Mijn ervaring met de mini pil

Nog volledig in de kreukels. De kraammatrassen nog tussen je benen. Je gaat nog waggelend naar de WC en toch komt de verloskundige binnen vier dagen met de volgende vraag… Hebben jullie nagedacht over anticonceptie?

Ik dacht vooral… laten we eerst dit slagveld eerst eens even overleven. Want de lovende woorden van de kraamhulp, dat alles er zo netjes uit zag, moesten nog even tot me doordringen, want ik voelde me vooral overreden door een vrachtwagen. Indirect heeft hetgene wat de verloskundige insinueert er juist voor gezorgd dat dit slagveld is ontstaan… Laten we dat eerst maar eens oplossen.

Anticonceptie
Al vanaf mijn 13de ben ik aan de pil. Mijn huid was erg slecht van alle puber-hormonen en de Diane Pil zou me daarbij helpen. Dat hielp mij zeker en ik ben die pil blijven gebruiken tot ik graag zwanger wilde worden.

Verloskundige
Ik denk dat er een paar redenen zijn waarom de verloskundige dé vraag stelt. Het komt vast vaker voor dat vrouwen onverwachts snel al weer bij hun op het spreekuur zitten. Daarnaast leek ze te insinueren dat veel vrouwen niet bewust zijn zo snel weer zwanger te kunnen worden. Daarnaast is het zo dat de pil een veel gebruikte anticonceptie is in Nederland, maar dat de ‘gewone’ pil niet genomen mag worden wanneer je borstvoeding geeft.

Mini Pil
Ik wilde graag toch aan de pil. Dit was ik gewend en zo hadden we geen gedoe met condooms. We wisten echter wel dat we binnen een paar jaar weer voor een tweede wilde gaan, dus het spiraaltje was in mijn ogen geen optie. Qua pil is de enige pil die dan overblijft de mini pil oftewel de Cerazette.

Beviel de Pil?
Ik vond het een prima pil. Had nergens bewust last van. Ik nam de pil altijd iedere avond bij het tandenpoetsen. Ik vond dit soms wel lastig, aangezien ze zeggen dat je de mini pil heel nauwkeurig moet nemen. Hoe nauwkeurig bedoelen ze dan? Mag ik wel een uur of twee uur afwijken wanneer ik een feestje heb?

Zoals jullie weten zijn wij tussentijds niet zwanger geworden. Dus in die zin heeft de pil zijn werk gedaan…. Althans voor zover we dat hierdoor kunnen weten. Ik heb de minipil bij de spruit ruim 9 maanden gebruikt en bij de Pipster 8 maanden.

Doorbraakbloeding
Vanaf een paar weken na de bevalling tot een maand of vier had ik nergens last van. Ik was nog niet ongesteld en ik merkte verder ook niet veel van de hormonen. Vanaf het moment dat de borstvoeding minder werd kreeg ik doorbraakbloedingen. Heel af en toe leek het ineens of ik ongesteld werd, een paar dagen licht bloed verlies en daarna was het weer weg. Wanneer ik de pil minder nauwkeurig (daar bedoel ik mee iets meer wisselende tijden ’s avonds) slikte dan had ik het vaker.

Negatieve verhalen
Om mij heen hoorde ik steeds meer negatievere verhalen over de minipil en vooral rondom de ongesteldheid. Sommige vrouwen werden meerdere keren per maand ongesteld en andere bleven heel lang bloed verliezen.

Bij mij werden de doorbraakbloedingen steeds meer naarmate de kleine mannen groter werden. De borstvoeding bouwde langzaamaan steeds verder af. Ik was nog steeds niet echt ongesteld geweest (tot 9 en 8 maanden na de bevalling) Ideaal natuurlijk, maar of dit door de borstvoeding of door de mini pil kwam… Ik heb geen idee.

Na de borstvoeding
Toen ik stopte met borstvoeding ben ik eigenlijk meteen overgestapt op mijn oude en vertrouwde pil. Omdat ik die doorbraakbloedingen beu was. Ookal was het niks vergeleken met een ongesteldheid, het is gewoon wel vervelend.

Conclusie…
Zoals ik al zei… ik ben niet zwanger geworden in de periode dat ik aan de mini pil was. In die zin werkte de pil dus heel erg goed. Toch weet ik niet zeker of ik in verband met de borstvoeding uberhaupt als een eisprong had, maar daar wilden we natuurlijk niet op gokken.
Ik had verder weinig last van de minipil, op wat doorbraakbloedingen na. Ik zou de pil nu niet meer voor gewoon willen, ivm de onduidelijkheid over wanneer ik ongesteld zou worden, maar ik zou hem na een eventuele volgende zwangerschap weer gebruiken.

Heb jij de Mini pil gebruikt en wat waren je ervaringen?

Volg:
Share:

2 Reacties

 1. 20 april 2019 / 20:39

  Per toeval zie ik nu jouw blog over je ervaring met de minipil. Ik schreef er ook een stukje over, maar juist omdat ik zo ontzettend blij ben met deze pil. Ik slik ‘m nu bijna drie maanden en ik moet zeggen, ik vind het echt fantastisch. Ik heb dus de prettige bijwerking dat ik dus volledig niet meer ongesteld ben geworden, geen doorbraakbloedingen heb gehad en ook geen rare hormoonschommelingen. Ik ben dus eigenlijk heel tevreden 🙂 Ik heb dan weer niet de Cerazette, maar een naamloze pil. Geen idee of dat nog verschil maakt. Maar ik blijf ‘m voorlopig lekker gebruiken.

  • Liefthuis
   Auteur
   22 april 2019 / 22:05

   Wat superfijn dat je zo tevreden bent.Denk ook echt dat het afhangt van je eigen hormoonhuishouding.
   Ik was er heel blij mee toen ik nog borstvoeding gaf, maar daarna dus wat minder, vandaar weer mijn overstap.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.