Help, mijn kind wordt overschat…

Toen mijn lief en ik alleen nog maar fantaseerden over kinderen en droomden over hoe het zou zijn, wisten we dat de kans vrij groot zou zijn dat we grote kinderen zouden krijgen. We zijn beide niet klein en we waren beide vooral ook geen kleine baby’s. Mijn oma zei altijd dat ik lood in mijn kont had en de oma van mijn lief kon hem bijna niet vasthouden als baby. Hoe het vroeger bij ons ging geen idee, maar onze spruit wordt overschat…op verschillende gebieden en dat is soms knap lastig.

De spruit wordt regelmatig flink overschat. Al vanaf dat hij heel klein is was dit het geval, want wat in mijn ogen nog heel klein was, was vergeleken met andere kinderen al best groot. Hij is absoluut niet dik, maar altijd gewoon al groot geweest. Hij groeide snel en heeft ook echt het postuur van een ouder kindje, hij zou momenteel met zijn 2 jaar en 10 maanden niet misstaan in een kleuterklasje. Als ik hem zie lopen of als ik hem optil en zijn lange lichaam voel, dan denk ik af en toe….mannetje groei niet te hard…. Mijn knappe grote vent.

Zoals ik al zei, ik ben het gewend. Mijn mannetje is mijn lieve kleine grote mannetje en hij is mijn referentie. Hij is gewoon wie hij is hoe groot of klein hij ook is. Als ik andere kindjes zie lopen merk ik dat ik die vaak lastig kan inschatten qua leeftijd, omdat mijn lief veel groter is, maar zeker niet altijd ouder. Ik ben niet de enige, veel mensen denken dat hij ouder is…maar nee hij is echt pas 2. (ok ok over 2 maanden 3, maar dit speelt al even dus…)

Douane perikelen
Toen we met onze spruit naar Amerika gingen, toen hij 14 maanden oud was, liep hij nog niet. Hij kroop of wij tilden hem. Ik word altijd al lichtelijk zenuwachtig van heel het douane gedoe en met een baby er bij heb je nogal wat mee te zeulen. De douane beambte, vroeg of onze spruit uit de buggy kon en zei dat hij zelf moest lopen door het poortje. Ik vertelde dat dit niet kon, maar zij bleef even volhouden dat hij echt zelf door het poortje moest. Ik gaf aan dat hij nog niet kon lopen en ze keek me ongelovig en lichtelijk wantrouwig aan. Uiteindelijk gaf ze toe en was hem er doorheen tillen, zoals bij een baby, goed, maar dat moment is me zo bijgebleven. Ik kan het haar bijna niet kwalijk nemen eigenlijk…wist zij veel.

Onderweg
Zo’n lieve kleine blonde krullenbol met bruine ogen trok nog wel eens de aandacht in de kinderwagen. Veel mensen, vooral omatjes, gingen tegen hem praten, maar toen hij 1 was zei hij natuurlijk niet altijd iets terug. Ook snapte hij nog niet dat het netjes is om iets terug te zeggen wanneer iemand hoi zei. Ik heb regelmatig een vragende blik toegeworpen gekregen…als hij geen antwoord gaf. Sorry mensen hij is gewoon pas 1…dacht ik dan.

Buggy
Onze spruit zit regelmatig nog in de kinderwagen. Hij loopt nog niet heel erg hard en houdt het nog niet vol om een hele dag door bijvoorbeeld de Efteling te lopen. Hij loopt steeds meer, maar zit dus ook af en toe nog in de kinderwagen. Fijn voor hem, maar ook zeker voor mama en papa. De duowagen zoektocht was een hele lastige aangezien de spruit in veel bovenzitjes niet in pastte. We hebben nu de Joolz Geo en hij kan daar in, maar nog maar net. Mensen kijken dan ook vaak een beetje raar als ze hem in de kinderwagen zien zitten. Door het sprookjesbos lopen veel kleinere kindjes zelf en onze spruit zit in de wagen. Ik vind het niet erg, maar ben soms wel geneigd te zeggen…hij is pas 2 hoor….

Goede prater
Naast dat hij groot is is onze spruit ook nog eens een vlotte prater en een wijsneus. Hij is niet de enige van zijn leeftijd, maar samen met zijn lengte wordt hij nogal eens overschat de afgelopen tijd.

Andere kinderen
Groot gelijk dat andere kinderen hem overschatten, want leg een kindje van 4 maar eens uit dat een ander kindje dat even groot is veel jonger is. Zo werd vorige zomer de bal afgepakt van de spruit, het was echter een bal waar ze samen mee aan het spelen waren, dus een ander (4 jarig) kindje zei bijdehand ‘daar hoe je echt niet om te huilen hoor‘. Tja…. leg dat beide mannen maar eens uit.

Zelf ook
Ik ben het gewend onze spruit en nu weer de Pipster. Ze zijn beide groot, maar voor mij zijn ze perfect en ik ben dit gewend dus zij zijn mijn referentie. Ook ik overschat hem wel eens, vooral wanneer ik met hem klets…Hij kletst wel, maar snapt hij ook echt alles??? Ook heb ik al regelmatig bewonderenswaardig naar kleine mini mensjes gekeken die al veel meer konden dan de spruit. Mini lichaampjes die al konden lopen, of die al een puzzel in elkaar konden zetten… in de tijd dat de spruit nog niet liep. Of een kindje net zo groot als onze spruit die al kon fietsen (ik was mega onder de indruk) Bleek dat beide kinderen veel ouder waren, degene die kon fietsen bleek zelfs al 4 jaar te zijn.

Onze spruit past zich makkelijk aan aan andere kinderen. Hij doet mee, doet ze na en volgt hun spel en hun handelen. Dat zorgt ervoor dat hij soms ook echt ouder lijkt dan hij is. Ik merkte het afgelopen jaar ook dat ik mezelf soms even bewust moest maken dat hij pas 2 is en dat dit echt niet hetzelfde is als 3 of als 4.

Hoe zal dit straks gaan???
De spruit lijkt er nu nog weinig last van te hebben. Hij kan nog niet zoveel met verwachtingen van anderen en leeft zijn eigen leven. Heerlijk….lekker blijven doen menneke.
Hoe zal het straks gaan als hij ouder is, als hij naar school gaat??? Wordt hij dan nog steeds overschat? Iemand ervaring??

Volg:
Share:

4 Reacties

 1. Joycke
  18 april 2018 / 08:03

  Ik ben zoo blij dat je dit schrijft!
  Ik heb dat met mijn meisie ook! En ik woon ook nog in spanje waar de mensen gemiddeld klein zijn
  Die van mij word in augustus 3 maar met haar lengte hier in spanje lijkt ze 4-5.
  Soms vind ik het vervelend die opmerkeningen en helemaal wanneer ze er op door gaan.. want jaaa ze is lang en is nog maar 2! ( een nieuwe Doutze kroes)
  Ik ben zelf ook lang (1,70) dus ik weet ze heeft het niet van een vreemde. Toen ik klein was kan ik mij niet herineren de opmerkeningen van andere mensen. Ik denk dat alleen mamas er last van hebben. Haha

  • Liefthuis
   Auteur
   18 april 2018 / 11:22

   Hahahaha precies, de mama’s maken zich er druk om. Ik herken het wel van in spanje, vorig jaar op Ibiza (toen was hij nog geen 2) had hij kledingmaat 4-5 jaar daar en de spanjaarden dachten dat hij al 4 was. Bizar. 1,70 vinden wij hier in Nederland niet eens mega lang toch? Gewoon een mooie lengte. Super fijn trouwens dat het jou helpt dat ik dit schrijf, precies waarom ik het doe.

 2. 18 april 2018 / 08:13

  Wij hebben dat met Emily ook regelmatig, door haar lange haren en dat ze veel en duidelijk praat overschat word. T meisje is nog lang geen drie en wil vaak nog lekker in de buggy zitten en snapt wel al veel maar lang niet alles. Ik zeg dat dan gewoon, haha. Net als die ongevraagde adviezen toen ze baby waren, lekker niet mee bemoeien

  • Liefthuis
   Auteur
   18 april 2018 / 11:20

   Precies, lekker laten gaan, maar soms vind ik het gewoon sneu voor hem. Ik lees wel in veel reacties dat het anders wordt als ze eenmaal naar school gaan, omdat ze dan mengen met andere kinderen en bijvoorbeeld groep 1/2 samen hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *