Kamperen/ een autovakantie met een baby…go or no go…

Rustige ochtend voor de vouwwagen

Rustige ochtend voor de vouwwagen

Het zomer seizoen is in zicht en de vakanties worden geboekt. Laatst schreef ik al over een vliegreis met je kleine baby, maar misschien twijfel je of je niet liever op kampeer/ autovakantie gaat.
Wij hebben het gedaan en wat was het spannend. Wij gingen een lang weekend kamperen in Frankrijk met de vouwwagen toen onze spruit 2,5 maand was. We hadden een nieuwe (oude) vouwwagen gekocht en we wilden deze heel graag uitproberen. Inmiddels zijn we ook een weekje in Domburg geweest (spruit was nu dus 10,5 maand)

Wij hingen de vouwwagen achter de auto, pakten 3 dubbel zoveel (te veel) spullen voor onze spruit in en ook nog wat kleding voor onszelf en vertrokken. Ik vond het mega spannend, maar wat was het fijn en wat was het gaaf dat het gewoon goed ging. Vanuit onze ervaring heb ik een aantal bevindingen en tips die ik graag met jullie deel.

 • Ten eerste; hou er rekening mee dat je anderhalf keer zo lang (als het niet nog langer is) doet over de autoreis dan wanneer je zou reizen zonder baby. Voedingen, luier verschonen, huilende baby, even checken of het goed gaat, je bent er snel veel tijd mee kwijt.
 • De meeste (helaas niet alle) kinderen vinden in de auto zitten niet erg en slapen veel. Er wordt echter aangeraden je spruit niet langer dan 2 uur achter elkaar in de maxi cosi te laten zitten, dus stop op tijd zodat je kleine even kan rekken en strekken.
 • Zie je dat de zon op je kleine staat, draai dan je raam dicht met een doek er tussen. Werkt beter dan zo’n zonneding, wat vooral voor een lange reis dus wel fijn is.
  verschonen in de auto

  Verschonen in de auto

 • Borstvoeding is makkelijk te geven in de auto op de bijrijdersstoel en ook een luier verschonen kan op die stoel. Dit deed ik tussen de vrachtauto’s op de parkeerplaats. Ging heel goed, maar je kan natuurlijk ook een wegrestaurant in gaan.
 • Vul een thermoskan met warm water en een flesje met koud water, voor als je flesvoeding geeft. Mocht er geen water aanwezig zijn dan heb je toch voldoende voor een flesje.
 • Onze spruit paste bij 2,5 maand nog goed in de wandelwagen. Het was flink puzzelen in de auto, maar wij gebruikten de wandelwagen ook als wiegje om in te slapen.
 • Ligt je kleine spruit niet meer in de wandelwagen, dan kun je natuurlijk het campingbedje meenemen, maar wat ook echt een goede tip is, is een Deryan.  Het is een uitklaptentje, met matrasje er in en onze spruit sliep er heerlijk in. Scheelt zowel ruimte in je slaapvertrek als in je bagage.
 • Wil je graag een soort box voor je kleine? Blaas een zwembadje op. Speelgoed er in en je kleine kan lekker spelen.
 • Heb je toch je campingbedje bij je, maar wil je je kleine beschermen tegen vliegen of de zon? Doe dan een ledikant hoeslaken over de bovenkant van het bedje.
 • Kamperen is echt goed te doen, super gaaf zelfs. Als je spruit enigszins goed slaapt hoef je je geen zorgen te maken over het wakker houden van de buren. Ik was daar heel bang voor, maar op een camping is ook altijd een soort geroezemoes en andere kinderen maken ook lawaai, dus dat scheelt.
 • Toen onze spruit nog 2,5 maand was vond ik het heel fijn om het verschoningskussen bij me te hebben. Hij kon soms slapen op dat kussen (hij lag veilig) en we hadden een fijne plek om hem te verschonen, wassen, omkleden enz.
 • Ging je zelf vroeger veel kamperen dan zul je het vast weten, maar hou er rekening mee dat je kleine vies wordt. Onze spruit kroop lekker rond over het gras en zijn kleding werd snel vies. Niet erg, alleen moet je wel voldoende bij je hebben en niet zijn mooiste kleding.
 • Een speelkleed om buiten de tent of je huisje te leggen is toch ook wel erg fijn. Wij hadden er een met plastic onderkant, aanrader. Een parasol is natuurlijk ook aan te raden om boven dit kleed te zetten. (Action heeft ze ook)
  Slapen in de vouwwagen

  Slapen in de vouwwagen

 • Hou er rekening mee dat alles langer duurt. Je tent opzetten, maar ook het uitruimen van je bagage in een huisje, gaat natuurlijk minder snel wanneer een van jullie op een kleine moet letten. Accepteer het, die tent en je bagage komt vanzelf
 • Bedenk goed wat je wil, er zijn veel opties bij een autovakantie. Camper, caravan, ingericht huisje, stacaravan enz.. Het klinkt suf, maar kies hetgene waar jij je fijn bij voelt. Er is ook erg veel verschil qua camping, zo kozen we afgelopen week voor een camping met een zwemparadijs en binnen faciliteiten, zodat we iets konden doen als het slechter weer was.
 • Vind je het belangrijk, check dan even of de camping speciaal babysanitair heeft en of je plekje daar dichtbij ligt
 • Ik vond het zelf een erg prettig idee dat we op ons camping veld in een hoek zaten. Het zorgde voor meer rust wanneer onze spruit overdag moest slapen en wanneer onze spruit ineens hard zou moeten huilen (wat hij zelden doet gelukkig) stonden we niet tussen iedereen in.
 • Heb je stroom? Neem dan een waterkoker mee. Voor het flesje, opwarmen voeding of wassen. Super handig. Let wel op dat je een waterkoker meeneemt die geschikt is voor de camping.
 • Vergeet geen flessenborstel. Is toch handiger bij het afwassen van de flessen.
 • Laatste tip; een draagdoek of zak (wij hebben een Tula) is toch ook ideaal. Het strand op met een wandelwagen is toch wel lastig.

Het moet je ding zijn, maar kamperen met een baby is echt al heel erg leuk. Je bent veel buiten, lekker met je gezinnetje samen en je kleine kan daar een nieuwe wereld ontdekken. Ook een huisje is heerlijk, dus kies je ding en hopelijk heb je iets aan mijn tips.

Hebben jullie zelf nog tips?

Binnenkort nog een fotoverslag van onze vakantie in Domburg, wat was het heerlijk, dus dat wil ik met jullie delen.

Tot snel,

Liefs Jodi

 

Volg:
Share:

6 Reacties

 1. Rosalie
  10 mei 2016 / 05:53

  Lijkt me heerlijk zo kamperen. Hier zijn we eigenlijk altijd in een huisje geweest. Wel 1 keer (oudste was 16 mnd) naar Nieuw Zeeland geweest. 3,5 weken van motel naar motel. Verbleven er ong 1a2 nachten dus heerlijk uit de koffer geleefd. Nu weer nieuwe fase…. Pubers mee op vakantie Maar komt goed….

  • Liefthuis
   Auteur
   10 mei 2016 / 12:24

   Wij zijn altijd wezen kamperen en juist als puber was dit gaaf, wij hadden hordes vrienden op de camping. Dit was natuurlijk ook wel wat we gewend waren.

 2. 10 mei 2016 / 08:29

  Wat een goede tips. Volgens mij hebben jullie het echt super gehad. Wij gaan in augustus naar Frankrijk en hebben inderdaad al op een langere heen en terug reis geteld. Ik ben benieuwd naar je verslag van jullie weekend Domburg

 3. 10 mei 2016 / 10:53

  Heerlijk hoor, kamperen met je kleintje! Wij doen het ook met een caravan – vorig jaar super goed bevallen en ook dit jaar gaan we er weer voor! Ik ben toevallig bezig met een blogje over wat mee te nemen tijdens een kampeervakantie – hij komt binnenkort online 😉

  • Liefthuis
   Auteur
   10 mei 2016 / 12:25

   Ben benieuwd

 4. 10 mei 2016 / 14:37

  Kamperen met een kleintje lijkt me heerlijk en als ik later mama mag worden gaat dat ook zeker geworden (als alle omstandigheden het toelaten natuurlijk). Dit zijn in ieder geval hele goede tips en ik kijk uit naar je fotoverslag, volgens mij hebben jullie het heerlijk gehad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *