Zijn dit zijn eerste woordjes?

eerste woordjeMama of papa. Tijden hebben we geoefend en ondanks dat ik dat altijd stom vond, maakten mijn lief en ik er een soort wedstrijdje van wat hij eerder zou zeggen. Mama, mama, mama, mama of papa, papa, papa, papa, maar helaas geen resultaat. Hij had tijdens het huilen wel eens mama gezegd of als hij in de box allerlei geluiden zat te maken leek die baba toch wel heel veel op papa, maar wat zou zijn eerste echte woordje worden?

OOOOOOoooo
Onze spruit is nu 1 jaar en een maand en tot zijn eerste verjaardag kwam er behalve heel veel gebrabbel en een verbaasde OOOOO (met verwonderde gezichtsuitdrukking) niet veel anders uit zijn mond. Hij leek allerlei verhalen te vertellen in zijn bedje tegen Meneer Giraffe (zijn knuffel) en soms keken we elkaar verbaasd aan zei hij nou iets? Maar nee, we hoopten het wel maar het gebeurde niet. Het komt vanzelf, het hoeft ook nog niet, hij heeft de tijd, hij brabbelt zoveel dat hij vast ooit gaat praten.

1e woordje…
Tijdens een lunch bij Angela en lieve Naomi zaten onze spruiten lekker mee te smullen. Na zijn eigen boterham gaf ik hem ook een frietje. Hij vond het heel lekker en toen ik zelf weer verder ging met eten en kletsen, hoorde ik ineens ‘hap’. Hij keek verlekkerd naar mijn frietjes en stak zijn hand uit. Ik keek Angela verbaasd aan, zei hij nou hap? Zij zei dat ze het duidelijk hoorde, alsof hij dat altijd zegt. Als we hem eten geven en hij zijn mond open moet doen, zeggen we vaak hap. Ik twijfelde nog, maar de volgende dag deed hij het weer. Niet dat hij nu altijd hap zegt, maar wanneer het hem niet genoeg opschiet weet hij het ons duidelijk te maken.

Klaar
Twee weken later zat ik mijn spruit weer eten te geven en toen hij met fruit ging gooien en niet meer wilde, zei ik; dan is het klaar. Ik pak het bakje, zet het weg en hij zegt ‘klaar’ Best duidelijk ook. Ik lachte en was verbaasd. Zei hij dat echt? Niemand had het gehoord, dus niemand zou me geloven. De volgende dag vertelde ik het tegen mijn moeder en toen zij hem zijn boterham gaf en ook klaar zei toen die op was (we wilden het natuurlijk testen) zei hij het weer. Gelukkig ik had iemand als bewijs. Zijn tweede woord…

Aai
Mijn ouders hebben veel honden en katten thuis. Altijd heel gezellig en onze spruit vind ze ook heel erg leuk. We hebben hem vaak geholpen met aaien, omdat hij anders de vacht vast pakte. Wat we deden was met zijn hand over de vacht heen gaan en dan zeiden wij aaaaai aaaaai aaaai. Zo probeerden we hem te leren hoe hij het mocht doen.
Je raadt al waar ik naartoe ga. Onze spruit zegt nu aai en gaat dan vanalles aaien. De muur, mijn schouder, mijn liefs haar, andere kindjes (wat niet iedereen leuk vindt). Aaaai is natuurlijk ook een super makkelijke klank en een duidelijke actie erbij, wat het blijkbaar makkelijk maakt.

Huilend mama
De afgelopen weken had onze spruit last van zijn oren en een oorontsteking. Toen kwamen we er achter dat hij toch wel mama kon zeggen, maar dan alleen als hij huilt. Als hij me ‘nodig’ heeft weet hij het dus en kan hij het zeggen, want verder heb ik het nog nooit gehoord. Mijn lief zegt dat hij het ook wel eens zegt als ik er niet ben, maar misschien verzint hij dat gewoon, om mij blij te maken haha. Nu nog papa goed oefenen.

Wat gaat het snel
Dit artikel schreef ik een week geleden en sinds dat ik het schreef kunnen we alweer iets toevoegen aan zijn woorden lijstje. Hij probeert ‘boekje’ te zeggen (denken we). Hij vindt boekjes heel erg leuk en zegt dan boesj. Hij heeft een paar keer ‘bal’ gezegd en hij zegt Heey als wij ineens verschijnen in zijn kamer of de woonkamer. Wij zeggen dat ook altijd tegen hem om te begroeten en blijkbaar snapt hij het nu.

Gesprekken
Al een aantal woorden. We kunnen nog geen gesprekken voeren, al doe ik soms alsof. Hij zegt de woorden niet vaak en niet dat hij het op commando doet, maar iedere keer als we het eigenlijk niet verwachten (en soms denken dat zijn nieuw verworven vocabulaire alweer vergeten is) zegt hij ze weer. In een maand tijd van niks, naar dit. Ik ben benieuwd wat hij nog allemaal gaat leren. We zullen zien…

Wat waren de eerste woordjes van jullie spruiten?

Tot snel,

Liefs Jodi

Volg:
Share:

6 Reacties

 1. 31 juli 2016 / 06:34

  Leuk he! Mirthe zegt ook aai en aait ook alles. Het liefst andere mensen, papa, oma, kindjes op het kdv, over hun bol haha. Hele grappige situaties levert dat op. Ook dieren in boekjes, dus voelboekjes zijn nu helemaal de bom hier. Andere eerste woordjes zijn papa mama aardbei happie Josje (hond van mijn ouders) oh en eendje.

  • Liefthuis
   Auteur
   31 juli 2016 / 08:45

   Zo leuk en wat een hoop woordjes al. Heerlijk

 2. 31 juli 2016 / 09:39

  Emily begon met mama, daarna papa. Nu hebben we ook boek, kindje, kijken, die, daar en Ela en kiki (de honden van mijn ouders) en Angie (ons hondje) verder oefenen we nu op diene geluiden, dat is zo grappig! Dan vragen we hoe doet een…

  • Liefthuis
   Auteur
   31 juli 2016 / 11:25

   Wauw wat een hoop al. Raf brabbelt heel veel, maar veel dingen zijn geen woordjes.

 3. 31 juli 2016 / 12:06

  super leuk die eerste woordjes! Nu zal het echt rap gaan… mijn dochter is op enkele weken tijd zo veel beginnen vertellen!

 4. 31 juli 2016 / 18:27

  Wat leuk die eerste woordjes. Kan me heel goed indenken dat je “twijfelt” of je het wel goed hebt gehoord. Genieten van dat groeiende mannetje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *