas’ niks voor mij zou zijn. Maar wat een verademing was dat.

  • Liefthuis
   Auteur
   30 juni 2016 / 09:03

   Dit zou voor mij ook een goede toevoeging zijn inderdaad. Ik moest na 3 kwartier persen op de wc gaan zitten voor het persen want ik snapte er niks van en het lukte niet. Misschien zijn mn benen ook minder zwaar op de baarkruk.

 2. 30 juni 2016 / 11:02

  Mijn benen hingen in de beugels… ik moest ze alsnog wel vasthouden tijdens het persen, maar dan hoef je zeg maar ‘niet meer zo ver’. Ik vond dat heel prettig!
  Ze vroegen aan mij of ik net een spiegeltje wilde kijken… ik: ehm NEE! – haha.

  • Liefthuis
   Auteur
   30 juni 2016 / 12:00

   Oke beugels vind ik dan ook goed volgende keer. Als ik ze maar niet alleen vast moet houden haha

 3. 30 juni 2016 / 13:41

  Prettig denk wel dat je het voor jezelf op papier hebt staan! Benen vasthouden lijkt me echt loodzwaar…

 4. Janneke
  30 juni 2016 / 14:14

  Mijn vliezen braken vanzelf thuis en ik ging dus ook als een gek in de auto, maar goed, het was niet anders. Ik had ook beugels voor mijn benen, dus hoefde ze alleen tijdens het persen zelf vast te houden en mocht ze daarna in de beugel zetten. Dat scheelde wel. Die tas heb ik niet eens gezien.. manlief meer gebruikt dan ik. Was alleen maar bezig met mijn weeën en niet de puf iets anders te doen. Voelen en kijken werd mij ook gevraagd, maar daar had ik echt geen behoefte aan. Ben ook achteraf blij dat ik dit niet gedaan heb. Het enige wat ik anders zou doen is na de bevalling! Proberen de kraambedoefeningen eerder en beter te doen, hopelijk is de pijn in het bekken en de lies dan ook sneller weg.

 5. Marjolein
  30 juni 2016 / 19:35

  Ik had ook zo’n moeite met m’n benen vasthouden! Ik had dus wel een kleine spiegel en vond dat super fijn. Toen snapte ik pas op welk punt ik was (héél dichtbij de uiteindelijke bevalling) en het persen ging daardoor makkelijker.

  • Liefthuis
   Auteur
   30 juni 2016 / 20:57

   Dat heb ik inderdaad vaker gehoord. Wel fijn te horen dat ik niet de enige was met die zware benen haha

 6. 1 juli 2016 / 04:20

  Er zijn zoveel dingen die ik anders wil. Ik weet dat ik het nu ‘niet meer zover’ laat komen, wat ze ook zeggen daar in het ziekenhuis..

  • Liefthuis
   Auteur
   1 juli 2016 / 09:38

   Klinkt heftig, wel een goede om jezelf nu bewust van te zijn en op je strepen te staan.

 7. 1 juli 2016 / 06:49

  Ahh, die benen. Echt, gelukkig hebben ze wel geholpen met vasthouden bij mij. Ik zou zelf graag de volgende keer op een baar kruk willen proberen. En misschien toch wel zelf aanpakken.

 8. 1 juli 2016 / 10:47

  Ohh ja dat smoezen vond ik ook heel vervelend, je ligt daar al zo kwetsbaar te wezen. Ik wilde zelf trouwens ook mijn benen loslaten, maar dat ‘mocht’ (liever) niet omdat het wat kracht bijzet tijdens het persen.

 9. 1 juli 2016 / 14:54

  Goed idee om eens over na te denken. Mssn ook eens een artikel dat ik wel wil maken. Ik wou dat ik meer eten bijhad. 23u binnengegaan en 12 u bezig geweest. Ik had honger!!!!

 10. Jikke
  18 september 2016 / 19:43

  Ik heb begrepen dat ze je benen niet vasthouden omdat je dan bekkenklachten kunt krijgen. De een duwt toch wat harder dan de ander en dat schijnt voor je bekken, dat tijdens zwangerschap en bevalling toch al een opdonder krijgt, niet echt fijn te zijn. Dus volgende keer dan maar beugels.

  • Liefthuis
   Auteur
   18 september 2016 / 20:24

   Dit wist ik niet, weer wat geleerd, bedankt. Ik vraag de volgende keer dan inderdaad om beugels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *