De man/ vrouw rolpatronen….hoe zit het huishouden ons thuis?

That's us...Wie doet wat?

That’s us…Wie doet wat?

Mannen die poetsen….Rondslingerende sokken, dopjes van de tandpasta en stof dat niet wordt gezien. Het blijft in veel huishoudens een terugkerend discussiepunt. Van vroeger uit was het vaak zo dat mannen werkten en de vrouwen thuis waren met de kinderen en de afwas…… Iedereen weet dat dit een ouderwets plaatje is, niet dat het niet meer voorkomt, maar het is niet meer het standaard plaatje. Ook veel vrouwen blijven werken als ze kinderen krijgen en toch blijft het een terugkerend discussiepunt. Mannen zien de rotzooi zogenaamd niet? Of zijn er niet zo goed in? Soms willen wij vrouwen ook niet dat mannen het doen….

Veel vrouwen willen een 50/50 verdeling in de huishouding, maar zit gaat het in de praktijk?
Ik ben eens goed gaan kijken naar hoe het bij ons thuis gaat. Mijn lief werkt overigens 32 uur en ik 24 uur.

Huishouden
Koken: Stef en een enkele keer ik. Ik heb er gewoon een hekel aan en hij is er heel goed in en vindt het niet erg, dus waarom zou ik het dan doen? Als ik voor mezelf moet koken, pak ik 9 van de 10 keer iets uit de vriezer (eten dat hij dan al eerder had gemaakt en we over hadden) of ik maak een tosti
Boodschappen doen: Stef. Hij beslist wat we koken en gaat het ook halen. Dit is zo gelopen toen hij nog minder werkte dan ik en daarna is dit altijd zo gebleven.
WC’s poetsen: Jodi. Dit is mijn taak. Op de dagen dat ik vrij ben hoort dit bij mijn poetsrondje.
Vuilnis: Stef. Geen idee waarom, maar ik vind het een echte mannentaak. De vuilniszak verwisselen, als de bakken buiten zetten.
Keuken poetsen: Jodi. Het grondig poetsen van de keuken, dus ook het gasfornuis goed schoonmaken enz, dat doe ik meestal.
Doucheputje schoonmaken: Stef. Wij hebben een inloopdouche, met zo’n douchegoot. Dus eens in de zoveel tijd loopt het water niet goed weg en moet die goot even goed schoongemaakt worden.  Gelukkig is dit Stefs taak.
Stoffen: Jodi. Ook dit hoort bij mijn poetsrondje. De vensterbanken, tv, randjes van de deuren, kasten enz, daar ga ik dan even langs met een stofdoek.
Stofzuiger pakken: Stef. De stofzuiger staat in onze kelder en wij hebben zo’n zware water en puin stofzuiger, dus die mag hij pakken.
Badkamer en douche poetsen: Jodi. Meestal doe ik dit, maar wanneer ik geen tijd heb en het moet echt gebeuren, vraag ik Stef of hij het kan doen.
Stofzuigen: Jodi. Dit is mijn taak. Dus vaak vraag ik hem de stofzuiger voor de volgende dag te pakken en dan kan ik aan de slag.
Vaatwasser: Beide
Bed verschonen: Samen. Met zijn tweeën hebben we dit zo voor elkaar, maar alleen is het zo’n gedoe met een groot bed.

Was:
Sorteren en er in doen: Beide
Ophangen en in droger: Beide
Opvouwen: Jodi
Strijken: Geen van beide, wij strijken echt bijna nooit.

Spruit:
Verschonen: Beide
Voeding: Nu beide, eerst ik ivm de borstvoeding
Naar bed brengen: Beide, alhoewel er een tijdje was dat hij sneller ging slapen als Stef hem naar bed bracht. Gelukkig is dat nu over.
Overdag: Beide, maar doordat ik vaker thuis ben door werk, de studie en rugby van Stef, ben ik vaker overdag bij onze spruit.
In bad doen: Beide. Als het lukt doet Stef het ’s ochtends en anders ik voor het slapen gaan. Op zaterdag ga ik soms samen met onze spruit in bad.

Tuin: Jodi. Sinds wij deze tuin zelf hebben aangelegd vind ik het echt leuk als hij er mooi uit ziet. Ik heb er geen verstand van dus ik doe maar wat, hier en daar knip ik een tak weg, of trek ik iets uit de grond. Bladeren vegen, onkruid verwijderen, snoeien. Dit is mijn taak. Stef vindt daar echt niks aan. Niet erg hoor, hij deed het overigens wel heel netjes toen ik zwanger was.

Hond aka Dobby: Stef. Onze hond is maar klein. Onze hond doet stoer, maar is niet veel, maar hij zal toch uitgelaten moeten worden. Stef doet dit eigenlijk altijd. Super fijn

Klussen:
Zagen, schroeven enz: Stef
Verven: Jodi, mijn taak is vaak geweest het verven van de meubels, kozijnen of deuren.
Het idee: Jodi, vaak bedenk ik iets en dan vraag ik Stef het te maken. Ideaal dat hij nu zo handig is.

Auto:
Wassen: Niemand (oeps)
– Rijden: Meestal Jodi, alhoewel ik door de last in mijn bekken niet altijd lekker kan autorijden de laatste tijd.

Tussenstand:
Stef: 7
Jodi: 10
Beide: 10

50/50?
Het lijkt nu net alsof ik meer doe, maar dit is echt geval. De ’taken’ die Stef heeft komen vaker voor. Zoals Dobby uitlaten en koken. De tuin gebeurt natuurlijk vooral in de lente en zomer en veel minder vaak. Ik denk dus echt dat wij het heel netjes 50/50 zitten. Toch? Ik ben zo blij dat ik zo’n goede huisman heb….

Hoe zit het bij jullie thuis? 50/50?

Tot snel,

Liefs Jodi

 

Volg:
Share:

5 Reacties

 1. 26 maart 2016 / 09:35

  Zo te lezen hebben jullie echt een hele mooie en ideale taakverdeling 🙂 Bij ons doe ik net wat meer omdat ik elke dag thuis ben maar mijn man helpt ook heel erg goed 🙂

 2. 26 maart 2016 / 13:20

  Hier is het super fijn verdeeld! Ik stofzuigen en doe de was, mijn man de badkamer en de wc’s. En de auto. Koken doen we vaak samen

 3. 27 maart 2016 / 10:05

  Is toch goed verdeelt! Je kunt de taken ook niet met elkaar vergelijken , met de ene bent je langer bezig dan met het ander. De vuilnis doet de man hier in huis ook, helemaal met je eens dat het een mannen klusje is.

  • Liefthuis
   Auteur
   27 maart 2016 / 11:26

   haha ik hoor hem veel, hoe goed de taken ook verdeeld zijn. Het vuilnis is een mannentaak

 4. 27 maart 2016 / 14:45

  Netjes hoor! Hier niet echt een specifieke verdeling, behalve het vuilnis inderdaad hihi. Voor de rest doen we om en om boodschappen, maar ook niet altijd. Stephan helpt echt heel erg goed in het huishouden, heel fijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *