Ik en mijn herfstdip….Hoe ik me voel en wat mij helpt…

herfst dipEen paar weken geleden, toen het nog 28 graden was en we nog met een korte broek buiten liepen, voelde ik me blegh. Je kent het wel (of niet). Er is namelijk eigenlijk niks echt aan de hand en toch voel je je anders, niet fijn en niet happy. Wat is er aan de hand? Overdag genoot ik nog van het heerlijke weer, maar ’s avonds zaten we alweer vroeg in het donker.

Ik merkte aan mezelf dat ik me weer meer druk ging maken. Niet heel de dag, niet altijd, maar vaak ’s avonds op de bank of als ik alleen thuis was. Ik trapte in oude valkuilen van piekeren, me zorgen maken en onzeker worden over situaties. Ik ben emotioneler en sneller geraakt. Om iedere scheet en merci reclame moest ik huilen. Wat is er met me aan de hand? Boos (en lichtelijk overdreven) kan ik dan weer denken, JODI DOE NORMAAL. Je hebt niks om je ellendig over te voelen, dus stop daar maar mee. Maar het helpt niet.

Daar is oktober weer
Ieder jaar op het moment dat ik me besef dat oktober weer bijna is aangebroken realiseer ik me ineens dat dat de reden zal zijn. Ik wil geen herfst. Ik wil dat de zon lekker blijft schijnen, dat we lekker lang buiten kunnen bbq-en en drankjes drinken. Ik wil niet dat het korter licht is. Ik wil niet dat de zomer afloopt.

Mooie herfst
Ik kan intens genieten van de mooie herfst. Wat is er mooier dan een wandeling in het bos met je voeten door het geritsel van de bladeren en de rood, oranje gele bladeren nog aan de bomen. Zo’n zonnige herfstdag die al wel koud is aan je neus, waar je al wel een warme jas bij aantrekt, maar die zo fijn is omdat het zonnetje nog schijnt. Naast boswandelingen zijn wandelingen over het strand het fijnste als het herfst is. Lekker wandelen, uitwaaien, van strandtent naar strandtent om daar lekker te eten en op te warmen met warme chocolademelk.
Helaas bestaat de Nederlandse herfst niet alleen uit deze heerlijke dagen, maar ook uit regen.

Hoezo had ik al een hefstdip toen we nog poolparyts hadden?
Een herfstdag heeft niet perse iets te maken met dat het kouder wordt. Dit is natuurlijk ook wel jammer en mensen kunnen daar ook wel van balen, maar een hefstdip krijg je doordat als er minder zonuren op een dag zijn. Het weer is over het algemeen grauwer, de zon is sneller onder en als we ’s ochtends wakker worden is het ook steeds donkerder.

Vitamine D
Vorig jaar kreeg ik van iemand de tip vitamine D te nemen. Hetzelfde als wat we onze spruiten iedere dag zouden moeten geven in hun eerste 4 jaar. Ik dacht, baat het niet dan schaadt het niet, maar het werkte bij mij echt had ik echt idee. NIet dat ik ineens the happiest person on earth was, maar toch zeker wel wat minder ellendig dan daarvoor. Dit jaar ben ik bij de eerste symtpomen van m’n herfst dip dan ook weer meteen begonnen. Echt probeer het eens…

Geef er aan toe
Ik weet dat het bij mij niet heel de herfst of winter duurt. Ik heb er een paar weken last van, vaak wanneer de dagen korter worden en als de klok wordt verzet. Tegen de tijd dat Sinterklaas aan komt, ben ik alweer voldoende gewend aan de kortere dagen en is er alweer voldoende leuke afleiding.  Ik probeer er dus maar gewoon aan toe te geven, hoe meer ik krampachtig blijf volhouden dat er niks aan de hand is hoe langer het duurt. Dus ik ga lekker op de bank zitten met een dekentje en verzuip me in Netflix en verwen mezelf met iets lekkers.

Proberen zoveel mogelijk leuke dingen buiten te doen
Ik voel me echt niet heel de dag ellendig en wanneer ik een fijne dag buiten heb gehad voel ik me in de avond ook beter. Vooral leuke dingen als gezin, maar ook met vriendinnen vind ik leuk. Dus ons Efteling abonnement wordt goed gebruikt, boswandelingen wil ik weer gaan maken en onze komende vakantie willen we een paar dagen naar zee. Ik heb er nu al zin in. Leuke dingen om naar uit te kijken.

Positieve dingen van de herfst
Ik probeer me altijd zoveel mogelijk te focussen op de positieve dingen van de herfst. De mooie bomen, nieuwe herfst/winterkleding kopen (sorry ik blijf een vrouw), de gezellige avonden samen thuis met kaarsjes aan (al vergeet ik dit te vaak) het vooruitzicht naar Sinterklaas en zelfs kerst en in de herfstvakantie leuke dingen plannen.

Andere opties
Mijn goede vriend google, vertelde me nog dat veel water drinken, gezond eten, veel bewegen en eventueel licht therapie ook kan werken. Dus er zijn meer opties, maar bovenstaande helpt mij altijd goed genoeg door de blegh periode heen.

Herkenbaar die herfstdip? Of helemaal niet? Het is hier bijna herfstvakantie en daar heb ik heel veel zin in, daarna snel Sinterklaas en dan krabbel ik weer lekker uit mijn dipje. Decembermaand here we come…

Volg:
Share:

8 Reacties

 1. Maartje
  15 oktober 2016 / 05:40

  Heel vervelend! Had ik in NL ook altijd last van. De zon doet echt iets met je. Hier in Afrika heb ik er nooit geen last meer van gehad en wens ik soms een paar donkere dagen voor de gezelligheid, binnen met kaarsjes aan. Want hier schijnt de zon altijd. Maar daarom gaan wij ook nooit meer in de herftst/winter naar NL, want zodra we landen als het bewolkt is krijg ik dat gevoel weer hihi. Hoop dat het snel over is en je ook toch lekker kan genieten van gezellige dagen met kaarsjes aan en een lekker kopje thee of koffie extra

  • Liefthuis
   Auteur
   15 oktober 2016 / 08:19

   OOOw bah, terwijl de herfst echt wel mooi kan zijn, maar dat grauwe donkere, bah. Lekker hoor Afrika

 2. 15 oktober 2016 / 14:38

  Ik herken het wel al heb ik het dit jaar minder omdat er nog heel veel zonnige dagen zijn en dat is wel eens anders rond deze tijd. Maar dat van de vitamine D moet ik ook eens gaan doen..

 3. 16 oktober 2016 / 07:02

  Wat een handige tips ook! Ik dacht eigenlijk altijd dat ik nooit last had van een herfstdip, maar als ik dat zo lees bij jou, dan denk ik dat ik dat toch soms ook wel heb.

  • Liefthuis
   Auteur
   16 oktober 2016 / 17:23

   Ik ben er ook pas de afgelopen jaren achter dat dit dus een herfstdip is.

 4. 17 oktober 2016 / 17:04

  Heel herkenbaar. Hier ook een gigantische herfstdip. Ja prachtig al die blaadjes en lekker door de bossen lopen, maar moet het zo vroeg donker worden? Moet het zoveel kouder worden? Gatsie, nog even en dan ben ik er wel aan gewend, maar nu….

  • Liefthuis
   Auteur
   17 oktober 2016 / 19:56

   Hier ook echt, blegh. Idd maar even doorbijten

 5. 17 oktober 2016 / 20:34

  Heel zeker herkenbaar! Ik heb het ook ieder jaar weer zitten. Maar ik begin er ook beter en beter in te worden om het op te vangen.
  Het vallen van de bladeren… niet voor mij weggelegd 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *