Hoe weet je dat je klaar bent met kinderen??? Dat je gezin af is???

We zijn een gezinnetje. Een stel met een kind of een beginnend gezinnetje, want er is nog maar 1 spruitje in ons midden. Ooit hoop ik een tweede spruit te mogen dragen, te mogen voelen schoppen en in mijn armen te sluiten. En dan? Zijn we dan klaar? Ik denk van niet….

Ik heb het nooit onder stoelen of banken gestoken dat ik graag drie kindjes zou willen, als het ons gegeven is natuurlijk. Mijn lief zegt echter 2 (alhoewel hij niet meer zo zeker is), dus wat zal het uiteindelijk worden? Ben ik na 2 kindjes werpen toch wel klaar? Ben ik met mijn echte serieuze gezin met twee kinderen ook content en klaar voor de toekomst?

HOE WEET JE DAT?
Ik ving een gesprek op tussen twee vrouwen. De ene (zwanger) zei tegen de ander (het klinkt bijna als een slechte mop) het is weer een jongen, dus ik zal geen meisjes krijgen aangezien wij na dit kindje geen kinderwens meer hebben. Ze had geen oordeel over of ze dit wel of niet jammer vond, maar…..Hoe weet je dat? Dat je hierna geen kinderwens meer hebt? Het kindje had ze nog niet eens in haar armen en toch was het al klaar…. Is dat een gevoel? Is dat een uitgemaakte zaak? Is dat uit praktisch oogpunt? Of door het plaatje wat je je altijd hebt ingebeeld? Zit dat gevoel in je genen? Of hoe zit dat?

Ik snap het net…
Met een zwangerschap achter de rug heb ik een klein beetje het gevoel te snappen wat een zwangerschap inhoudt. Ik weet dat iedere zwangerschap anders is, maar ik weet nu hoe het voelt om een positieve test te hebben, om een buikje te krijgen, hoe fijn het is die buik te hebben. Ik weet wat je er voor terug krijgt en ik weet hoe de zenuw en het verlangen voelt. Ik vond zwanger zijn heerlijk en ik weet dat de meningen daarover verdeeld zijn, maar het idee dat een volgende zwangerschap dus eventueel mijn laatste zou zijn. Ik vind het raar, ik kan het niet aan…denk ik.. Dat je dan al ‘klaar’ bent…Ik vind het onwerkelijk…

Huilbaby of heftige zwangerschap
Zou het anders zijn als ik een hele heftige zwangerschap had gehad, of dat ik het gewoon heel vervelend had gevonden? Of als ik een hele heftige start met onze spruit had gehad? Als onze spruit een huilbaby was…
Ik wist na 1 week, zo niet 1 dag of 1 uur al zeker dat ik dit nog een keer wilde. Dat ik nog een keer een kindje in mijn armen en in mijn hart wilde sluiten.

Ik ben verbaasd
Wanneer weet je dat je klaar bent? En hoe kan iemand die nog zwanger is al zo zeker weten dat het klaar is? Dat hun gezinnetje af is? Niet dat het erg is als iemand besluit het bij 1 mooi wondertje te laten, maar is dat dan een gevoel? Ben je er dan klaar mee?

Ik vind het fascinerend en het houdt me bezig…Stiekem denk ik…mijn gevoel zegt zo sterk dit nog ooit te willen….en ik wil denk ik niet dat komende zwangerschap de laatste is….en misschien die daarna ook wel niet. Ik kan bijna niet geloven dat iemand dit na 1 kindje niet nog een keer wil…Gelukkig ben ik slim genoeg om te snappen dat ieders gevoel anders is en dat dat maar goed is ook….maar dan is dus weer mijn vraag. HOE Weet je dat???

Volg:
Share:

26 Reacties

 1. Janine
  12 januari 2017 / 07:25

  Dat is een gooie vraag… ik had een spoedkeizersnede en het begin met mijn spruit was voor mij iets lastiger en het duurde dan ook een paar maanden voordat ik mijn draai gevonden had. Na de geboorte en zeker de eerste maanden had ik gezegd, een is goed, houden zo. Maar nu 18 maanden verder denk ik er heel anders over. Dus ik denk het is een een kwestie van of het je gegund is meer kinderen te krijgen, immers is dat niet vanzelf sprekend, en ook is het een gevoelskwestie toch? De ene dag denk je zo de andere dag al weer heel anders. En je situatie wat betreft relatie, werk etc zal mischien dat gevoel ook beïnvloeden. En sommige mensen zijn planners andere laten het gebeuren. Ik heb na mijn eerste geleerd: zeg nooit nooit!!!!

 2. Natasja
  12 januari 2017 / 07:32

  Wij wilde altijd als het ons gegeven is 3 kinderen. Maar na de geboorte van onze tweede waarbij de bevalling helemaal fout ging en dit bijna haar leven geeft gekost. Heb ik zoiets dit wil ik nooit meer mee maken. Ze is 2.5 nu en hebben nu zoiets we zijn dankbaar met onze zoon en dochter laten we het zo houden en lekker genieten met zn allen

 3. 12 januari 2017 / 08:23

  As we speak natuurlijk zwanger van de tweede. Ik kon mij nooit een gezin van drie voorstellen, maar ik sluit het niet nu al volledig uit. Het idee dat dit de laatste zwangerschap zou zijn vind ik ook raar. Maar ja hou je dat niet altijd? Dus heb je dat na zwangerschap 3 dan ook niet gewoon? We gaan het zien 🙂 eerst dit kindje op de wereld zitten!

 4. 12 januari 2017 / 08:55

  Ik had altijd een plaatje van 2 kinderen voor me, totdat manlief tijdens de tweede zwangerschap begon over een derde. Sindsdien een verlangen waarvan ik hoop dat het ooit nog mag uitkomen. Ik weet daardoor wel goed dat een derde zwangerschap de laatste gaat zijn. Ik zie mezelf ook niet met meer dan drie kindjes en praktisch is het dan ook een stukje onhandiger.

 5. Claudia
  12 januari 2017 / 09:20

  Ik voel het precies hetzelfde als jij.. manlief en praktische overwegingen zullen ooit de doorslag geven denk ik, want wat is een zwangerschap en een baby fantastisch mooi en leuk om mee te maken.

  • Liefthuis
   Auteur
   12 januari 2017 / 11:40

   Precies dit…

 6. 12 januari 2017 / 09:29

  Dat vraag ik me ook echt af. Stel dat je al 2, 4 of 6 of 12 kindjes hebt, en je gezin toch echt compleet is. Maar je zal nooit meer een pasgeboren mini baby van jezelf vasthouden, zwanger zijn, borstvoeding geven. Ik kan me daar nog even niks bij voorstellen dat ik dat nooit meer mee mag maken.

  • Liefthuis
   Auteur
   12 januari 2017 / 11:39

   Wahahaha ik hoop toch dat als ik er onverhoopt 12 krijg dat ik dan wel weet klaar te zijn :p

 7. 12 januari 2017 / 09:33

  Het is een gevoel dat je hebt en dat gevoel kan door alles en op elk moment veranderen. Je kan niet vastleggen hoe je toekomst eruit ziet. Ik ken veel mensen die zeker waren van hun toekomst en ondertussen het roer volledig hebben omgedraaid. Maak je er dus geen zorgen over. Als het erop aan komt zul je het weten 🙂

  • Liefthuis
   Auteur
   12 januari 2017 / 11:39

   Wauw, zo fijn dit soort reacties

   • Martine
    12 januari 2017 / 20:02

    Ik sluit me helemaal aan bij Rose, je voelt het wel. Ik wist ook niet van te voren dat we drie kinderen zouden krijgen. Ik kreeg vaak die vraag na de geboorte van onze tweede dochter, en komt er nu. nog eentje?! Ik liet dat in het midden. Als je ja zegt en het gebeurd niet kun je krijgen: lukt het niet meer?! Of als je nee zegt er komt geen derde, en het gebeurd toch….nou vul zelf maar in. voor ons voelde het na de eerste rustig en tijd voor een tweede kindje, leven in de brouwerij. En na Fleur hadden we na een tijdje zo van het zou wel heel gezellig zijn als er nog een kindje mag komen. Het groeit of het groeit niet. En het ligt er aan wat er op je pad komt.

 8. 12 januari 2017 / 11:26

  Ik ben heel benieuwd hoe ik dit ga ervaren als de kleine meid geboren is. Zwanger worden is niet vanzelfsprekend dus als het goed voelt en het ons gegund is dan willen we wel voor een 2e gaan. Maar nu weet ik niet te vertellen wanneer het klaar is voor ons.

  • Liefthuis
   Auteur
   12 januari 2017 / 11:38

   Het is ook zo’n lastig iets. Ik krijg wel veel mooie opmerkingen van moeders die al wat ‘verder’ zijn dan wij.

 9. 12 januari 2017 / 18:29

  Wat herkenbaar! Ik stem ook voor 3 kids mar de heer des huizes vind 2 voldoende. Ik ga dus voor een 2ling 😉 onze start was niet zo tof met Nore. . 8 maanden lang een kleine slaapweigeraar in huis vreet energie en gezelliger word het er ook niet van .. maar nu, nu Nore 15 maanden is krijg ik stiekem een beetje kriebels. . Hoe leuk is een 2e… een broertje of zusje. Maar echt klaar ervoor? Nee, zo voelt dat nog niet..

 10. 12 januari 2017 / 19:42

  Ik ben momenteel hoogzwanger van onze tweede. Om eerlijk te zijn wist ik vrij zeker na de eerste dat ik ‘klaar’ was. Maar blijkbaar niet, want het kriebelde toch. Hierna ben ik echter wel klaar hoor. Alleen al om de praktische redenen en mijn leeftijd.

 11. Anne
  12 januari 2017 / 20:18

  Hier een tweeling gekregen en toch kwam hier ook de vraag: “zullen we of zullen we niet voor een derde…?? Maar vanuit praktische overwegingen, leeftijd en dat er twee gezonde kindjes rondlopen, vinden wij het prima zo. Maar toch, vraag ik me ooit af, hoe het voelt om één baby in de buik te hebben.

  • Liefthuis
   Auteur
   13 januari 2017 / 11:59

   Ik kan het me helemaal voorstellen

 12. 12 januari 2017 / 20:40

  Pff dat is een goede vraag, wanneer ben je klaar… Ik hoop ooit 2 kindjes in mijn armen te mogen sluiten, maar soms kriebelt het wel eens voor een derde… Wat als we een tweeling krijgen als eerste (dubbele kans ivm ziekenhuis en opa/oma die beide tweeling zijn) wil ik het dan niet nog een keer mee maken het zwanger zijn?

  • Liefthuis
   Auteur
   13 januari 2017 / 11:59

   Ik hoop ook dat jij ooit twee kindjes in je armen mag sluiten 🙂 en wat bijzonder een tweeling

 13. Saskia
  13 januari 2017 / 13:31

  Voor mij is het een combinatie van gevoel en ratio. Ik werd voor het eerst pas zwanger toen ik 39 was, wat helaas eindigde in een miskraam. Had dan ook nooit verwacht nog een keer zwanger te worden, maar al heel snel bleek ik weer zwanger te zijn. Net voor ik 41 werd ben ik voor het eerst moeder geworden. Ik heb me tijdens mijn zwangerschap heel veel zorgen gemaakt of dit kindje gezond zou zijn, onder andere vanwege mijn leeftijd. Het is een prachtig en gezond meisje geworden.
  Helaas heb ik het psychisch erg moeilijk gehad na de bevalling.
  De combinatie van mijn leeftijd, hoe ik mijn zwangerschap heb beleefd en mijn problemen na de bevalling maken dat ik (en mijn man ook) niet nogmaals zwanger wil worden.
  Wij hebben een cadeautje gekregen in de vorm van onze dochter en laten het graag daarbij.

  • Liefthuis
   Auteur
   13 januari 2017 / 14:29

   Mooi geschreven en helemaal begrijpelijk. Lekker genieten van jullie mooie cadeautje

 14. 15 januari 2017 / 14:49

  Ik denk dat iedereen wel rondloopt met die vraag. Als Papa zijnde ervaar je het wel op een andere manier, maar ik weet het ook nog niet precies. Ik ben heel blij dat we er binnenkort een tweede kindje bij krijgen. Wat mij betreft kijken we even aan hoe het met 2 kinderen gaat. Maar als het aan B ligt, dan is het na deze zwangerschap klaar. Ze heeft behoorlijk zware zwangerschappen en ziet een derde keer niet echt zitten. Al moet ik het straks nog maar zien als er weer een vriendin zwanger is en de eierstokken beginnen te klapperen

  • Liefthuis
   Auteur
   15 januari 2017 / 20:21

   Ik kan het me heel erg voorstellen als de zwangerschappen zwaar zijn. eErst lekker genieten met twee kleinen.

 15. 17 januari 2017 / 13:50

  Ik denk dat je het gewoon ‘weet’. Ik heb maar één keer het geluk gehad om zwanger te mogen zijn. Ik heb ‘maar’ één zoonlief 🙂
  Ik heb wel nog 2 geweldige stiefkinderen die ik even graag zie als mijn eigen kind. No doubt about that.
  Als het aan mij had gelegen waren mijn man en ik zeker nog voor een vierde gegaan. Eentje van ons beide dus.
  Maar na wekenlange gesprekken tot de vroege uurtjes soms zijn we toch tot de conclusie dat we het beter niet deden. Onze gezinssituatie en ons leven is al niet zo eenvoudig, dus nog eentje bij zou het mss alleen maar ingewikkelder gemaakt hebben (denk ‘yours, mine and ours’).
  Ook al zei ons hart ‘ja’, ons hoofd zei ‘we weten het niet zeker’.
  Het is niet iets waar je even licht over gaat en uiteindelijk weet en voel je wel of je gezin af is of niet 😉

  • Liefthuis
   Auteur
   17 januari 2017 / 19:43

   Wat fijn zo’n uitgebreid antwoord. Ik snap je dilemma helemaal, het is niet niks een samengesteld gezin. Hoe liefdevol het ook gaat. Super dat je er zo mooi over schrijft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.