Doei baby, hoi dreumes vraagstukken…

Mijn kleine grote dreumes

Mijn kleine grote dreumes

De baby tijd is nu toch echt wel afgesloten. Ik ben er ondertussen aan gewend dat mijn spruit 1 jaar is. En toen ik hem vandeweek zag eten, dacht ik; je bent echt geen baby meer, wat ben je groot. Hij zegt zijn eerste woorden, eet met de pot mee (en eet heel erg graag) en onderneemt van alles.
Nu komt het volgende probleem, dat baby zijn had ik redelijk onder de knie en nu dienen de volgende vraagstukken zich weer aan, de dreumes vraagstukken, want blijkbaar is het niet hetzelfde.

Oké heel eerlijk, ik ga me echt niet ineens anders gedragen of mezelf tot allerlei dingen verplichten. Hij blijft mijn kleine baby en we volgen hem gewoon een beetje en voor het andere beetje is hij gelukkig heel flexibel. Zolang hij voldoende slaapt en op tijd eet, is hij een vrolijk en tevreden kind. Toch zijn er een aantal dingen die bij de dreumes tijd horen, of horen die er nog niet bij? Ik weet het niet….dus help me.

Hoeveel slaapjes
Op de dag dat onze spruit jarig was deed hij voor het eerst maar 1 slaapje (lelijk woord slaapje) en sindsdien gebeurt dit vaker. Is dat normaal? Gaat hij voortaan 1 keer slapen? Of waar kan ik van uit gaan? Op dit moment slaapt onze spruit overdag ongeveer 2 tot 3 uur, soms meer soms minder, soms in 1 keer soms in 2 keer. Het maakt me niet veel uit, maar het is soms wel handig om te weten. Wat is normaal? Wanneer gaan kinderen maar 1 keer slapen? En moet dat dan in de middag zijn? Of maakt dat niet uit? Want onze spruit slaapt juist vaak in de ochtend alweer en dan tot 1 uur.

Speen
Het veel besproken plastic wondermiddel. In het begin ging de discussie over tepel speen verwarring. Na 3 weken hebben we onze spruit toch een speen gegeven omdat mijn pink steeds langer gerimpeld in zijn mond zat. Maar nu…. wanneer haal ik de speen weg? Ik vind hem nu nog zo klein….en hoe doe ik dat dan? Is het gewoon even die hard doorbijten, dat vind ik ook zo zielig….of merk ik zelf wanneer hij er klaar mee is?

Eten wat de pot schaft
Wanneer kan je spruit mee eten met de pot? Hij doet het steeds vaker, als het uitkomt. Mag hij ondertussen alles hebben? In het boek Opperdepop staat dat je gebakken aardappelen en gefrituurd eten beter mee kan wachten tot 2 jaar, maar waarom? Vlees wordt toch ook gebakken in de pan. Ik heb geen idee, laten jullie je kleine alles mee eten?

Corrigeren/ uitleg geven
Pffff dit is lastig hoor. Onze spruit is lekker ondernemend. Ontdekt de wereld, maar gaat daarbij ook dingen doen die niet mogen. Ik heb mezelf voorgenomen niet over alles moeilijk te doen. Wordt hij vies, dan wordt hij vies en sommige dingen zijn echt niet zo heel erg, maar er zijn ook dingen die niet mogen. Zo mag hij niet aan de spullen van Dobby komen en ook de tv is een no go. Ook voor zijn veiligheid zijn er dingen die niet kunnen. Nu zeg ik duidelijk ‘Raf nee’ en hij lijkt het goed te begrijpen,  maar is het er niet altijd mee eens. Als hij doorgaat haal ik hem weg van die plek. Meer kan je nog niet doen lijkt me, want een hele uitleg begrijpt hij nog niet. Hoe doen jullie dit? En vanaf wanneer gaan ze meer begrijpen. 

Groot bed
Dit vind ik echt een ding hoor. Wanneer gaat je spruit naar een groot bed? Hij past nog makkelijk in zijn ledikant, maar ik zie op instagram steeds meer kinderen die al bij hun tweede verjaardag of nog eerder naar een groot bed gaan. Wacht je tot hij veilig uit bed kan zelf? Of tot er ooit een tweede spruit komt (als dat ons gegeven is natuurlijk) Ik denk dat hij naar een groot bed gaat als hij ooit naar een grote jongens kamer gaat, maar wanneer gaat hij daar naartoe?

Dreumes proof
Heel eerlijk, ons huis is nog niet zo dreumes proof. Zo hebben we nog geen trap hekje. Hij mag boven niet op de gang rondkruipen en ook beneden in de hal mag hij niet komen. Toch moeten we echt een traphekje nemen, dat weet ik, maar wat nog meer? Wat moet ik nog meer veilig stellen of in mijn huis aanpassen om te zorgen dat onze spruit veilig is?

Ik snap dat niks MOET en dat je moet kijken wat bij je spruit past. I know…Dat doe ik echt wel, maar ik wil gewoon graag weten hoe het meestal gaat en wanneer je aan bepaalde dingen moet gaan denken. Dus help me, ervaren dreumes moeders…. Ik kan alle tips gebruiken…

Tot snel,

Liefs Jodi

Volg:
Share:

7 Reacties

 1. 6 augustus 2016 / 05:43

  Ik ben net zo (on)ervaren als jij. Ik vraag me deze dingen ook af. Zoals het bedje en de speen. Maar zolang ze niet uit het bedje groeit of eruit klimt laat ik haar lekker veilig in het ledikant liggen. Misschien is dat wal het moment, wanneer ze eruit klimmen, want dan heeft het ledikant toch geen functie meer. En de speen daar wacht ik nog een tijd mee. Pas als ik haar kan uitleggen waarom (en dat mag wat mij betreft een sprookje zijn, als ze het maar snapt) haal ik hem weg.
  Oh en gebakken aardappeltjes? Lekker. Ik denk niet dat een klein beetje blue band in de pan nou zoveel kwaad kan. En ja ook hier en daar een pinnetje friet heeft ze wel meegegeten.
  Wat betreft slapen: Mirthe slaapt nog twee keer, maar als we haar ’s ochtends pas laat neerleggen dan slaapt ze soms ineens drie uur lang en ’s middags niet meer. Overgangsfase nu denk ik dan maar.
  Oh wat heb ik veel geschreven, haha maar je kaart ook zoveel onderwerpen aan! 😉

  • Liefthuis
   Auteur
   21 augustus 2016 / 18:08

   Super fijn juist dat je zoveel geschreven hebt, hier heb ik echt iets aan. Je denkt over veel hetzelfde als ik. Ik ben benieuwd naar je sprookje, misschien kan ik er wat mee :p

 2. martine
  6 augustus 2016 / 06:16

  Je mag wel een keer een consultje bij mij nemen hoor, hahaha. Leuk geschreven, maar je vragen zijn heel begrijpelijk. Ik kan je op denk ik bijna alles antwoord geven, maar dat wordt een lange tekst. Keertje bijkletsen onder het mom van dreumes proof momentje 🙂 ik vind je blogs erg leuk om te lezen en help je graag, dus kom maar op zou ik zeggen.

  • Liefthuis
   Auteur
   21 augustus 2016 / 18:09

   Super leuk Martine. Ben net terug van vakantie dus lees net je bericht. Ik weet je te vinden…fijn zo’n expert.

 3. Claudia
  6 augustus 2016 / 06:43

  Lekker veel vragen!
  En met onze bijna kleuter van 4 heb ik wel wat ervaring. Je kunt me gerust vragen dus!!
  Jynthe was 2 jaar toen ze van 2 naar 1 slaapje ging. En het slaapje was dan altijd na de lunch. Ook wel zo makkelijk voor het KDV. Want dat sluit aan bij hen dagprogramma.
  Met 2,5 is ze overgegaan naar een groot bed. Dat was ruim na onze verhuizing. Het leek ons beter om eerst te wennen aan d’r nieuwe kamer in het ledikant. We hebben direct een wekker (slaaptrainer) gekocht niet omdat het een slechte slaper is, maar omdat ze wil weten wanneer het tijd is om op te staan. Die gebruiken we nu nog steeds. Ideaal!!
  Al van jongs af aan mocht ze d’r speen alleen met slapen. Dus in bed of in de auto.
  D’r speen ging rond die tijd, 2 jaar en 8 maanden, de prullenbak in. Ik had al eens uitgelegd dat als je groot bent dat je dan geen speen meer hebt. Op een maandagmorgen kwam ze vertellen dat ze nu groot was en geen speen meer hoefde. Ik zei dat hij dan wel in de prullenbak mocht. En ze gooide hem zo weg. De volgende dag op het KDV deed ze hetzelfde.
  Wat een opluchting. Want ik had hier ook al van alles over gelezen, maar vroeg me nog steeds af hoe we van die speen af zouden komen. Zo simpel ging het dus!
  Rond 1 jaar at ze met de pot mee. Wij hadden geen frituurpan. Dus niet echt bij stil gestaan maar ze zal vast wel eens een frietje meegegeten hebben.
  Traphekjes zijn wel echt nodig! Snel doen!
  Verder hadden we een makkelijke dreumes dus hebben we niets aangepast in huis.
  Hopelijk kun je er al iets mee en stuur me anders gewoon een berichtje of mailtje.
  Ik vind het leuk om ervaringen te delen. En sta nu aan het begin van een nieuwe ervaring met ons meisje van 6 weken. Die wil geen speen…. En nu?? Hoe troosten we nu?? Ook weer een nieuwe zoektocht.

  • Liefthuis
   Auteur
   21 augustus 2016 / 18:13

   Wauw wat top van die speen en slim dat je het al uit had gelegd. fijn zo’n ervaringsdeskundige al weet je dus blijkbaar nooit hoe het gaat. Lastig zo’n speen weigeraar, Raf weigerde ook van die spenen met zo’n schuin stukje, hij heeft nu die op twee manieren in zijn mond kunnen. Traphekje staat nu op ons to do lijstje, we zijn net terug en moeten we nu echt doen want hij heeft in Amerika ontdekt dat hij kan traplopen.

 4. 6 augustus 2016 / 11:02

  Lastig hé, zijn we net gewend aan jet baby gedoe, is het geen baby meer!

  Emily slaapt nu 2x per dag, met tutje. Die mag ze ook alleen als ze gaat slapen. Of ze moet echt heeeeel verdrietig zijn.

  Emily heeft al een keer een paar frietjes op, maar geen hele portie. Gebakken aardappels ook. Volgens mij kan dat niet super veel kwaad, hoewel zonder tanden gingen die krieltjes niet zo handig. Als ik pasta maak, bakik de groeten ook eerst.

  Je komt er wel uit, en als je hier handig in bent is het een peuter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *