Je peuter voorbereiden op de basisschool…

Jeetje wat een spannende tijd. Voor mama, maar natuurlijk vooral voor je kleine peuter kleuter. Het gaat vaak al maanden over de basisschool, maar wij merkten dat de spruit echt totaal geen idee had wat het inhield. Hoe hebben we hem voorbereid op de basisschool?

Je eerste kind naar de basisschool brengen is denk ik echt anders dan de tweede. Wanneer de tweede gaat, heeft die het schoolgebouw, het lokaal en de juf al heel veel gezien. Dat is voor de eerste anders. Ik merkte aan de spruit dat hij soms echt geen idee had… Geen idee wat school inhoudt, of het leuk is, maar vooral wat hij er zou gaan doen. Dus ik ben hem bewust gaan voorbereiden.

De spruit is net 4 geworden en aangezien het na zijn verjaardag nog maar 3 weken school was, hebben wij gekozen om hem in die hectische laatste schoolweken niet meer echt te laten starten. Hij is wel twee keer gaan wennen, zodat hij een beetje een beeld kreeg bij de basisschool voor wanneer hij na de zomervakantie echt start.

Zijn vriendjes
Een klein jaar geleden startte een van zijn vriendjes met de basisschool. Dat was voor hem iets nieuws. Althans, vanaf dat moment merkte ik af en toe dat hij vragen begon te stellen. Ga ik ook naar die basisschool? Is het een andere? Wat doet hij daar? We bespraken het, maar echt een duidelijk beeld had hij niet. Overal gaf ik antwoord op, maar ik merkte vooral dat er veel onduidelijk was, dus het voorbereiden ging beginnen.

Eerst
Als eerste zijn we begonnen met het aanwijzen van de basisschool, met natuurlijk wat extra enthousiasme. Als we er langs reden bekeken we de mooie schilderingen op de ramen en als we kindjes zagen lopen, zeiden we dat die straks bij hem op de basisschool zitten. Steeds vaker deden we dit en hij ging het zelf ook steeds vaker zeggen en doen.

Rondleiding
Toen we een rondleiding gepland hadden, legde ik hem uit dat we gingen kijken naar zijn basisschool, maar dat hij nog een beetje moest groeien om echt te gaan. Dat was ook het eerste wat hij zei toen hij binnen kwam. Bij de kleuters in het lokaal, draaide hij naar me om en vroeg of hij mee mocht doen met de kindjes. Kleine held… hij mocht mee in de kring tot wij klaar waren met de rondleiding… zo fijn want zo had hij meteen een klein beetje een idee wat ze doen op school.

Praten
Wat wij veel hebben gedaan, is regelmatig over de basisschool praten. Zo konden we vragen beantwoorden, maar kwamen we ook achter super logische vragen van hem. Zo vroeg hij of er wel wc’s op de basisschool zijn. Voor ons zo logisch, maar voor een peuter blijkbaar niet. Ook dacht hij dat wij ook op de basisschool zouden blijven, net als bij de rondleiding… Toen ik zei dat dit niet zo was, was hij wel even uit zijn doen, maar goed dat dit niet op de eerste echte dag ineens een verrassing was.

School supplies
Nieuwe fase betekent ook nieuwe spullen. Een rugzak, broodtrommel, fruittrommeltje en een drinkbeker. Samen tassen bekijken en uitzoeken (nadat ik wat voorbeelden liet zien, dat dan weer wel) naar de HEMA voor een fruitbakje en daarna verzinnen wat hij er in wil. Kleine dingen, maar alles helpt en het is ook gewoon heel leuk.

De dag uitleggen
Met de kennis die ik, maar eigenlijk met de algemene kennis die iedereen van een basisschool heeft, spraken we tijdens het eten wel eens over de dag van de basisschool. Niet als een soort spreekbeurt, maar meer gewoon gezellig tussendoor. We kletsten over de kring, over de juf, het buiten spelen, gymmen, luisteren naar de juf enz…

Boeken lezen
Een hele leuke tip, vind ik, samen boeken lezen over de basisschool. We hebben een klein boekje van Fiep over school (omdat ik van Fiep hou), maar ik moet eerlijk bekennen dat die niet zoveel gelezen wordt. Het boek ‘Naar school’ van Jozua Douglas en Juf Maiken is heel leuk. Het zijn korte verhalen die allerlei situaties van de basisschool vertellen. Van de kring, tot je verjaardag vieren en werkjes maken. Ook het boek ‘Wij eten hier geen klasgenootjes‘ is mega leuk. Een leuk verhaaltje over een dinosaurus (dus groot succes hier) die voor het eerst naar school gaat. Herkenbare situaties, maar dan met een leuk verhaaltje.

De puntjes op de i
Op de avond er voor en de ochtend heb ik met de spruit nog de laatste dingen besproken. Even lekker kletsen en hem dingen uitleggen. Als er iets is, naar wie moet hij dan? Wat zit er in zijn tas? Wat voor fruit wil hij mee? Weet hij wel dat mama hem weer op komt halen? Het verschil tussen een lange en een korte dag. Gewoon wat standaard zaken…. Ik heb het idee dat die duidelijkheid hem helpt en rust geeft.

Heef het geholpen?
Ik weet zeker dat het voor hem geholpen heeft. De spruit is nu twee dagen gaan wennen en heeft het beide keren zo mega goed gedaan. Mega trotse mama hier… De eerste dag bij binnenkomst, was hij nog even aan het zoeken, maar de tweede keer liet hij mijn lief alles zien en liep vervolgens meteen aan om te gaan spelen. Zo fijn… De juf gaf aan dat hij zo genoten had… Wat wil je nog meer…
Of het zonder voorbereiding ook goed was gegaan??? Vast… maar ik geloof er echt in dat die duidelijkheid hem helpt en het spannende nieuwe leven wat behapbaarder en makkelijker maakt.
Wie weet heb je er iets aan.

Volg:
Share:

4 Reacties

 1. Danielle
  30 juni 2019 / 09:29

  En het moeilijkste komt pas na de vakantie Jodi… mijn oudste gaat sinds een paar maanden, met oefenen ging het geweldig! Maar na zijn verjaardag en een aantal dagen school kwam het besef dat hij elke dag naar school moet!! Daar had hij toch niet zo’n zin in!

  • Liefthuis
   Auteur
   30 juni 2019 / 21:14

   Ooow dat geloof ik ook meteen

 2. Jessica
  4 juli 2019 / 12:18

  Mijn zoontje gaat ook na de zomervakantie voor het eerst naar school. Afgelopen dinsdag ging hij voor het eerst kennismaken met zijn kals. Hij vind het echt super spannend. Ik ben ook erg benieuwd hoe de eerst dag/week zal gaan.

  • Liefthuis
   Auteur
   8 juli 2019 / 21:18

   Wat een spannende tijd he

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.