Einde Borstvoeding avontuur – waarom en hoe…

Einde borstvoeding

Het is dubbel. Het is goed. Ik ben blij en stiekem ook een tikje weemoedig. Een tikje verdrietig dat het over is, maar het is ook echt goed zo. Ik ben gestopt met de borstvoeding. Een bewuste keuze, althans… een keuze waar ik achter sta, maar die door het einde van deze periode (nog steeds doordrenkt van hormonen) ook een beetje lastig blijft. Net als bij de mannen… want ook toen vond ik het een ding…

Lua de pro

Lua was mijn makkelijkste drinker. Ze hapte aan als een malle, dronk als een malle en groeide als een malle. Allemaal sneller en makkelijker dan de mannen zelf deden. Ik was voorbereid op weer een rommelige start, maar onze mini Lua, ons kleine poppetje wist zich door stuwing heen te slaan. Tepelhoedjes, melk overal, te groot toeschietreflex, verslikken en toch dronk ze stug door. Geen idee hoeveel voeding ik gaf, of hoeveel ze nam, maar ze dronk, ze sliep, ze was tevreden en ik dus ook.

Volledig op borstvoeding

Tot 5 maanden kreeg ze niks anders dan mijn borstvoeding. Bij de mannen stond ik nog voor de klas, maar bij Lua was ik natuurlijk 24/7 bij haar, dus na mijn verlof (wat als ondernemer overigens echt anders voelt dan bijvoorbeeld voor de klas) gingen we lekker door met de borstvoeding. Voor mij een verplicht rust momentje, voor haar een levensbehoefte. Na 1,5 maand werken, goochelen met tijd (hallo lockdown) en voeden merkte dat ik het steeds lastiger vond om in mijn eentje verantwoordelijk te zijn voor de voedingen. Om de 3 tot 4 uur moest ik zorgen dat ik paraat stond en op dagen dat ze naar de opvang was moest ik kolven. De momenten dat ze bij mij dronk waren goud, maar de momenten dat ik me weer in het normale leven probeerde te mengen en vervolgens opgejaagd voelde door mijn plicht… vond ik stiekem best lastig.

Fles en borstvoeding combineren

Voor de opvang moest ik kolven, op de opvang dronk ze vaak wat meer dan thuis… waar ik dan weer niet tegenop kon kolven. Dus zo besloten we bij 5,5 maand ongeveer dat ze op de opvang ook prima een flesje poedermelk kon krijgen. Dit ging goed en ook voor mij was dit een geruststelling als ik een keer langer van huis was. Langzaam bouwden we dit uit naar hetgeen ik bij de mannen ook deed, half flesvoeding, half borstvoeding. In de ochtend en avond (en nacht als ze kwam) dronk ze bij mij en overdag kreeg ze 2 (soms 3) flesjes flesvoeding. Niks mis mee, zij dronk alles goed en groeide lekker door.

Dag borstvoeding

Naarmate ze groter werd, wisselde haar eetmomenten nogal. Er kwam vaste voeding bij en soms liet ze ineens een voeding weg. Rond de 7 maanden merkte ik dat ze steeds minder genoeg had aan 1 borst (oow ja klein detail, ze dronk bij mij altijd maar 1 borst) dus ging ik beide borsten geven. Mijn productie liep terug… en toen kwam het punt. Ga ik hier iets aan doen, of gaan we dit gewoon op zijn beloop laten en ik koos voor dat laatste. Ik had geen zin in extra kolven of stimuleren, het was echt goed zo. Ik wist daarmee ook dat het waarschijnlijk langzaamaan aflopende zaak was. De laatste drie weken dronk ze alleen nog in de ochtend en vond ik het zo heerlijk dat ze nog lekker bij me lag, maar merkte ik op een gegeven moment ook dat ze na 2 uur echt alweer honger had… aflopende zaak dus… en dat was toen het einde.. Het besluit om dan maar een fles te geven in plaats van de borst…

Het is goed zo… het was meer dan mooi

Ons momentje… Ik vind het echt goed zo, maar dat we het zo fijn af hebben gesloten is goud. Dat ik foto’s heb, simpele kiekjes in bed, maar ook de prachtige foto’s die Natalie maakte. Ons avontuur… Zo trots en zo blij dat het ons weer gelukt is, dat ik mijn baby weer heb mogen voeden, want ik weet dat het niet vanzelfsprekend is. Zo dankbaar en een tikje verdrietig om het afsluiten van deze periode… maar het is goed zo… We knuffelen extra… en gelukkig ligt ze ook tijdens het flesje, heerlijk ontspannen bij mij in m’n armen…

Volg:
Share:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.