Dit is anders tijdens mijn tweede zwangerschap…

Een throwback naar mijn eerste zwangerschap – 34 weken

Zwanger zijn is mega bijzonder. De eerste keer is mega bijzonder en dat dit de tweede keer is, wil niet zeggen dat ik het minder bijzonder of gaaf vind. Er zijn echter wel degelijk veel dingen die anders zijn. Die anders zijn omdat dit nu eenmaal een andere zwangerschap is, maar ook omdat ik alles nu al een keer doorlopen ben. 

Fijn dat je alles al kent
Ondanks dat het niks zegt, is het heel fijn dat je alles al een beetje kent. Zo was onze spruit heel rustig in mijn buik, dat wist ik en na een paar keer navragen bij verloskundige wist ik dat dit gewoon zo was. Nu maak ik me daardoor minder snel druk als ik kleine broer even niet voel. Ik check het natuurlijk regelmatig en ik heb mijn vaste momenten op de dag, maar het geeft mij wel rust. Ook het feit dat er veel dingen zijn die je al wist, of gekke kwaaltjes die je bekend voorkomen, maakt het op sommige momenten makkelijker.

Eerder voelen
Mijn placenta lag toen achter en nu weer. Dat betekent dat ik onze spruit al kon voelen bij 18 weken en mijn lief kort daarna, wat dus best vroeg is. Nu voelde ik kleine broer nog eerder. Bij 14 weken voor het eerst echt bewust en daarvoor had ik soms al het idee wat bubbels en bellen te voelen. Ik herkende het nu echt van de vorige keer wat er waarschijnlijk voor heeft gezorgd dat het nu nog eerder was.

Andere bewegingen
Zoals ik al zei was onze spruit heel rustig. Kleine broer is nog niet echt een drukte maker, maar de bewegingen zijn wel degelijk heel anders. Hij draait veel meer, hele pirouetten door mijn buik. Ook laat hij op de echo’s continu zien inderdaad meer te bewegen dan zijn grote broer.

Cursussen
Tijdens mijn vorige zwangerschap heb ik een zwangerschapscursus met een combi van yoga gedaan. Het was heel fijn, maar nu ken ik die informatie wel. Ook de borstvoedings informatie avond sla ik nu over. Na de afgelopen keer denk ik wel te weten hoe het zit. Mocht ik nog vragen hebben, bel ik een vriendin of een lactatiekundige.

Memory foam body
Ken je van die matrassen met memory foam? Dat het gaat staan naar jouw lichaam? Zo werkt mijn lichaam ook, of althans mijn buik. Ik ben flink afgevallen na de zwangerschap van onze spruit, maar al bij week 11 wist mijn lichaam precies welke vorm hij moest aannemen. Ik heb toen al mijn eerste zwangerschapsbroeken aangedaan, want alles zat vervelend en duwde in mijn buik. Veel eerder dan de eerste keer.

Puistenkop
Dit vind ik echt wel een opvallend verschil. Ze zeggen vaak dat als je een slechte huid hebt, dat je dan een meisje krijgt. In mijn geval is dat echt niet waar, want bij onze spruit had ik een mega slechte huid. Veel puisten, mee eters, ondergrondse puisten. Echt oneffen en lelijk. Ik voelde me er toen ook echt heel slecht bij, maar ja wat doe je er aan. Deze zwangerschap is dit totaal niet het geval en daar ben ik zo mega blij mee.

Kokhalzend geluk
Tijdens mijn vorige zwangerschap ben ik geen dag misselijk geweest. Nog geen weeïg gevoel of minuutje misselijk. Ik mag deze zwangerschap echt niet klagen, vooral niet als ik verhalen van sommige andere zwangeren hoor. Toch kan ik nu niet zeggen dat ik niet misselijk ben geweest. Het eerste trimester had ik echt regelmatig een weeïg vies misselijk gevoel en zelfs een paar keer kokhalzend boven de wc gehangen.

Hopelijk minder vocht
Deze kan ik nog niet helemaal eerlijk beantwoorden. Tijdens mijn vorige zwangerschap hield ik heel veel vocht vast aan het einde. Dit begon al bij week 26. Ik merk het nu een klein beetje aan mijn vingers (ringen zitten niet meer lekker) maar nog niet zo aan mijn gezicht of voeten.

Shop, shopper, shopst
Ik denk dat ik vorige keer alles al af had of dat we in ieder geval al een heel eind onderweg waren. We hebben nu nog ‘niks’ gedaan. We hebben natuurlijk nog een hoop spullen en al wel flink wat gekregen en soms wat kleine dingen gekocht, maar we moeten toch nog een keer gaan shoppen voor mooie nieuwe badcapes, een eerste pakje, wat extra kleertjes en dat soort dingetjes. Ook wat dingen die niet perse nodig zijn, maar die ik wel graag wil.

Angst en risico’s
Van de ene kant is het heel fijn dat je weet wat er komen gaat en dat je daardoor wat meer rust hebt, zoals ik bij het eerst puntje zei. Van de andere kant ben ik me nu veel bewuster van de risico’s. Om mij heen heb ik verschillende vervelende dingen zien gebeuren en ik weet wat je er voor krijgt en hoe verschrikkelijk het zou zijn als daarmee iets gebeurt.

Was er bij jullie veel verschil tussen je zwangerschappen?

Volg:
Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *