Mijn 10 favoriete prentenboeken + Wishlist

De boekenplankjes in spruits kamer

De boekenplankjes van onze spruit

Wat hou ik ontzettend van prentenboeken. Toen onze spruit nog in mijn buik zat, keek ik al uit naar het moment dat ik hem boekjes voor kon lezen. Onze kleine spruit is nu een echte boekenwurm. Hij leest zelf zijn kartonnenboekjes en wijst zo’n 10 keer per dag naar de plank met prentenboeken. Hij heeft ook al echte voorkeuren. Naast dat hij voorkeuren heeft, heb ik die ook. Het ene boek vind ik nou eenmaal leuker dan het andere. De kinderboeken week leek me hét moment om onze favorieten met jullie te delen.

Ideaal cadeau
Een prentenboek vind ik ook altijd een super leuk cadeau. Ik geef altijd heel graag prentenboeken cadeau voor verjaardagen of als kraamcadeau. Boeken worden lang gebruikt (langer dan kleertjes) en ik weet vaak precies van wie ik welk boek heb gekregen, extra leuk aandenken dus.

Kinderboekenweek tradities
Vanaf volgend jaar wil ik mijn spruit meenemen naar de kinderboekwinkel tijdens de kinderboekenweek. We kunnen dan luisteren naar een voorgelezen verhaal, maar hij mag dan ook zelf een boek uitkiezen, hopelijk is hij dan nog steeds zo’n kleine boekenwurm als dat hij nu is.

Gouwe ouwe en bekende
Als eerste een paar echte bekende oldscool favorieten. Die ik vroeger zelf als kind heel erg leuk vond en die ik dan ook heel graag voor onze spruit wilde hebben. Kende je deze nog?

Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn op gepoept heeftOver een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft
Dit boek zie ik in blogland nog steeds heel veel voorbij komen, maar hoort hier echt bij. Wat is er nou leuker voor kinderen dan een boek over poep. Daarnaast komen er veel verschillende dieren in voor en de tekeningen vind ik ook super leuk. Deze stond als nr 1 op mijn lijstje van boeken die ik graag wilde hebben toen ik zwanger was.

de mooiste vis van de zeeDe mooiste vis van de zee
Voor zijn eerste verjaardag kreeg onze spruit dit boek. Deze kende ik nog van uit de kleuterklas van vroeger. Ik vind de tekeningen en kleuren fantastisch, de echt schitterende schubben maken het echt af. Ook het verhaal is heel goed vind ik. Voor kinderen een goede les over het leren delen met anderen.

Rupsen Nooitgenoeg prentenboekRupsje Nooitgenoeg
Nog zo’n gouwe ouwe. Wat moet ik hier nog meer over vertellen. Een rups die zichzelf volledig vol eet en dan ontpopt tot een vlinder. Voor kinderen is het natuurlijk super.

Dan de minder bekende boeken. Nieuwe en oude boeken, maar die wat minder bekend zijn dan eerder genoemde.

Er zit een beer op mijn stoel prentenboekEr zit een beer op mijn stoel
Dit boek gaat over een muisje die thuis komt en dan zit er een beer op zijn stoel. Het is in rijm geschreven. Van netjes vragen, tot boos, tot lief, tot slimme trucjes gaat de muis gebruiken om de beer van zijn stoel te krijgen. Een simpel concept, maar onze spruit vind hem ook heel leuk. Door de rijm leest het ook lekker voor.

Doos prentenboekDoos
Dit is een onverwachte favoriet. Dit boek kochten we op de feel good market voor een prikkie. Het boek er perfect uit, maar door een bindfout liet een pagina los. Deze hebben we thuis netjes geplakt. Het boek gaat er over wat je allemaal met een doos kan doen. Simpele mooie tekeningen en vooral het uitklappen van de dozen is natuurlijk favoriet bij onze spruit. Onze spruit wil eigenlijk niks anders meer dan dit boek. Simpel, maar perfect.

Wat een pech mijn naam is weg prentenboekWat een pech, mijn naam is weg
De afgelopen 2 jaar is dit boek heel bekend geworden. Op Facebook en op tv kwam hij veel voorbij. Het boek dat bij de naam van je kindje gepersonaliseerd kan worden. Een jongen of meisje is zijn naam kwijt en gaat op avontuur om de letters een voor een terug te vinden.

platvoetje prentenboekPlatvoetje
Deze hoort eigenlijk ook bij de gouwe ouwe, maar is misschien iets minder bekend. Ik kan me nog herinneren dat mijn kleuterjuf dit boekje voorlas. Ik vind de tekeningen van alle boeken van Ingrid en Dieter Schuber fantastisch. Dit verhaal gaat over een klein heksje dat niet kan toveren en wat door een kindje in de badkamer gevonden wordt. Zo leuk…

Ik zou wel een kindje lusten prentenboekIk zou wel een kindje lusten
Een kleine krokodil die normaal alleen maar bananen eet heeft zin in een kindje. Wanneer hij echter op onderzoek uit gaat, komt hij er achter dat dit misschien (nog) niet zo’n goed idee is. Simpele maar leuke tekeningen en een leuk verhaal over groot worden.

Zo zijn ouders prentenboekZo zijn ouders
Dit boek heb ik laatst cadeau gegeven aan een vriendin die voor het eerst zwanger is. Ik heb hem zelf dus niet, maar wel even doorgebladerd. Dit boek is nog niet zo lang uit en ziet er zo leuk uit. Hele leuke tekeningen en het verhaal vertelt waar je ouders allemaal voor kan ‘gebruiken’.

De spin die veel scheetjes lietDe scheetjes spin
Dit is een redelijk nieuw prentenboek. Het gaat over een spin die, zoals de titel al zegt, veel scheetjes liet. Hij weet niet thoe het komt, maar daardoor wil niemand meer met hem pelen. Een boek over scheetjes is natuurlijk heel grappig voor kinderen, daarnaast zijn de tekeningen heel leuk.
Naast deze favorieten hebben we nog veel meer boeken die echt leuk zijn. Raad eens hoeveel ik van je hou, Wij gaan op berenjacht, Raf (wat natuurlijk super leuk is als je spruit zo heet) Kikker krijgt een vriendje, Pas op, dit boek bijt en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Wishlist:
Dan nog een kleine wishlist van boeken die ik nog voor onze spruit wil hebben. Ik kan heel de Boekenberg (boekwinkel in Eindhoven) leegkopen, maar zo uit mijn hoofd staan deze op mijn wishlist.
wishlist prentenboeken
– Zo zijn ouders
– Het muizenhuis
– Atlas (zie plaatje)
– Pluk van de Petteflet
– Woeste Willem
– Grote Fiep kijk boek
– Pinnokio boek van de Efteling

Wat zijn jullie favorieten? Let me know, want ik ben altijd op zoek naar nieuwe input.

Volg:
Share:

10 Reacties

 1. Ilona
  9 oktober 2016 / 06:09

  Hele leuke boeken hebben jullie! Ik herken er veel, maar er zitten ook wat onbekende titels tussen.
  Een echte aanrader is wat mij betreft De Gruffalo. Mijn lievelingsboek voor kinderen!

  • Liefthuis
   Auteur
   9 oktober 2016 / 07:33

   Aah top dank je, die ga ik eens bekijken.

 2. 9 oktober 2016 / 10:38

  Ohja rupsje nooitgenoeg is echt jeugdsentiment voor mij, en ik lees het ook weer voor aan mijn kindjes <3.

 3. 9 oktober 2016 / 13:22

  Rupsjenooitgenoeg… die heb ik zovaak gelezen en doorgebladerd vroeger.

 4. Hilde
  9 oktober 2016 / 15:03

  Het luie lieveheersbeestje en “een boek”. (Ja, is echt de titel) zijn hier favoriet .

 5. 11 oktober 2016 / 07:40

  Ik vind boekjes van Eric Carle altijd erg leuk! Ik heb hier ook raad eens hoeveel ik van je hou, met die konijnen. Zo schattig! En roosje nooit genoeg. Dubbel en dikkie dik vonden wij vroeger ook altijd leuk

  • Liefthuis
   Auteur
   11 oktober 2016 / 13:29

   Roosje nooit genoeg hahaha

 6. 12 oktober 2016 / 12:34

  Er zit een beer op mijn stoel, lijkt me leuk! Wat Mathiske zegt, Eric Carle, die hebben wij ook een aantal boekjes van. Die met de badeendjes is leuk. Ik weet de naam niet precies. Verder vind ik het boek Rambamboelie een leuke aanrader. Gaat over een hondje dat niet meer kan blaffen.

  • Liefthuis
   Auteur
   12 oktober 2016 / 17:45

   Klinkt super leuk, die ga ik zeker eens opzoeken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.