Een kerstboom en een baby/ dreumes/ peuter… Hoe doe je dat veilig???

Onze spruit houdt nu al van kerst, of in ieder geval de boom

Een jaar geleden… Spruit en de boom

Sinterklaas is weer vertrokken en vanaf vandaag vanaf 6 mag alles van zolder en in huis gehaald worden. Eerder mag echt niet….vind ik. Hoe graag ik het dit jaar ook wilde.
Vorig jaar was de eerste kerst met onze spruit. Toen lag hij nog heerlijk in de box, of op een kleed. Hij vond de boom en de ballen prachtig, maar kon zich nog niet goed voortbewegen dus de boom was geen gevaar….maar hoe gaat het dit jaar….???

Het is een beetje een luxeprobleem….maar ik wil écht een kerstboom. Simpelweg zeggen dat hij er niet in komt is dus geen optie voor mij. Wat zijn dan de opties voor het veilig plaatsen van een kerstboom terwijl er een actieve baby, een net lopende dreumes of een twee-is-nee peuter rondloopt?

Ik ging op onderzoek, maar kwam er al snel achter dat ik twee problemen heb…

Probleem 1: De kerstbal is favoriet
Er zijn drie woorden die onze spruit perfect uitspreekt; papa, poes en…..bal. Dat laatste woord is dus het probleem, want onze spruit is fan van ballen en laten we daar nu net de boom mee vol hangen. Ik ben bang dat onze spruit een liefde voor de boom krijgt. Zijn favoriete voorwerp is ineens in veelvoud in ons huis aanwezig…..maar hier mag hij niet mee spelen…Lastig dus.

Probleem 2: De kerststal
Sinds twee jaar heb ik een echte kerststal. Met oude poppetjes en een stal die ik bij de kringloop kocht en opknapte. Dit zijn echter geen poppetjes om mee te spelen of gooien, want dat zullen ze niet overleven. Gaat onze spruit er van af blijven? Of moet ik een veilig plekje voor Jozef en Maria zoeken?

Wat zouden dan mogelijke oplossingen kunnen zijn voor onze kerstboom? Ik ging al even op onderzoek uit en kwam tot het volgende….

 • Kerstboom hoog plaatsen
  Ik wil altijd heel graag een grote boom tot het plafond. Dat is vaak ook een probleem hier thuis, want in de open lucht ziet een boom er altijd minder groot uit dan in onze woonkamer. Dus thuis is hij altijd groter dan verwacht.
  Misschien moet ik dat idee dit jaar toch laten varen en een kleinere boom nemen en deze op een tafel zetten? Of op een kist? De hoogte in dus, om grijpgrage handjes uit de buurt te houden. Bijna net zo mooi, veilig voor spruiten en toch een echte boom.
 • Zachte kerstballen / plastic ballen onderin
  Dit vond ik ook een slim idee. Tot grijphoogte voor onze spruit alleen maar plastic of stoffen zachte kerstballen hangen. Hij mag er van mij natuurlijk sowieso niet aankomen, maar mocht hij dan toch een bal te pakken krijgen is het misschien niet zo erg. Ik wil eigenlijk geen plastic, want ik heb zo’n mooie echt glazen ballen, maar goed we moeten iets….voor de veiligheid van onze spruit en de ballen.
 • Alleen plastic ballen
  Als we de onderkant van plastic doen zie je misschien heel goed het verschil met de glazen ballen, of zou dat meevallen? Daarnaast moet je ook oppassen dat je spruit niet aan de boom gaat trekken, want dan komen de hogere ballen toch nog naar beneden zeilen. Misschien moet ik maar gewoon helemaal nieuwe ballen aanschaffen, allemaal plastic. Ondanks dat ik niet van plastic houdt, klinkt dit toch wel aantrekkelijk.
 • Boom aan het plafond
  Vorig jaar zag ik een rare trend voorbij komen. De boom op z’n kop aan het plafond hangen. Ik denk dat we dit niet zullen doen….ik weet eigenlijk zeker dat we dit niet zullen doen, maar ik vond het wel een leuk idee. Als het past in je huis en je hebt de mogelijkheid om op te hangen, kan het er zelfs heel gaaf uit zien.
 • Geen kerstboom maar guirlande
  Dit zou ik zonde vinden, maar met al het rondvliegend speelgoed is er al genoeg drukte in onze toch al niet zo grote woonkamer. Dus misschien moeten we voor andere kerstversiering kiezen. Een guirlande met ballen door de woonkamer, over de kozijnen of aan de kasten. Hier word ik nog niet heel enthousiast van maar ik zoek nog even verder op Pinterest.
 • Goed vastzetten
  Het hangt misschien van je kind af, of hij heel baldadig en ondernemend is of niet. Op internet lees ik ook heel wisselende verhalen over hoe de kinderen met een kerstboom omgaan. Het vastzetten van een kerstboom wordt toch regelmatig gedaan. Je wil natuurlijk niet dat je kleine in de boom denkt te klimmen of net die hoge plastic bal wil pakken en vervolgens onder de kerstboom terecht komt. Een verwarmingsbuis is uitermate geschikt om je boom aan vast te maken.
 • Verlichting
  Naast de ballen zijn de lichtjes ook heel aantrekkelijk voor je kleine. Zorg dat snoeren en stekkerdozen veilig weggelegd zijn, zodat je kleine er niet mee aan de haal kan gaan.

Hoe je je kerstboom ook neer zet, je zal zelf altijd goed op moeten letten. Zo’n mooi versierde, boom in huis, is natuurlijk sowieso heel aantrekkelijk voor een kleine man of vrouw.

Zetten jullie dit jaar een kerstboom? En hoe deden of doen jullie dit met de grijpgrage handjes van jullie spruiten?
Ik hoor het graag. Komend weekend komt de kerstversiering hier van zolder (aangezien 6 december door de week valt) Ik heb er nu al zin in….

Volg:
Share:

18 Reacties

 1. 6 december 2016 / 07:49

  Wij gaan hem gewoon zetten. We zien het wel. Ik denk dat ik Mirthe wel duidelijk kan maken dat ze er niet aan mag komen of zo haha

 2. 6 december 2016 / 08:11

  Vorig jaar zaten we hier met hetzelfde dilemma. Uiteindelijk gewoon een boom neergezet, maar wel overgegaan op (bijna) allemaal plastic kerstballen. Toen kwamen we erachter dat er toch nog een bal in zat die kapot kon, ondanks dat die wat hoger in de boom hing. Ik zou plastic kerstballen dan ook echt aanraden.
  J deed het trouwens bijzonder goed bij de boom. In het begin wel beetje met de takjes klooien, maar na paar keer waarschuwen bleef hij er netjes van af.
  Ik ga straks denk ik de kerstboom halen en als verrassing klaarzetten voor B en J; kunnen ze dat ding lekker optuigen (daar heb ik namelijk nooit zoveel zin in )

  • Liefthuis
   Auteur
   6 december 2016 / 19:28

   Oooooh wat een leuk idee, staat hij nu? Oke dus toch maar voorzichtig met de ballen. Dank je 🙂

   • 6 december 2016 / 19:51

    De boom staat; J en B zijn nu het netje eraf aan het halen en gaan misschien nog wat optuigen vandaag. Al moet J zo naar bed, dus denk morgen verder.
    Met die ballen idd wel goed opletten

 3. Rosalie
  6 december 2016 / 08:37

  Mijn ervaring is dat het uiteindelijk wel meeviel. Zit nu met dillema boom of niet ivm de hond

  • Liefthuis
   Auteur
   6 december 2016 / 19:27

   haha zelfde dilemma, andere reden…

 4. 6 december 2016 / 08:40

  Bij ons dit jaar wel. Vorig jaar met de jou hadden we echt geen plek. We zetten hem wel op het dressoir want nu met de nieuwe indeling van onze woonkamer past het nog steeds niet echt.
  Aankomend weekend is word ons kerstbomen weekend

 5. Henrieke
  6 december 2016 / 13:07

  Je hebt ook heel leuke decoratie die niet van glas is. Bij de Ikea kun je hier (voor weinig natuurlijk) heel veel van halen. Wij hebben sinds vorig jaar een Scandinavische themaboom met allemaal leuke figuurtjes en verschillende (onbreekbare) materialen. Nu doe ik het nog met glazen ballen er tussen maar als er ooit een kindje rondhuppelt dan doe ik het dus zonder. 🙂

  • Liefthuis
   Auteur
   6 december 2016 / 19:26

   Ik ga eens goed rondkijken, dank je 🙂

 6. 6 december 2016 / 17:10

  Wij hebben plastic ballen omdat onze katten vaker in de boom springen. Het werkt prima.

 7. Claudia
  6 december 2016 / 19:23

  Het is leuk om een schaal of houten bak neer te zetten op de salontafel met speciale ‘speel-kerstballen’. Die hij eventueel zelf uitgezocht heeft in de winkel.

  Veel succes!!

  • Liefthuis
   Auteur
   6 december 2016 / 19:26

   Ooow dit vind ik echt een super leuk idee. Dat ga ik doen.

   • Claudia
    6 december 2016 / 19:38

    Als het het een succes is dan kun je echt genieten van het kerstballenfeestje.
    Ik vond het ook heel speciaal om samen allebei een setje kerstballen te gaan uitzoeken.
    Jynthe was eigenlijk heel ‘saai’; die had geen interesse om de kerstboom te lijf te gaan.

 8. 7 december 2016 / 12:09

  toen we kinderen kregen namen we een kunstboom met kerstballen van papier mache en dergelijke. Werkt perfect : )

 9. Iveta
  8 december 2016 / 09:55

  Mijn dochtertje in paar dagen jonger dan jouw zoontje en ik heb er ook lang over nagedacht. Uiteindelijk besloten om voor de zekerheid de plastic ballen gebruiken. Maar na eerste 6 ballen in de onderste takken toch overgegaan naar glas. Als ze nu niet leert dat ze er niet mag aanzitten waarom zou ze het volgende jaar wel begrijpen. En dan is er misschien nog een ander minimensje. En dan zit ik jaren vast aan een nepballenboom. Ik heb begonnen met de boom toen ze nog wakker was en samen met papa heeft ze met veel enthousiasme gekeken. En toen ze sliep heb ik het afgemaakt. De volgende ochtend direct gezegd – alleen met je oogjes kijken (net zoals de kerststal, pompoenen in de herfst, bos bloemen op een laag tafeltje) en dan elke keer als ze bij de boom staat zegt ze zelf mag niet en schud met het hoofdje. Super schattig.
  Succes met de juiste keuze maken

  • Liefthuis
   Auteur
   8 december 2016 / 19:12

   Kijk…dit hoor ik graag, dank je 🙂

 10. 9 december 2016 / 12:26

  Ik heb de boom gewoon opgezet maar hier zit niks breekbaars in (ook ivm de katten). Verder zorg ik dat ik altijd in de buurt ben zodat er geen enthousiaste klimacties door de peuter worden ondernomen 😉
  Handige tips!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.