De innovatieve kolf van Haakaa…werkt het? Mijn ervaring…

Alweer een paar maanden geleden schreef ik over een nieuw innovatief baby product, namelijk de kleine, vacuüm kolf van Haakaa. Het is een mega handzaam en klein dingetje en nieuw in Nederland. Ik kreeg hem thuis gestuurd om te proberen en vandaag deel ik met jullie mijn ervaring.

Mijn melk productie kwam snel op gang en de eerste dagen was ik nog niet bezig met kolven, maar vooral met het goed aanleggen van kleine broer. Jesuisbaby.com, gaf me echter de tip dat de kolf ook heel fijn is om de eerste dagen de voeding op gang te brengen.

Stuwing en een domper
Na 3 dagen stonden mijn borsten mega strak van de stuwing. Het hoort er natuurlijk bij en het  is goed voor je productie, maar mijn borsten deden echt pijn. Om wat verlichting te geven stelde onze kraamhulp voor dat we de kolf zouden proberen om de ergste druk af te kolven. Daarnaast was onze kraamhulp net zo nieuwsgierig naar de kolf als ik, dus kom maar op met die kolf, dacht ik.
De eerste keer dat ik de kolf probeerde was het echter een domper. Bij het vacuum zuigen van mijn borst, kwam er meteen een straaltje melk uit, maar daarna stopte het. We wisten ook niet zeker of de deuk die in het ‘flesje’ ontstond door het vacuum zuigen, goed was. Lastig lastig….
Met mijn electrische kolf kreeg ik echter ook bijna geen melk uit mijn borsten, door de stuwing leek het wel vast te zitten. Dit kwam vaker voor zei de kraamhulp, maar nu wisten we nog niet of het werkte.

Youtube
Het klinkt raar, maar er zijn dus vrouwen die de kolf op video uitproberen, met blote memmen en al. Voor mij was dit wel fijn, want zo kon ik zien hoe zij de kolf gebruikten en of ik het goed deed. Ik deed wel wat er volgens de beschrijving moest gebeuren, maar ik zocht toch naar meer duidelijkheid.

Een week later
Een week later toen mijn borsten weer wat minder cup watermeloen waren en mijn productie langzaam aan stabieler werd, besloot ik de kolf er weer bij te pakken. Onze spruit had niet veel gedronken en ik wilde niet dat mijn productie terug zou lopen dus ik wilde een klein beetje extra stimuleren.

Even zoeken
Door de filmpjes op youtube wist ik dat je soms even moet zoeken naar de juiste plek voor de kolf. Mijn tepel trok soms omhoog, maar door wat te schuiven en opnieuw aan te zuigen, vond ik de goede plek en kwam mijn toeschietreflex op gang. Toen de kolf goed zat, hield ik mijn vinger bovenop de siliconen rand om er voor te zorgen dat hij goed bleef zitten en gaf ik nog kleine kneepjes in het flesje. Ik had er eerst een hard hoofd in, maar toen ik goed keek zag ik ineens dat de melk langzaamaan meer werd. In ongeveer 7 minuten had ik 40 ml bij elkaar.

Nieuwe kans
Oke dit was positief…Een paar dagen later besloot ik het nog een keer te proberen. Ik had hem sneller op de goede plek en mijn melk ging snel stromen. Soms moest ik tussendoor een paar keer knijpen, maar er kwam echt een straal melk uit mijn borst. In een kleine tien minuten kolfde ik 70 ml uit de borst waar al uit gedronken was. TOP!!!

Pluspunten:
– Mega handzaam om mee te nemen
– Je hebt maar 1 onderdeel dat je hoeft te pakken. Je hoeft niks in elkaar te zetten.
– Geen gepiel met het uitspoelen en koken van slangetjes enz.
– De kolf kan in de vaatwasser
– Wanneer je kleine de ene borst drinkt dan kun je aan de andere de kolf hangen, vooral fijn wanneer je borst erg gaat lopen tijdens het voeden.
– Hij maakt geen geluid
– Super makkelijk om mee te nemen.

Minpunten:
– Het is even zoeken hoe hij werkt
– Ik heb de 100 ml variant en wanneer ik meer dan 50 ml gekolfd heb, is het lastiger om hem opnieuw vacuüm te zuigen omdat er dan al meer melk in zit en je hem niet goed in kan duwen.
– Ik krijg het nog niet voor elkaar dat hij volledig handsfree is, op de een of andere manier raakt hij bij mij snel los.

Yay of Nay??? Conclusie…
Volgens mij is mijn antwoord wel duidelijk. Ik vind dit echt een dikke YAY!!! De kolf is handzaam, makkelijk en werkt dus echt snel. Je moet er wel even de tijd voor nemen om het jezelf eigen te maken, maar dan werkt het top. Soms druppelt het in de kolf en soms is het een straaltje melk, denk dus niet meteen dat hij het niet doet. Bij mij lijkt mijn rechter borst beter te kolven, maar dit is ook zo bij mijn andere kolf. Ik heb daarnaast ook een beetje een laffe toeschietreflex, ik denk dat wanneer je dit meer hebt, dat de kolf dan nog beter werkt.
Er zijn vrouwen die hem gebruiken om alleen de eerste druk weg te kolven of voeding op te vangen, maar ik zou er zo ook een volledige voeding mee kunnen kolven (met tussendoor overgieten in een ander flesje uiteraard). Daarnaast is de kolf maar 20 euro. Ik ben mega enthousiast en heb mijn elektrische kolf tot nu toe niet meer aangeraakt.

Dan heb ik nog een aantal tips voor het gebruik van de kolf…

Tips:
– Geef het de tijd als het niet meteen lukt. Schuif met de schelp van de kolf over je borst en plaats hem een aantal keer opnieuw om de productie op gang te brengen.
– Kijk filmpjes op Youtube
– Een deuk in het flesje, is niet perse een probleem.
– Speel wat met de kolf om te proberen wat voor jou werkt. Geloof me…hij doet het echt, je moet alleen even zoeken en ook met druppelen gaat het sneller dan je denkt.
– Door meerdere keren vacuüm te zuigen breng je de toeschietreflex op gang, mocht het niet meteen lukken.
– Lijkt het even stil te liggen? Knijp dan zachtjes in de kolf en je brengt de melkstroom weer op gang.
– Je borst masseren tijdens het kolven is altijd slim en mocht het nodig zijn kun je foto’s van je kleine bekijken om de melk stroom te stimuleren.
– Wil je hem meenemen voor onderweg, neem dan ook een bakje of een flesje mee om de melk in te bewaren, want dat kan niet in de kolf.

 

Deze kolf heb ik gekregen om te testen, dat doet echter niks af aan mijn mening. Ik ben echt oprecht enthousiast.

Volg:
Share:

4 Reacties

 1. 12 november 2017 / 12:01

  Wat had ik deze graag willen hebben toen ik borstvoeding gaf. Ik vond het kolven altijd zo’n gedoe, omdat je alles moet pakken. Met zo’n klein dingetje kan je toch voldoende stimuleren om je productie op gang te houden.

  • Liefthuis
   Auteur
   12 november 2017 / 22:09

   Ja precies wat je zegt.

 2. Yvette
  12 november 2017 / 13:27

  Lijkt zo alsof het super handig is. Met de 3e op komst en ervaring van 2×13 maanden borstvoeding misschien wel een idee deze aan te schaffen. Ga er eens over denken want wordt wel erg benieuwd.

  • Liefthuis
   Auteur
   12 november 2017 / 22:08

   Ik vind het echt een grote aanrader. Hij is fijn in gebruik en het werkt echt goed, je moet alleen even zoeken in het begin. Ook de prijs maakt het natuurlijk een goede optie om te proberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *