Draagzak of draagdoek? Mijn ervaringen en tips…

draagzak of draagdoek#Draagmama, #draagpapa, #draagfan, #durftedragen… In heel veel artikelen, fotoverslagen en Instagram foto’s hebben jullie mij of mijn lief al voorbij zien komen met onze kleine spruit op onze buik of rug. Dat ik fan ben van dragen is dus wel duidelijk. Wat is het heerlijk om je kleine zo dicht bij je te dragen en het is daarnaast vooral ook heel erg handig. Op het strand, in het bos, op de markt, op vakantie….ik kan nog wel even doorgaan. Lees snel verder naar mijn draag ervaringen en alle tips. Kies je voor een draagdoek of draagzak?

Waarom ging ik dragen?
Wat vond ik het er altijd verschrikkelijk lief uit zien. Zo’n klein babytje dat lekker tegen mama aan lag te slapen in zo’n mooie draagdoek. Ik hoopte altijd al dat ik mijn kindje ook zou gaan dragen. Voor ik was bevallen was ik dan ook al op zoek naar een draagdoek. Naast het mooie plaatje, leek het me ook fijn dat ik op marktjes of op andere drukke plekken niet continu tegen de hakken van anderen zou rijden met de kinderwagen. Ook het overal konden komen, zoals op het strand, of het bos is super handig.

Wat wilde ik?
Heel eerlijk; als ik dan toch ging dragen, dan wilde ik ook graag een mooie draagdoek. Ik had op internet gelezen dat een geweven draagdoek comfortabeler zat dan een rekbare, maar dat het knopen wat moeilijker was, dus dan zou je iets beter moeten oefenen. Uiteindelijk wilde ik dus een stoere geweven draagdoek, die mijn lief ook goed zou kunnen dragen (lees: geen roze of bloemen)

Welke dragers heb ik en wat zijn mijn ervaringen?
Mijn geweven doek.

draagdoek of draagzak?Een vriendin van mij had een geweven draagdoek van ByKay die ik erg mooi vond. Deze heb ik goed bekeken, maten opgenomen en vervolgens mijn moeder lief aangekeken om er zelf een te maken. Let op! Dit kan niet zomaar met iedere stof, wij zijn in een speciale stoffenwinkel goed op zoek gegaan naar een soepele, maar stevige stof. Mijn geweven doek lijkt dus erg op die van ByKay.
Ervaring: Ik hou van deze doek. Het was even goed oefenen in het begin met het omknopen, maar toen ik dat eenmaal kon zat hij zo lekker. Heel stevig en comfortabel zat onze spruit tegen mij aan en ik kon hem zo een hele tijd dragen. Vaak sliep hij de hele tijd dat hij in de doek zat. Op mijn schouders en rug zat de doek heel lekker. Nadeel is dus wel dat je het niet na 1 keer proberen moet opgeven. Echt OEFENEN OEFENEN OEFENEN, na 2 keer flink oefenen (lees: met mijn lief 3 keer de doek losknopen en weer opnieuw ombinden) ging het knopen echt al goed genoeg om hem lekker te dragen en het werd alleen maar makkelijker.
Mijn elastische doek.
draagdoek of draagzakAls kraamcadeau kreeg ik van een vriendin mijn elastische draagdoek. Deze had ze zelf gemaakt, echt een super leuk cadeau. Als je dit zelf gaat doen let dan wel weer op dat niet alle elastische stof geschikt is.
Ervaring: Wat super fijn is aan de draagdoek is dat je hem super snel om kan knopen. Je knoopt de doek eerst en stopt daarna je spruit er in (dus anders dan bij geweven). Hij zit snel goed en je kan er vandoor, super handig. Onze spruit was echter al snel heel zwaar (3 maanden en 8 kilo) wat met een elastische draagdoek toch minder fijn is. Een ander nadeel vind ik dat de doek tijdens het dragen een beetje kan uitzakken. Onze spruit zat er voor de lange termijn toch minder lekker in en ook ik kreeg als ik hem er langer in had zitten ook last van mijn schouders. Waar zo’n doek wel top voor is, is dat je hem zo makkelijk en snel kan knopen dat hij op het vliegveld wel heel fijn is.
Dit is natuurlijk mijn ervaring, er zijn veel vrouwen die zweren bij een elastische doeken, dus hou dat in gedachte.
draagzak of draagdoek tulaMijn Tula; Ergonomische draagzak.
Deze draagzak is van alle dragers hier in huis het meeste gebruikt. Naast dat ik hem heel mooi vind, is hij ook nog eens super fijn en draagt hij heerlijk. Vanaf maat 68 kon onze spruit in de Tula en hij heeft er deze vakantie (maat 80/86) nog steeds veel ingezeten/ geslapen.
Ervaring: De Tula gebruikten we in het begin als buikdrager, vooral ik droeg hem dan vaak. Je kan hem makkelijk omdoen en je spruit zit snel goed. Je kan hem helemaal op je eigen lichaam en je spruits lichaampje afstellen. Toen onze spruit groter en vooral zwaarder werd, werd dragen op mijn buik te zwaar. Tegenwoordig draagt mijn lief onze spruit meestal op zijn rug. Hij kan hem makkelijk in zijn eentje op zijn rug krijgen en Raf vindt het super leuk. Kijkt lekker rond en valt vaak uiteindelijk in slaap.
Nadeel is dat hele kleine baby’s er niet in kunnen, alleen als je er een verkleiner bij koopt. Ik vond het super fijn om onze spruit tot maat 68 in de doek te dragen en daarna hebben we eigenlijk altijd de Tula gepakt.

Wat zou ik aanraden?
Ik heb mijn wandelwagen ook veel gebruikt, het is voor mij geen vervanging, maar een aanvulling geweest. Door mijn ervaring van het afgelopen jaar, kan ik wel een aantal dingen aanraden rondom het dragen van je kleine spruit.

 • Groot genoeg man en vrouw; Doeken worden in een verschillende maten gemaakt. Kijk of je een maat doek kan pakken die zowel voor jou als voor je lief bruikbaar is.
  Tula draagzak
 • Draagzak ergonomisch: Ga je voor een draagzak? Koop dat een ergonomische. Op internet zijn er verschillende te vinden en staat ook duidelijke uitleg over waarom een ergonomische belangrijk is. Kort gezegd is het beter voor de heupjes van je kleine, maar ze zitten vaak voor jou ook een stuk lekkerder.
 • Probeer het uit bij een bekende; Heb je iemand in je omgeving die een of meerdere doeken heeft, vraag dan of je ze even mag proberen. Zo heeft een vriendin van mij, hier thuis alles geprobeerd en aan de hand daarvan gekozen welke doek ze wil aanschaffen.
 • Mijn grootste aanrader is een geweven doek of een ergonomische draagzak.
 • Ergonomische draagzakken zijn niet de goedkoopste, maar naast dat het beter is voor je kleine, is het draagcomfort voor jezelf ook veel hoger. Een draagzak die niet lekker zit zul je ook minder gebruiken.
 • Daar kom ik weer met mijn marktplaats tip, maar ECHT kijk op marktplaats of op de faceboek groep draagdoekenmarkt.
 • Ergonomische draagzakken houden hun waarde. Wat voor nu jammer is, want je vindt dus niet snel een goedkope goede draagzak, maar……hij houdt wel waarde voor wanneer je hem weer wil verkopen. Dat is dan wel weer fijn.
 • Bedenk goed waarvoor je een draagzak of doek wil. Alleen omdat het handig is op het vliegveld of andere snelle korte momenten? Ga dan vooral voor een elastische. Overweeg het dus goed.
 • Huren; Je kan ook verschillende draagdoeken huren. Je huurt dan bijvoorbeeld voor 1 of 2 weken een bepaalde doek. Zo kun je echt goed testen wat je fijn vindt en daarna je keuze maken.
 • Draagconsult; Er zijn draagconsulenten in Nederland. Ik vond het altijd heel zweverig klinken, maar vriendinnen die dit gehad hebben zijn allemaal enthousiast. Ze geven uitgebreid tips en oefenen samen met je met het omknopen van de doek.

Heb jij je kleine veel gedragen? Of twijfel je? Ik kan het alleen maar aanraden. Wat is het fijn en makkelijk. Hopelijk heb je iets aan mijn tips.

Tot snel,

Liefs Jodi

Volg:
Share:

8 Reacties

 1. 22 september 2016 / 07:25

  Ik heb ook veel gedragen. Superfijn toen Mirthe klein was en nu nog af en toe op de rug, maar dat wordt wel zwaar nu. Ik gebruik de Bondolino draagzak. Ook ergonomisch, maar wat vriendelijker in prijs als je het vergelijkt met Tula geloof ik. En het voordeel is dat je die vanaf de geboorte al kunt gebruiken. Ik ben er zeer over te spreken.

  • Liefthuis
   Auteur
   22 september 2016 / 10:28

   Ik kan onze spruit nu ook niet meer goed dragen. Soms korte stukjes, maar anders gaat hij op de rug bij mijn lief. Die bondslino ga ik onthouden. Op het moment dat ik een draagzak wilde had ik dit patroon gezien en was verliefd oeps

 2. 22 september 2016 / 13:43

  Handig artikel om te lezen. Ik weet niet of ik later mijn kindje wil gaan dragen, loop maar al te graag achter de kinderwagen. Maar voor het strand/bos is het dan misschien wel weer handig!

 3. Claudia
  22 september 2016 / 18:28

  Leuk te lezen! Al wist ik al veel van je voor- en nadelen want ik heb je een tijdje geleden al uitgehoord over dit onderwerp. Aangezien ik dacht dat het geduld van het leren knopen niet voor me is weggelegd, heb ik gekozen voor de Tula. Met verkleiner! Dus al snel ging ons meisje mee in de Tula. Echt ideaal! Zeker op de onrustige momenten vond ze de rust bij ons in de draagzak. Maar ook heel fijn op vakantie. Inmiddels is ze 12 weken, 6300gr en 62cm. Dus de baby insert hebben we al snel niet meer nodig.
  Ps. Ze hebben geweldig leuke motieven van de Tula!

 4. 22 september 2016 / 19:27

  Goede tips, helemaal eens met jouw ervaringen. Wij dragen onze dochter van 2 ook veel in de tula. Ik kan haar met 11 kilo nu nog steeds gemakkelijk lang op de rug dragen, dat is echt ideaal. Ons zoontje past er nog net niet in denk ik, we hebben het eigenlijk nog niet geprobeerd. Maar voor hem vind ik een draagdoek ook nog fijn.

  • Liefthuis
   Auteur
   22 september 2016 / 20:09

   Fijn he, lekker dragen. Onze spruit weegt al 13 kilo en kan op de rug bij mijn lief nog heel goed. Ik wil nu graag verebreders gaan halen zodat we de tula langer kunnen gebruiken.

 5. 22 september 2016 / 20:09

  We hebben het nog geen ochtend volgehouden dat dragen. Hogere wiskunde om ons zoontje überhaupt in zo’n zak te krijgen. En dan waren we nog met z’n tweeen. Alleen zou me het noot gelukt zijn om hem in een draagzak te krijgen. Geef mij de kinderwagen maar 😉

  • Liefthuis
   Auteur
   22 september 2016 / 20:37

   Hahahaha, dan zou ik inderdaad lekker voor de kinderwagen gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *