Hoe gaat het als mama van 2…Topdrukte en hectiek???

De overgang van 0 naar 1 is de grootste verandering. De overgang van 1 naar 2 is het heftigste en die 3e die doe je er zo bij. Dit zijn een aantal van de veel gehoorde opmerkingen wanneer je zwanger bent van een tweede of derde spruit. De meningen wisselen nogal en ik moet zeggen dat ik het stiekem wel heel spannend vond hoe het zou gaan lopen. Zou het me wel lukken met twee kinderen?

Momenteel is kleine broer 10. Ik kan dus ook alleen maar spreken over deze eerste weken. De weken waarin ik nog niet hoef te werken en nog niet vaak op bepaalde tijden iedereen gewassen, gekleed en gegeten klaar moet hebben staan. Dat scheelt een hele hoop natuurlijk.

Opvang spruit
Onze spruit gaat gewoon naar de opvang en naar zijn oma’s zoals hij ook deed voor ik met verlof ging. Voor hem is het prettig om hetzelfde ritme te houden en daarnaast onderneemt hij met hun momenteel veel meer dingen dan wanneer we thuis zijn aangezien we thuis natuurlijk naar een baby ritme (lees; geen ritme) te luisteren hebben. Voor mij is het daarnaast heel fijn dat ik op die dagen fysiek rustig aan kan doen doordat ik alleen voor de Pipster hoef te zorgen. Het babyknuffelen is natuurlijk ook heerlijk, maar wat is het ook fijn als onze spruit weer thuis is. Blij om mij te zien, maar nog blijer om zijn broertje weer te zien.

Ochtendspits
De ochtend spits is hetgeen waar ik het meeste tegen op zag voordat mijn lief weer ging werken. Nog steeds denk ik in de avond, hopelijk loopt het morgen een beetje lekker. Luier verschonen, borstvoeding geven, dat is allemaal wel te doen, maar wanneer onze spruit ook op dat moment wakker is en er perse uit wil, dat leek me toch even lastig. Gelukkig heeft onze spruit een hele goede relatie met zijn bed, dus slaapt hij redelijk lang en gaat hij vaak ook nog even boekjes lezen of spelen in bed. Tot nu toe dus nog geen echte hectiek in de ochtend gehad. Na de voeding leg ik kleine broer weg en die slaapt dan even, zodat ik onze spruit kan aankleden en ontbijt kan maken. Geen idee hoe, maar op de een of andere manier is het tot nu toe goed op elkaar afgestemd. (hopelijk jinx ik mezelf nu niet)

Rustige baby
Ik moet heel eerlijk bekennen dat wij zijn gezegend met een vrij rustige baby. Hij slaapt bij mij of in de box en huilt meestal alleen als hij honger heeft. Ik begrijp heel goed dat dit mega veel scheelt in alle hectiek en drukte in huis. Er zijn echt wel momenten dat de Pipster wat onrustiger is natuurlijk en dat mag ook. Onze spruit vindt dat wel best Wanneer hij kleine broer hoort huilen en ik ben even bezig dan loopt hij naar de box en zegt heel lief ‘Ja ja, mama komt je zo pakken

Spruit speelt
Onze spruit heeft het nooit echt vervelend gevonden dat de Pipster bij mij ligt. Heel soms zegt hij dat Pip in de box moet, of dat papa Pip moet pakken, zodat wij even kunnen spelen of knuffelen. Ik probeer hem dan uit te leggen dat dit even niet kan, want papa heeft nu eenmaal geen melk, of los het op door te zeggen dat ik na de voeding met hem kom spelen en dit vindt hij best. Wat we ook doen is met twee mannetjes op schoot boekjes lezen, zo gezellig die momentjes.
Onze spruit kan ook heerlijk alleen spelen met de duplo of met zijn boekjes en diertjes, het gevolg is één grote speelgoed bende in huis, maar dat is niet erg, dit ruimen we daarna wel op. Hij doet het zo goed, dat ik hier niet moeilijk over wil doen. Dit geldt hetzelfde voor af en toe tv kijken, liever niet, maar soms is het gewoon even heel makkelijk en ook lekker ontspannend, daar ben ik eerlijk in.

