Een blog beginnen: Wat heb je nodig…

blog beginnen

Supertof dat je een blog wil beginnen. Ik blog al 4 jaar op Lief thuis, mijn persoonlijke mama en lifestyle blog en ik heb nog geen seconde spijt van het starten met bloggen. Na 4 jaar heb ik best wat ervaring en ik deel mijn persoonlijke tips voor het starten van een blog….

Wat heb je nodig en een blog te beginnen?

Eerst even praktisch, want wat heb je nu nodig om te kunnen bloggen?

Een computer of laptop
Super logisch, maar je hebt een computer of laptop nodig. Wat voor computer maakt niet zo heel veel uit. Een waar jij lekker op kan typen en waar het internet een beetje meewerkt is goed. Ik gebruik zelf een Macbook, want ik vond het heel fijn om in de avond op de bank te kunnen bloggen, maar ik heb ook op mijn vaste computer geblogd. Kies wat jij fijn vindt…

Een fijne telefoon
Wat voor mij echt onmisbaar is, is mijn telefoon. Het is voor het bloggen op zich niet eens een MUST, want je hebt je computer, maar ik zou niet meer zonder kunnen. Gedurende de dag maak ik veel foto’s voor mijn DIARY, ik plaats stories op Instagram, ik maak foto’s voor bij de blogs en ik hou Instagram en Facebook bij. Ik vond een grote telefoon dus een pré, maar ik vond de foto functie misschien nog wel belangrijker en het liefste een portretfunctie.
Een vriendin van mij is mega enthousiast over haar Huawei. Toen ik afgelopen maart een nieuwe telefoon mocht uitzoeken, heb ik heel erg getwijfeld. De Huawei maakt ook fantastische foto’s, heel scherp, toffe bewerkingen en een portretfunctie. Vooral de Huawei P30 Pro schijnt hierin het paradepaardje te zijn.
Uiteindelijk koos ik voor een Iphone XS Max, de grootte de goede camera en dat we thuis alles van apple hebben, gaf de doorslag.

Moet je een camera?
Is een camera perse nodig? Ik vind van niet, vooral niet als je start met bloggen… Ga eerst eens kijken wat je leuk vindt om te doen. Gaat het je vooral om de tekst, of wil je ook gaan vloggen en meer foto’s delen. De telefoons van tegenwoordig maken zulke prachtige foto’s dat je ook hiermee vaak al een heel eind vooruit kan.
Ik gebruik tegenwoordig voor mijn vlogs wel een speciale vlog camera, namelijk de ‘Canon Powershot G7 X Mark2‘, maar eerder gebruikte ik een oudere camera of mijn telefoon.

Op welk stukje internet ga je je blog beginnen…

Om een blog te beginnen heb je een stukje internet nodig. Je koopt een domeinnaam (direct meer hierover) en je koopt bij een hostingpartij een stukje internet. Zij kunnen je vaak ook helpen met problemen….
Mijn hosting zit bij Antagonist en daar ben ik heel tevreden mee.

WordPress of blogger
Vervolgens kun je een bloggers platform kiezen. Ik gebruik WordPress, maar er zijn meerder opties, zoals Blogger. Hierbinnen zitten al een aantal standaard ’templates’ die jij kan kiezen en gebruiken voor je blog. Eigen naam invoeren, foto er in plaatsen en starten maar… Je kan daarna natuurlijk ook veel dingen aanpassen naar eigen smaak…. Voor de start is dit heel handig….

Met welke naam ga je een blog beginnen..

Tja, dit is een lastige. Mijn tip is vooral, maak het jezelf niet te moeilijk. Heb je een speciale niche waar je over wil bloggen? Bijvoorbeeld make up of mama? Bedenk dan of je dit in je naam wil hebben. Alles kan…. Alles is mogelijk zolang de domeinnaam nog niet bestaat (dit kun je makkelijk controleren via domeinnaam checker online) Misschien is alleen je naam wel voldoende… Jij geeft invulling aan je blog, dus jij mag ook de naam kiezen. Zorg dat het kiezen van de naam je geen onnodige vertraging oplevert, want dat zou echt zonde zijn.

Wat ‘moet’ je doen?

Als je alle bovenstaande zaken geregeld hebt, komt het spannendste. Want nu moet je de wereld in slingeren dat je bent begonnen met bloggen en dat kan best spannend zijn. Je geeft je (figuurlijk) bloot op het internet en ik merkte dat ik het juist het spannendste vond voor de mensen die ik ken. Hoe zouden ze reageren? Wat zouden ze er van vinden? LET IT GO… mensen die het niks vinden die klikken gewoon niet op je link en de mensen die het wel leuk vinden kunnen je helpen te groeien door te delen.

Frequentie
Het is belangrijk om regelmatig wat te delen. Kies voor jezelf hoevaak en wanneer je wil bloggen. Ik koos voor om de dag, maar je kan ook kiezen voor iedere woensdag en vrijdag, of iedere dag. Wat jij wil, wat bij jou past als je maar regelmatig bij de mensen voorbij komt en duidelijkheid is voor lezers ook fijn. Altijd op een bepaalde dag bijvoorbeeld…

Geduld en doorzettingsvermogen
Ga er van uit dat je niet meteen 1000-den bezoekers naar je pagina trekt, maar dit hoeft ook niet. Je familie, je vrienden, je collega’s, via instagram of facebook… Langzaamaan zul je groeien. Wat je kan doen om te groeien, is volhouden, contacten leggen binnen het blog-wereldje en samenwerkingen met andere bloggers aan gaan. Zo help je elkaar groeien…

Grootste TIP:
Al doende leert men en al doende groeit men.
Je hoeft niet meteen de mooiste apparatuur, de bijzonderste blog opmaak en de beste foto’s. Je groeit met je blog mee. START…. doe wat je leuk vindt en waar je blij van wordt. Deel wat je leuk vindt en langzaamaan (de een sneller dan de ander) zul je leren en groeien.
Ik weet nu zoveel meer over bloggen dan 4 jaar geleden…. maar ooit startte ik ook zoals jij nu gaat starten… Weet dat en vertrouw daar op. Ben nieuwsgierig en stel vragen….

Veel succes…

Volg:
Share:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.