Mama gaat wennen op de basisschool…

Ik moet soms heel hard om mezelf lachen…Ik ben een overthinker en dat is prima…. maar soms…..Je zou toch denken dat ik als juf wel weet hoe het gaat op school. Hoe het leven binnen een school reilt en zeilt… maar je wil niet weten wat ik mezelf allemaal af vraag… Dank je juf dat ik even mag komen wennen…

Zij gingen testen
Ik heb wat vriendinnen die me voor zijn gegaan. Die een soort proef konden draaien voor mij. Die alvast mochten wennen voor mij… Vriendinnen met kinderen die een jaar ouder, 4 maanden ouder en 6 weken ouder zijn… Zij gingen me voor en altijd dacht ik… Ik steek m’n kop nog even in het zand, die van mij hoeft nog niet.
Ik moest al bijna janken toen hun kinderen voor het eerst naar school gingen, laat staan die van mezelf… Zij kunnen het aan… ik dan vast ook, toch???

Ik hou me groot
Ik moet om mezelf lachen…Ben ik dan zo’n moeder geworden? (Een paar jaar geleden had ik mezelf voor gek verklaard) Ik moet nog een hoop leren en mijn hoofd slaat op hol. Ben ik dan de enige? Ik moet echt even slikken en ik verzeil in praktische zaken, om me groot te houden… Want jongens… Mijn grote kleine man gaat naar de basisschool…

Groot houden
Deze week is het dan echt zo ver. Er is geen ontkennen meer aan. Zijn rugzak en broodtrommel staan al klaar, hij is voorbereid. Heeft er zin in… al heeft hij volgens mij geen idee wat het echt inhoudt… Wat nu als ik in de klas moet huilen? Of voor school? Dat wil ik echt niet, dus ik dwing mezelf nu al om me groot te houden. Als ik daarna thuis ben mag ik huilen…. Mag ik chocolade eten, met Pip knuffelen en de uren op de klok wegkijken om hem vervolgens op te halen en samen een feest boterham te eten en hem plat te knuffelen. Ik zei toch al… dat mama ging wennen…

Vraagstukken
Nooit gedacht dat er nog zoveel dingen binnen een school zouden zijn waar ik geen idee van heb. Waar de overthinker in mij geen antwoord op kan bedenken… Mijn hulplijnen zijn al regelmatig aangesproken….. Bijvoorbeeld;
– Pauzestruggles…wat moet er in de broodtrommel? Geef je twee broodtrommels mee??? 1 voor de eerste en 1 voor de tweede pauze? Hoeveel boterhammen? Hoeveel fruit? En dan hebben we het nog niet over drinken gehad.
– Wat moet ik in de ochtend doen? Lopen jullie mee naar de klas? Mag je nog even blijven? Of moet je meteen weg? Wil je überhaupt blijven? Wat wil Raf??? Vrijdag is het gelukkig duidelijk.
– Heeft mijn kind gymkleding nodig?
– Wat doe ik op het schoolplein?
– en…. zo kan ik nog wel even doorgaan…

Mini weekend
Wat doe ik heel de dag als de spruit op school zit? Mijn leven, maar vooral ons leven gaat zo’n andere structuur krijgen. Geen mini weekend meer… Vanaf dan zijn we iedere dag, iedere week, altijd aangewezen op schooltijden… School is zo belangrijk en zo goed, maar het wordt wel echt anders… Mag ik daar even aan wennen…

Mag ik even wennen
Mag ik even wennen aan het idee dat hij te maken krijgt met andere kinderen. Kinderen die ik niet ken, of niet ‘uitkies’ Kinderen die hem verdrietig kunnen maken of boos, maar ook kinderen die hem blij kunnen maken. Mag ik even wennen aan het afspreken met andere kindjes… Om de schooltas ouder te zijn… Om op tijd op school te zijn en met alleen een schooltas of juist veel meer kinderen naar huis te gaan….
Ik vind het echt een nieuw tijdperk… Dus mag ik even wennen???

Mag ik even…
Ik weet heus wel dat hij het naar zijn zin gaat hebben. Ik weet heus wel dat hij het zo gaaf gaat vinden en ergens weet ik zelf dat hij het zelfs heel erg goed gaat doen. Maar hij is dan 5 dagen op school. 5 hele dagen weg. Niet bij mij…Slik… Afsluiten van een periode. Mijn eerste spruit… Het mooiste kind, dat mij moeder maakte…. moet ik loslaten. Omdat hij het kan… maar jeetje mag ik het even lastig vinden?

Gelukkig kan ik nu nog een beetje ontkennen…. want hij start pas officieel na de vakantie… maar jeetje wat vind ik het spannend. Dank je juf… dat ik even mag komen wennen…

Volg:
Share:

2 Reacties

 1. 25 juni 2019 / 22:58

  Ik herken je gevoel zo goed. En stom he, dat juist wij juffen het zo lastig vinden. Misschien juist wel daarom. Omdat we weten hoe het er soms op school aan toe gaat. Maar ook hoe anders het op deze school zal zijn dan op de mijne. Pff.. ik moet er in januari aan geloven. Dus bedankt dat ik ook even mee mag wennen!

  • Liefthuis
   Auteur
   27 juni 2019 / 20:59

   Hahaha ooow zo herekenbaar… maar toch fijn om het gevoel zo te delen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.