Mama voert oorlog…The mommy wars

strijdAls je moeder wordt zijn er een aantal onderwerpen die je op bepaalde plekken maar beter kan vermijden. Bizar natuurlijk, want je zit als moeder allemaal in hetzelfde schuitje en toch breekt soms de hel los als je een andere mening hebt. Vooral online durven mommy’s de strijd aan te gaan. Op het Viva forum bijvoorbeeld (bizar, dat altijd als ik google, er ook een VIVAforum tevoorschijn komt, of ben ik de enige die dat opvalt?), maar ook als reactie op artikelen.
Deze tag is bedacht door mamazoektuit.nl en gaat over een aantal echte Mommy War onderwerpen.

Geef jij je kind borst- of flesvoeding?
Deze weten jullie (waarschijnlijk) al en kijk anders even hier en hier. Toen ik nog zwanger was zei ik dat ik borstvoeding wilde proberen te geven, maar niet ten koste van alles. Onze spruit dronk na wat opstartproblemen goed en de tijd vliegt met een kleine, dus binnen no-time gaf ik alweer 4 maanden volledig borstvoeding. Tijdens mijn werk kolven zag ik niet zitten (dit is heel persoonlijk, knap als je het wel hebt gedaan) dus vanaf 4 maanden ben ik gaan afbouwen. Tot 6,5 maand kreeg onze spruit twee keer flesvoeding op een dag en de andere 2 of 3 voedingen waren borstvoeding. In de hoop dat ik minder last krijg van mijn bekken ben ik nu ook de laatste voedingen aan het afbouwen. Een beetje een dingetje want ik ben niet zo goed in afscheid nemen en die ochtend voeding lekker in bed is echt fijn. Ik ben niet tegen flesvoeding, maar wel heel blij dat ik onze spruit zo lang zelf heb kunnen voeden.

Bizar dat hij in dit wiegje paste en daar binnen 4 maanden uitgegroeid was.

Bizar dat hij in dit wiegje paste en daar binnen 4 maanden uitgegroeid was.

Slaapt je kind bij jou in bed, of heeft hij/zij een eigen bed?
Onze spruit heeft natuurlijk een eigen bedje. Vanaf dat hij 3 weken was, hadden wij het geluk met een doorslaper. Totdat hij 3,5 maanden was, is hij geen nacht wakker geweest. Toen hij naar zijn eigen kamertje ging en in zijn ledikantje moest slapen, veranderde het verhaal een beetje. Hij werd ook nog eens verkouden (gaat dat ooit nog over?). Hij heeft soms dus nachten dat hij wakker wordt, door zijn verkoudheid of gewoon zomaar. Toen hij op een nacht binnen 2 uur zo vaak wakker was geworden hebben we hem bij ons in bed gelegd (veilig zonder deken, boven tegen ons hoofdbord), dan hoefden we er tenminste niet heel de tijd uit. Hij sliep, dus wij ook. Sindsdien is het een aantal keer voorgekomen dat hij bij ons eindigt. Hij begint in zijn eigen bed, maar soms loopt het daarna een beetje anders.

Gebruik jij wasbare luiers of koop je ze kant-en-klaar bij de drogist of supermarkt?
Hier heb ik niet eens over getwijfeld. Ik koop kant en klare luiers. Ik zie het niet zitten poep uit de luiers te scheppen en vervolgens in een wasmand te bewaren en in de was te doen. Bah, heel goed hoor als mensen dat doen, maar het is niet aan mij besteed.

Uitsluitend houten speelgoed of V-tech?
Uitsluitend hout…….Grapje, ik weet dat dat niet kan, al zou ik graag uitsluitend mooi speelgoed willen. Zo lang ik nog kan kiezen wat hij krijgt en waar hij mee speelt, zal ik zelf geen gekleurd plastic kopen. Ik weet echter ook wel dat onze spruit heel gelukkig zal worden van gekleurd plastic. Dus over een jaar zal mijn huis hier waarschijnlijk vol mee staan. Niet erg, we zorgen wel voor een goede opbergplek.

Trek jij twee maal daags een potje open of kook je uitsluitend vers?
I love onze babycook. Wij koken dus ook vers voor onze spruit. Niet dat ik perse tegen potjes ben hoor, maar die potjes zijn wel echt heel duur. Als we het zelf kunnen maken, waarom dan niet?
Onze spruit heeft wel al eens een potje op. Zo een die in zo’n pakket zat. We hadden iets gemaakt waar na het ontdooien weinig van over bleef, dus dan maar een potje.

Lekker slapen in de wandelwagen

Lekker slapen in de wandelwagen

Dragen of wagen?
Dit is een lastige. Ik hou van dragen. Het is heerlijk om onze spruit lekker dicht tegen me aan te hebben en het is op bepaalde plekken al heel handig gebleken (vliegveld, strand) Maar ik kan ook niet zonder onze wandelwagen. Onze spruit vindt het heerlijk in de wandelwagen en een hele dag dragen is wel erg zwaar. Mes op mijn keel? Kies ik voor de wagen, daar zou ik niet zonder kunnen, maar zonder het dragen zou ik niet willen.

Ga je al vroeg in de weer met zindelijkheidstraining of loopt jou kind op z’n vierde nog in een luier?
Hier heb ik nog totaal geen verstand van. Waarschijnlijk vraag ik op een gegeven moment advies aan mijn hulplijnen en dan zie ik wel. Ik weet wel zeker, dat ik wil proberen hem voor de basisschool, liefst eerder, uit de luiers te hebben. Als juf (vroeger ook op de basisschool) vind ik het niet kloppen als een kind (uitzonderingen daar gelaten) niet zindelijk is op school.
Ik las laatst dat iemand z’n kind uit de luiers had bij 4 maanden. WAAAAT? Hoe dan?

Shop jij je drie slagen in de rondte bij Primark, of koop jij alleen eerlijke merken voor je kind?
Heel eerlijk, ik ben niet bezig met bewuste kinderkleding. Mijn favoriete (fysieke) kleding winkels zijn denk ik Zara, Mango, H&M en Hema. Maar ik shop ook bij andere winkels, als het betaalbaar is. Online heb je ook zo’n leuke shopjes, vooral via Instagram heb ik er al veel gevonden.

Is er in jouw huishouden ruimte voor onderhandeling met je kind, of ben je een ware drillsergeant?
Raf kan huilen wat hij wil, maar IK ben de baas. Grapje natuurlijk, deze vraag is voor ons nog niet echt van toepassing. Ik hoop dat er straks zeker ruimte is voor onderhandeling, maar wel tot op zekere hoogte. We zullen zien.

We wilden ook graag een foto van een huilende spruit. Hierna heb ik hem natuurlijk snel getroost

We wilden ook graag een foto van een huilende spruit. Hierna heb ik hem natuurlijk snel getroost

Laat jij je kind wel eens huilen of troost je hem al bij de eerste snik?
Ik laat onze spruit niet huilen, maar vind wel dat er een duidelijk verschil is tussen mekkeren en huilen. Na 3 maanden toen onze spruit niet in zijn ledikant wilde slapen wilde mijn lief het graag proberen tien minuten vol te houden. VERSCHRIKKELIJK, hij sliep inderdaad na 9 minuten, maar toen zat ik te huilen, m’n hart was gebroken. Ik wilde hem eigenlijk wakker maken omdat ik me zo schuldig voelde. Dat hebben we dus maar niet meer gedaan.
Ik wil hem troosten en er voor hem zijn, dus huilt hij, dan ga ik naar hem toe. Nu hij iets ouder is, is het wel iets anders. Ik ken hem en zijn huiltjes beter, dus ik sta niet bij ieder piepje naast zijn bed, maar ik laat hem nog steeds niet huilen. Ach erm alleen bij het idee al.

Bizar toch, dat er moeders zijn die hier bijna een oorlog over voeren, ben een beetje lief voor elkaar.
Zijn jullie meningen heel anders?

Tot snel,

Liefs Jodi

Volg:
Share:

9 Reacties

 1. 11 januari 2016 / 10:41

  Leuk om te lezen! Hier staat hij ook ingepland deze week hihi 😉

  Ik verbaas me ook over de oorlog tussen mama’s. Doe lekker allemaal je eigen ding en oordeel niet!

  • Liefthuis
   Auteur
   11 januari 2016 / 11:00

   Gek he,
   Zo stom dat mensen dat doen, dat oordelen.
   Ik merk ook dat ik bij sommige keuzes bang ben dat mensen gaan oordelen. Heel suf hoor, want het is niet dat ik twijfel over mijn keuze, maar wel dat ik soms denk, ik heb geen zin in zo’n oordeel, of dat iemand mij het gevoel geeft dat ik het niet goed doe. Lastig, lastig.

 2. Lies
  11 januari 2016 / 13:58

  Dat jij ook zo keihard zit te lachen op die foto bij een huilende Raf hihi! Ik heb ook momenten erg moeten lachen toen hij huilde, maar ook heel hard gehuild als hij weer eens moeilijk gaat slapen en alles bij elkaar schreeuwt. Wat duren die 10 minuten lang 😉

  • Liefthuis
   Auteur
   11 januari 2016 / 16:33

   De foto was wel net goede timing, hij trok een hele overdreven pruillip haha. Iedereen herkent ook hetzelfde, jij beneden huilen terwijl je kind boven ligt te huilen, omdat je denkt dat het moet?

 3. 12 januari 2016 / 10:42

  Leuk om jouw antwoorden te lezen. Ik vind het zo gek ook dat moeders elkaar zo bekritiseren terwijl we juist zo veel aan elkaar zouden kunnen hebben.

  • Liefthuis
   Auteur
   12 januari 2016 / 18:28

   Bizar he, iedereen mag een mening hebben en ergens voor staan, maar ben een beetje lief voor elkaar en accepteer elkaars keuzes.

  • Liefthuis
   Auteur
   12 januari 2016 / 18:28

   dank je 🙂

 4. 21 januari 2016 / 22:18

  Inderdaad, dat vivaforum, die komt altijd naar boven.. ik heb hem afgelopen week ook ingevuld! Super leuk om bij andere de antwoorden te lezen. Bizar dat sommige moeders elkaar er echt op aanspreken als iemand iets anders doet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *