Let’s talk about money…- Hoe doen wij dat???

Let’s Talk about money… Geld is belangrijk. Geld alleen maakt je niet gelukkig, daar ben ik van overtuigd, maar het maakt het leven toch echt wel een stuk makkelijker in mijn ogen. Laten we eerlijk zijn over geld. Hoe doen wij dat allemaal???

Heel eerlijk; Jodi en geld gaan niet altijd goed samen. Nu denken jullie zeker dat ik een gat in mijn hand heb en begrijp me niet verkeerd ik hou ontzettend van shoppen….maar de vraag ‘Gaan we dan niet failliet?” Is een vraag die ik regelmatig aan mijn lief stel. Ik wil gewoon heel graag dat we dingen goed geregeld hebben, dat we niet onnodig risico lopen. Dat we geen roekeloze uitgaven doen… en ik wil voorkomen dat we vanuit de fijne situatie waar we nu inzitten ineens op een houtje moeten bijten omdat we iets ‘doms’ hebben gedaan.

Dit gaat echter niet alleen over grote uitgaven, maar juist ook over de kleine. Ik kan uren, dagen, weken twijfelen over een bepaalde uitgaven. Of dat nu een nieuwe bank is, of een rokje van 20 euro. Dit zorgt er mede wel voor dat ik onze uitgaven altijd goed in de gaten hou en dat ik niet alles op maak aan bijvoorbeeld kleding….

Inkomsten
Mijn lief werkt fulltime als manueel therapeut en ik werk 3 dagen als docent in het voortgezet speciaal onderwijs. Ik vind dat wij beide niet mogen klagen over ons salaris. Wij verdienen echt een prima salaris en kunnen daar ook zeker goed van rond komen…. Dat wil niet zeggen dat wij zomaar alles kunnen kopen of doen… Ook wij moeten bewust omgaan met ons geld.
Daarnaast hebben we sinds een paar maanden natuurlijk de inkomsten van Feestje van Hout er bij. Wat we nu zien als extra. Overigens durf ik hier nog niet veel geld vanaf te halen, aangezien we nog niet goed in kunnen schatten hoe dit met de belasting gaat werken straks. Ook voor Lief thuis heb ik soms een extraatje… Hier kan ik echter nog geen heel salaris uithalen, dus we zien het ook als ‘extra’.

Maandlasten
Wie me al even volgt weet dat we afgelopen december verhuisd zijn naar ons droom droom huis. Een huis waarvan ik nooit had verwacht dat we dit konden betalen op deze leeftijd, maar door de gunstige hypotheek rente, een mega goede verkoop van ons oude huis…was dit mogelijk. Daarbij betalen we nu dezelfde hypotheek als in het oude huis. Hoe bizar dat dit kan… De energiekosten waren wel flink omhoog gegaan, ai…

Verhuizing en grote uitgaven
Bizar hoeveel er komt kijken bij een verhuizing, zelfs als je een huis koopt wat helemaal af is. Wij kozen voor zonnepanelen (smak geld) we vonden een onverwachts vochtprobleem in de muur (hoppa bak geld) we wilden de kamers van de mannen en de woonkamer verven en inrichten (allemaal kleine uitgaven die bij elkaar toch weer een hele duit kostte) en zo kan ik nog wel even doorgaan. Er gingen in een paar maanden zulke grote bedragen doorheen, dat iets van 100 euro ineens een peulenschilletje leek.

Sparen
Koop je na een verhuizing vervolgens nog een webshop… dan kan ik je vertellen dat je spaargeld zo goed als op is…terwijl ik hou van sparen. Ik hou van de zekerheid die het geeft. Dit is dan ook punt 1 van de ‘How she does it?’ Lijst…. Sparen sparen sparen. Ik wil iedere maand een bepaald bedrag apart zetten, maar de grote klappers op onze spaarrekening komen vooral van de belastingteruggave en de 13de maand. Die spaarrekening moet aangevuld…dus even goed letten op onze uitgaven zodat we wat meer kunnen sparen.

Lenen???
Geld lenen… tja, fijn dat de optie er is en wij hebben ook een hypotheek voor ons huis, maar toch ben ik er geen voorstander van. Dit omdat onze maandlasten hierdoor weer hoger worden en je daardoor minder kan sparen, maar ook omdat er natuurlijk rente bovenop komt. Wanneer het voor iemand noodzakelijk is, moet die persoon dat uiteraard zelf weten, maar mijn motto is; Geef geen geld uit wat je niet hebt.

Energie
Is het raar als ik als kind echt dacht dat energie zo goed als gratis was??? Vandaar dat ik altijd het licht in mijn kamer liet aan staan en de badkamer voor liet verwarmen als ik onder de douche ging. ‘How she does it 2′… Ieder jaar waag ik me samen met een vriendin aan de ellendige taak om alle energiemaatschappijen opnieuw te vergelijken en dus te bekijken wat de beste energie aanbieding is. Dit kan soms echt wel 20 euro per maand schelen. Daarnaast probeer ik sinds de verhuizing en de mega hoge energiekosten echt heel bewust op te letten. Verwarming niet te warm, lampen en andere apparaten niet onnodig aan en ik kan je vertellen dat wij de maandlasten ten opzichte van de vorige bewoners al bijna gehalveerd hebben (hun gezinssamenstelling was wel anders)

Boodschappen
Als je niet oplet zijn boodschappen zooo duur. Wij proberen echt op te letten, dat we niet onnodige dingen kopen. Boodschappen doen we 1 keer in de week. Dit beperkt impuls aankopen. Daarnaast gaan we altijd naar de Lidl (I love Lidl) en naar 1 andere supermarkt, zoals AH, Jumbo of Plus. We weten ondertussen precies wat we lekker vinden van de Lidl en wat niet en we besparen echt heel veel geld door het meeste daar te halen. Toevallig gaf mijn schoonzus laatst aan ook geswitcht te zijn naar Lidl en dat ook zij zoveel bespaarde.

Folders
Ik hou van de folders. Niet eens voor de boodschappen, maar vooral op de ‘extra’s’ besparen we daardoor veel. Zo kochten wij leuke dekbedovertrekken bij de Lidl, waterdichte moltons bij de Aldi en ook allerlei tuinartikelen, keukenspullen en wasmiddel hebben we zo veel goedkoper gekocht. Ook Hema en acties voor bijvoorbeeld rompers hou ik goed in de gaten. Heel eerlijk; soms koop ik ook iets wat we eigenlijk niet nodig hadden, maar wat me na die blik in de folder toch ineens mega handig lijkt.

Overzicht
Ook bij ons vliegt het geld er uit. Ik snap soms echt niet waar het allemaal naartoe gaat. Internet bankieren erbij en alles opschrijven. Boodschappen….Vaste lasten…. Tanken….en de inkomsten. Op deze manier word ik me altijd weer bewust van hoeveel we over zouden moeten houden en waarom dat op dat moment niet lukt.

Herkenbaar???
Ik probeer niet te moeilijk te doen over geld. Voor leuke uitstapjes geef ik makkelijker geld uit dan bijvoorbeeld voor producten. We werken er hard voor, dus we mogen er ook van genieten… eerst die spaarrekening een beetje spekken.

#liefthuiscollab

Volg:
Share:

4 Reacties

 1. 31 augustus 2018 / 10:34

  Ik herken het wel, ik heb soms het gevoel dat het er met bakken uit gaat hier. Gelukkkig sparen we vast bedrag per maand en zo bouwen we een mooie buffer op.

  • Liefthuis
   Auteur
   31 augustus 2018 / 14:39

   Nou echt he, ongelofelijk hoe hard het gaat soms. Terwijl ik me dan niet eens kan bedenken wat we nu eigenliojk voor bijzonders gekocht hebben. Een hapje hier, een shirtje daar enz enz

 2. 1 september 2018 / 09:32

  Hier precies tzelfde, geld vliegt eruit, mede door verbouwing, drie kinderen. En ik koos er drie jaar geleden voor om een tijdje thuis bij de kinderen te blijven ivm hoge opvangkosten. Maar de spaarrekening gaat wel omlaag, tijd om weer eens te gaan werken

  • Liefthuis
   Auteur
   2 september 2018 / 18:52

   Jaaaa de opvang is zo duur, zeker voor 3 kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *