Dit leerde ik door de coaching…

Ik coach, jij coacht ik werd gecoacht en wat was het fijn. zoals ik er van hou met anderen te sparren, over grote en kleine ‘problemen’ te praten en zo mogelijk het allemaal wat makkelijker te maken, zo fijn vond ik het ook dat er nu iemand was die van buiten naar mijn leven keek en er op een objectieve manier iets over kon zeggen. Marije heeft me tips gegeven, maar vooral ook kritisch naar mezelf laten kijken. Waarom denk ik zo? Waarom reageer ik zo of waarom doe ik zo?

De woorden die Marije van Mompoint uitsprak waren vaak meteen raak en zo had ik meteen iets om over na te denken. Ik ben echter een echter gesprek herkauwer en heb zo dus eigenlijk drie keer een uur coaching. 1 keer met Marije en twee keer (en sommige stukken nog vaker) in mijn hoofd. Klinkt vervelend, maar dit is het totaal niet. Zo werk ik nu eenmaal en juist dat herkauwen geeft me vaak nog inzicht…

Wat zijn dan de lessen die ik heb geleerd??? Ik deel ze met liefde met jullie. Sommige dingen zul je misschien van denken ‘ Dat is toch logisch?’ of je vindt het misschien raar, maar deze lessen zijn voor mij persoonlijk. Ze hebben mij zoveel gegeven, zoveel energie, zoveel moed om stappen te zetten, maar ook inzicht in mijn eigen hoofd en hersenspinsels. Dat het niet bij jou past, dat kan, maar misschien heb je er ook wel iets aan….

Les 1:
Als ik mezelf niet serieus neem, waarom zou iemand anders het dan wel doen???
Zo simpel en zo logisch, maar tijdens de intake had Marije al deze inkoper voor mij. Uiteraard niet zomaar uit het niets, maar naar aanleiding van het gesprek over Lief thuis. Wat wilde ik hiermee??? Het bleef altijd een beetje vrijblijvend en uit angst dat iets zou ‘mislukken’ of ‘wat zouden anderen er wel niet van denken’ was ik geneigd altijd minder serieus over mijn blog te praten dan hoe ik het eigenlijk wilde zien en al zag. Ik ben f*cking trots op Lief thuis en op wat ik in die 2,5 jaar heb opgebouwd en ik wil ook groeien. Als ik mezelf daarin niet serieus neem, waarom zou iemand anders dat dan wel doen???

Les 2:
Wie weet hier van??? Vroeg Marije me af en toe en dan bekende ik vaak dat ik de enige was die er over nadacht. Heel bewust vertelde ik dingen vaak niet aan mensen. Want zolang het er niet is, kan het ook niet mis gaan, of kunnen mensen er ook niet vervelend over denken. Door dingen uit te spreken werden ze echter voor me en ging ik hier vervolgens ook naar handelen. Dus delen met die dromen, delen met die wensen en durf het aan te gaan…. Wat kan er gebeuren als het mis gaat????  Niks heel bijzonders was vervolgens vaak de conclusie…

Les 3:
De volgende les is er een die ik wel vaker uitsprak naar vriendinnen, maar waar ik zelf nog niet naar leefde, omdat ik dus die uitermate succesvolle politiek toepaste; de struisvogel politiek. (succesvol wil dus niet zeggen dat het goed is in dit geval) Wat je het universum ingooit komt bij je terug. Dus spreek het uit, maak het bekend. Ik zeg echt niet dat het dan vanzelf gaat, maar je gaat er denk ik naar leven… Kijk naar mij en ons Feestje van Hout… Kijk naar ons huis en de boomhut, waar ik al jaren geleden over schreef.

Les 4:
Ik ben van mezelf een nogal enthousiast persoon. Ik voel me snel ergens bij betrokken en kan voor anderen, maar ook voor mezelf kinderlijk enthousiast worden van dingen. Soms ben was ik geneigd om mijn eigen enthousiasme af te zwakken uit angst voor de reactie van anderen. Bijvoorbeeld de bekendmaking van de webshop. Ik durfde het soms bijna niet te vertellen, omdat ik bang was voor negatieve reacties. Daardoor ging ik mijn boodschap helemaal verpakken in 1000 aannames, voorbereidingen en afzwakkingen…. Vervolgens baalde ik dan dat die ander niet enthousiast reageerde… TJA DAT IS NATUURLIJK LOGISCH… Eye opener. Breng het met enthousiasme, niet twijfelen, enthousiasme werkt aanstekelijk.

Les 5:
Deze heeft ook weer met bovenstaande te maken. Ik kan niet denken voor anderen. Doordat ik bezig ben met wat anderen allemaal wel niet zouden kunnen denken, vul ik vaak ook al dingen voor ze in. Dat iemand bepaalde plannen of dingen niet leuk vindt, maar dit kan ik helemaal niet weten. Ik hoef mijn boodschap dus niet te verpakken om het anders te brengen, want ik kan niet weten hoe die ander reageert…

Les 6:
Een van de laatste lessen die ik nog mooi even meepikte. Ze kunnen ook niet weten hoe ik denk… Inkoppertje zou je denken, maar wanneer er in een gesprek een bepaalde uitspraak is gedaan, kan ik me in mijn hoofd best druk maken over waarom iemand iets heeft gezegd of gedaan. Die ander leek zich nergens bewust van, dus ging gewoon door met leven. Het is een hele stap, maar ik ben nu steeds meer geneigd even te checken waarom iemand iets zei of deed. Zij kunnen niet weten wat ik denk of voel, dus kunnen ook niet weten hoe ik het opvat of hoe de situatie er voor staat.

Les 7:
De laatste is niet echt een les, maar wel een bewustwording. Ik had voor sommige dingen echt even een stok achter de deur nodig om de stappen te zetten. De ervaring dat ik uiteindelijk alleen maar mega veel energie krijg als ik de stappen zet, zorgt er voor dat ik me bewuster ben van het feit dat ik het GEWOON MOET DOEN.

Acties:
Er zijn dus een aantal hele duidelijk lessen, maar ook acties uit mijn coahcingssessies naar voren gekomen.
– Uitspreken wat ik wil… Gooi het het universum in (hoe zweverig dit ook klinkt) al durf ik dit nog niet altijd….(leerpuntje)
– Op mijn nachtkastje ligt nu een dagboekje waarin ik regelmatig aan het einde van de dag schrijf waar ik dankbaar voor ben, wat er goed ging die dag, maar ook mijn hersenspinsels die even wat struggles hadden. Door te schrijven kan ik het vaak al iets beter op een rijtje krijgen.
– Aan de slag….

Volg:
Share:

1 Reactie

  1. 1 augustus 2018 / 12:24

    Leuk om te lezen wat je allemaal geleerd heb van de coachingsgesprekken met Marije! Ik herken dat herhalen heel erg. Soms haal ik daar ook nog extra dingen uit dan uit een eerder gesprek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *