How to: Betonnen tafel maken…met fotobeschrijving – DIY

betonnen tafelOndanks dat we nog geen boomhut hebben (mijn droom in een grote tuin), ben ik dolblij met onze tuin. We hebben hem zelf omgetoverd van een leegte met meters hoog onkruid tot de verlenging van onze woonkamer. Zoals ze in échte Woon of Tuin programma’s zouden zeggen. Als het even kan gaan de tuindeuren open. We hebben al jaren een heerlijke loungeset, maar avondeten op die tuinset is toch niet heel handig. We wilden een betonnen tafel, maar we hadden een probleem…

De buren brachten me op een idee
De laatste reden van deze tafel was dat ik onze buren heerlijk hoorde eten in hun tuin. Gezellig met de kinderen in de tuin lunchen of avondeten. Ik wilde dat ook….Daarnaast zag ik het ook wel zitten om met mijn macbook in de tuin te bloggen. Onze tuinindeling zorgde er echter voor dat we geen ruimte hebben om een grote tuintafel te plaatsen. We wilden dat onze spruit voldoende ruimte zou blijven houden om te kunnen rondfietsen (als hij dat straks kan) of om een zwembadje op te zetten. Daarnaast zou de tafel precies in de loop staan. Ik ging dus even goed nadenken.

Jodi bedenkt het, Lief maakt het
Al snel kwam ik op het idee om een smalle tafel op wielen te maken. Zodat we deze tegen de muur kunnen rollen en hij niet teveel ruimte inneemt als we hem niet gebruiken. Een bankje er onder en wij zouden klaar zijn.
Na wat rondspeuren op Marktplaats en Pinterest kwam ik tot het volgende idee. Een tafel met een blad van beton.

Benodigdheden:
– Oude tafel
– Kit
– Beton (wij gebruikten 6 zakken voor een tafel van 170x60x6)
– Wapeningsstaal
– Water (1,5 liter per pak)
– Hout om de mal te maken
– Schroeven voor de mal
Wielen met rem

To do

Via marktplaats ging ik op zoek naar een tafel die niet te duur was en die de goede maat had. We vonden het onderstel van deze erg leuk en hij was maar 20 euro. Goede deal toch? De maat was uiteindelijk toch niet ideaal, dus mijn lief heeft het onderstel later nog smaller gemaakt, maar dit hoeft natuurlijk niet.

tuintafel maken

Het blad van de tafel hebben we er af gehaald. Dit gebruikten we als onderplaat voor de mal, waar je straks beton in gaat gieten. Wij gebruikten oude schutting planken, maar let bij oud hout wel op dat het redelijk recht is. (Kijk mijn lekkere handige klusser aan het werk, en geloof maar hij dit leuk vindt, maar ook wel eens heeft gedacht, waarom willen we een betonnen tafel)

Vierkante balkjes hebben we gebruikt om de mal mooi haaks te maken, maar er zijn natuurlijk meerdere manieren om dit te doen.

betonnen tafel diy

Dit is de mal op het tafelblad. Zorg dat deze, wanneer het beton hard is, makkelijk verwijderd kan worden.

betonnen tuintafel diy

Wat belangrijk is, is om de randen af te kitten. Spuit een randje kit in de kieren en veeg het teveel aan kit weg. Dit zorgt ervoor dat het beton netjes in de mal zit en dat het water niet zomaar weg loopt.

betonnen tuintafel diy

Leg de mal op een plek waar het droog is (bij ons onder een afdakje) en zorg er ook voor de mal waterpas ligt.

betonnen tafel diy

Meng het beton. Lees hiervoor het voorschrift op de zak beton. Giet eerst het water in de kuip, hierdoor stoft het beton minder wanneer je de zak erin giet.

betonnen tafel diy

Giet per zak beton de emmer leeg in de mal, anders wordt de emmer veel te zwaar.

betonnen tafel diy

Na drie zakken beton verdeel je het beton gelijkmatig over de hele bodem. Hier druk je de ijzeren bewapening in. Het beton lijkt redelijk droog. Als je flink op de bewapening duwt met een lange balk of latje zul je zien dat het beton vochtiger is.  De bewapening zakt er dan een beetje in.

betonnen tafel

Bovenop de bewapening komen de overige 3 zakken beton. Daarna ga je het beton aanduwen. Let op dat je vooral de randen goed aanduwt met je handen en dat je het beton daarna gelijkmatig verdeelt.

BELANGRIJK: – Als het beton erin zit probeer dan de bubbels uit het beton te trillen. Til de mal op (let op, dit is zwaar) en tril hem op het onderstel of tafel. Ik heb gezien dat een schuurapparaat tegen de mal houden ook werkt. Door dit te doen haal je de grootste luchtbellen uit het beton.

Klaar Als je klaar bent met het beton, is het wachten begonnen. Dek het beton af met plastic (wij hebben er vuilniszakken op gelegd) en sproei het iedere dag een beetje nat.

betonnen tafel diy

Na minimaal 3 tot 4 dagen wachten kun je de mal verwijderen. Hier zul je minimaal 2 sterke mannen voor nodig hebben (of hele sterke vrouwen uiteraard) Het blad is namelijk ongeveer (gokje van mijn lief) 150 kilo.

betonnen tafel diy

Het frame hadden wij al klaar gemaakt. Helemaal afgeschuurd en wieltjes onder gezet. Zorg dat je wielen en schroeven stevig genoeg zijn.

betonnen tafel

We hebben het blad met de kant die op het oude tafelblad lag boven gelegd, deze kant was mooi vlak. De betonnen tafel lijkt klaar, maar het blad is hier nog erg vochtig, dit is normaal, want beton heeft ongeveer een maand nodig om echt uit te harden. (zien jullie de poot links achter? Ons wieltje had het dus wel begeven onder het gewicht, nu is hij vervangen.)

betonnen tafel

Dit is het eindresultaat, onze betonnen tafel. Het bankje hebben we ook zelf gemaakt, maar dat is een andere diy. Je zou de bovenkant van het blad nog kunnen opschuren en de kleine gaatjes (toch nog luchtbellen) opvullen, maar wij vonden dit robuuste resultaat voor de tuintafel juist wel mooi.

We hebben al heerlijk gegeten aan onze nieuwe tuintafel en ook met mijn macbook kan ik nu lekker aan de slag in de tuin. De mooie dagen van de laatste weken hebben we nog mooi mee kunnen pakken. Wat ben ik blij dat we nu een tuintafel hebben en het is extra leuk omdat we hem zelf hebben gemaakt. LOVE IT!!!

Wat vind je er van? Het is echt niet moeilijk, je moet er gewoon even mee aan de gang. Ik ben benieuwd of jullie nu ook aan de gang gaan.

Volg:
Share:

12 Reacties

 1. 20 september 2016 / 06:04

  Dit is echt zo gaaf! Mijn ouders hebben thuis een complete tafel van beton, ook heel gaaf, maar gewoon zo gekocht 😉

 2. 20 september 2016 / 11:21

  Wat een gaaf idee zeg. Kan je beton ook schilderen ja toch?

  • Liefthuis
   Auteur
   20 september 2016 / 13:20

   Dank je, Volgens mij wel

  • Liefthuis
   Auteur
   21 september 2016 / 15:17

   hahaha zeker doen, werkte hier ook 🙂

 3. 21 september 2016 / 10:46

  Woooow! Echt super knap wat een onwijs leuk resultaat! heel mooi met die geschuurde pootjes! Wel een hoop werk! Maar een handige man in huis doet een hoop goed zie ik:)

  -x- Mama van Dijk

 4. 10 januari 2018 / 13:22

  Da’s toch niet normaal, haha! Dat jullie dat kunnen zeg. Onwijs knap. En door die mooie vent op de foto’s, blijf je ook kijken. Ik kan het mijn man wel vragen, maar dat gaat ‘m niet worden vrees ik.

  • Liefthuis
   Auteur
   10 januari 2018 / 13:32

   Hahahahaha, dank je. Knap he, de tafel en de man 🙂 Ik verzin het vaak en hij moet uitvoeren

 5. Marije
  22 februari 2021 / 16:35

  Hoi hoi! Nogsteeds helemaal hip hoor zo’n tafel. En wat schrijf jij ont-zettend leuk! Ik heb je direct op insta toegevoegd 🙂
  Vraagje! Hoe weersbestendig is/was de tafel? Wij willen er eentje van 3×1 meter maken.
  Hoor graag van je!
  Groeten, Marije

  • Liefthuis
   Auteur
   21 februari 2022 / 11:55

   Zie je bericht nu pas 🙂 Benieuwd of het gelukt is met de tafel

 6. Astrid
  26 mei 2021 / 20:08

  Maakten jullie het tafelblad in beton vast aan het houten onderstel? Zoja, hoe dan?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.