De spruit maakt het ons makkelijk
Ik ben zo mega trots op onze spruit. Ik ervaar een tweede kind nog niet als veel zwaarder of heftiger. We zijn al gewend aan het hebben van een kind en het gebonden zijn. Daarnaast is het onze spruit die het voor ons makkelijk maakt, daar ben ik heilig van overtuigd. Hij speelt goed alleen, wil me helpen met dingen aangeven, is mega dol op zijn broertje en zorgt er echt voor dat op de momenten dat ik voor de Pipster moet zorgen, dat dit ook kan. Bijvoorbeeld als hij huilt of ik moet voeden. Onze kleine held is het…

Natuurlijk is het soms moeilijk als beide spruiten huilen. Ik wil er dan voor beide zijn en dat is lastig, dit gebeurt gelukkig zelden, omdat de spruit zo tevreden is en ook de Pipster gelukkig geen drama maker is. De topdrukte en hectiek valt hier dus nog heel erg mee. Ik ga mee in wat de spruiten van me verwachten en waarbij ze me nodig hebben. Duidelijkheid en aanwezigheid is denk ik belangrijk en daar doen ze het tot nu toe heel erg goed op.

Ik ben benieuwd hoe het loopt als ik weer moet gaan werken… Tegen die ochtendspits zie ik nu nog wel op…dus daar ga ik nog niet te veel aan denken.

Hoe vond jij de overgang??? Ik hoor zoveel wisselende verhalen.

Volg:
Share:

6 Reacties

 1. 15 december 2017 / 07:53

  Kjelt wordt in februari 3 en Liv is nu 8 weken oud. Eigenlijk is het bij ons ook wel makkelijk tot nu toe. Een heel rustig tevreden meisje en een hele lieve behulpzame broer! Hij vind het leuk om zijn zusje te verschonen en geeft de hele dag door kusjes! Eerlijk gezegd had ik de overgang naar 2 kids ook zwaarder verwacht maar tot nu toe mogen we absoluut niet klagen

  • Liefthuis
   Auteur
   15 december 2017 / 17:58

   Wat heerlijk om te horen, lekker van genieten.

 2. Yvette
  15 december 2017 / 08:48

  Wij hebben helaas de pech gehad dat ons 2e kindje heel veel huilde en weinig sliep. Overdag was 10 min de max en snachts 1 uur tot volgende voeding, na ruim 2 maanden kwamen we achter de oorzaak en daarna ging t iets beter. Gelukkig ging de oudste er goed mee om dat ik veel met de jongste bezig was maar alles bij elkaar vroeg het heel veel van ons. Ik vond de momenten dat de oudste naar bed ging en ik alleen was het lastigste want dan hoorde ik beneden de jongste heel hard huilen.
  Maar t is allemaal goed gekomen. Met werken erbij, ja het is druk maar dat zal nog wel wat jaartjes blijven. We hopen heel erg dat nr 3 wat meer rust in zich heeft….

  • Liefthuis
   Auteur
   15 december 2017 / 17:58

   Ooow ik snap je helemaal. Dan is het mega heftig en heel hectisch en zwaar. Ik heb tot nu toe het geluk van een rustige baby en een peuter die zichzelf goed vermaakt. Ik hoor emer reacties van moeders die de overgang wel heftig vonden. Wat een mooi nieuws de derde onderweg. Die doe je er vast zo bij ahha

 3. 15 december 2017 / 14:58

  Super om te horen dat het zo goed gaat met twee kleintjes! Ik blijf het super knap vinden 🙂 Leuke update en geniet van al die mooie momenten! X Mieke

  • Liefthuis
   Auteur
   15 december 2017 / 17:57

   Aaah wat leuk van je te horen. Ik volg je hoor, jij knappe vrouw haha. Soms is het echt wel even aanpoten, maar over het algemeen valt het me mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *