Mijn favoriete spelletjes… – bord en kaartspelletje

Mijn lief houdt van spelletjes. Heel veel spelletjes. Oneindig veel spelletjes en een spelletjes kast vol spelletjes. Al vanaf dat we elkaar leerde kennen wist ik dat hij spelletjes fan is en met zo’n fan in huis word je natuurlijk ook snel aangestoken met het spelletjes virus. Mijn favoriete spelletjes zijn…

Mijn lief houdt van allerlei soorten spelletjes, maar toch wel het meeste van lange bordspellen met 100 kaartjes, 300 poppetjes en 6000 regels. Hij kan het avonden doen. Ik ben minder fan van deze spellen, maar vindt het wel leuk om samen een spelletje te doen. Wanneer wij een spelletje doen is meestal met een bevriend stel. Of met kerst of op vakantie. Heel soms doen we samen een spelletje thuis.

Favoriete Party games


30 seconds
Ondertussen natuurlijk super bekend en een favoriet spel voor een avondje met een groep vrienden of familie. In 30 seconde moet je 5 verschillende woorden op een kaartje proberen te omschrijven en de ander uit je team moet dat dan raden. 30 seconds is gegarandeerd succes vind ik. Vaak eindigt in hard geroep, veel gelach om bijzondere omschrijvingen en vooral veel gezelligheid.


Cards against Humanity
Een iets rustiger spel is Cards Against Humanity. Dit is een Amerikaans spel waarin je een kaart met tekst, moet koppelen aan een kaart in het midden. Iedereen doet dit en de grofste/ beste match wint. Door gekke koppelingen komen er hele grove, rare en grappige dingen voorbij.

Gezelschapsspellen
Escape Room the game
Als je van escape rooms en van raadsels en spelletjes houdt is dit zeker een aanrader. Er zit een decoder bij die aftelt van 60 minuten naar 0. Je moet binnen een uur verschillende codes ontcijferen en zo ‘ontsnappen’. Er zitten 4 kamers in het basispel, maar je hebt allerlei uitbreidingen in verschillende thema’s.

Ticket to ride (Europa)
Dit spel hebben we nog niet zo lang, maar ik hoorde van zoveel kanten dat dit een leuk spel was, dat ik deze ook graag wilde. Sinterklaas (mijn lief) deed hem in mijn schoen en we hebben hem toen meteen gespeeld. Ik vind het echt een heel leuk spel. Je moet allerlei treinsporen neerleggen en zo ‘missies’ volbrengen. Met zijn tweeeën is het een heel snel spel, met meerdere zit er meer uitdaging in omdat je elkaar in de weg kan zitten, maar beide manieren zijn even leuk.

Codenames
Een spel dat (volgens mijn lief de spelletjes freak) al heel lang heel hoog staat aangeschreven in de spelletjes charts. Het is lastig uit te leggen zo kort, maar er liggen allerlei woorden op tafel. 1 iemand uit het team moet met een code (een woord en een cijfer) een omschrijving geven van 1 of meerdere woorden. Welk team als eerste al hun woorden heeft geraden wint. Zeker een aanrader om eens te proberen. En ook leuk om cadeau te geven.

Boonanza
Dit is echt een van mijn all time favorites. Boonanza is een kaartspel waarbij je bonenveldjes moet aanleggen en daar geld mee kan verdienen. Het is leuk om mee op vakantie te nemen. Je speelt het basisspel met meer dan 2 personen, maar je hebt een variant voor 2.

Kolonisten het kaartspel
Dit is ook een favoriet voor mee op vakantie. In de vouwwagen met een wijntje en een worstje een spelletje spelen samen. Kolonisten het kaartspel is echt een aanrader dan, want je kan hem makkelijk meenemen.
Toen ik de link ging opzoeken zag ik dat onze variant niet meer te koop is (of heel duur) op marktplaats staat hij nog wel.

Patchwork
Een nieuwe vakantie favoriet is Patchwork. Deze ging afgelopen jaar voor het eerst mee op vakantie, maar hebben we wel het meeste gespeeld. Je moet een zo goed mogelijke quilt maken met allerlei losse stukjes ‘stof’ (karton).
Het duurt niet te lang en het is een spel wat ik echt nog kan winnen van mijn lief.

Er zijn nog veel meer spelletjes die ik leuk vind. Zo is Cluedo ook een van mijn favorieten, maar die wil mijn lief nooit doen. Ook Set, Carcassone en Kakkerlakken salade vind ik heel leuk om af en toe te doen.

Hebben jullie nog tips? Die zijn altijd welkom

Volg:
Share:

8 Reacties

 1. Lieke
  23 januari 2019 / 06:30

  30 seconds is inderdaad heel leuk. Cards against humanity heb ik een keer gespeeld maar ik vond het niet zo leuk. Regenwormen en scrabble vind ik ook heel leuk.

  • Liefthuis
   Auteur
   26 januari 2019 / 19:38

   Cards against humanity hangt denk ik erg van de groep en de stemming af. HEt kan inderdaad erg saai worden anders.

 2. Mariska
  23 januari 2019 / 06:45

  Een leuk spel voor met zijn 2en vind ik Hyves (geloof dat het zo heet of zonder s) is ook makkelijk mee te nemen. Is een zakje met speelstenen. 1 persoon is wit de andere zwart. Er staan verschillende insecten op de stenen. Die hebben allemaal hun eigen beweegpatroon. En je moet de bijenkoningin van de ander insluiten.
  En volgens mij kun je ook nog uitbreidingen vinden in de vorm van nieuwe insecten.
  https://www.bol.com/nl/p/hive-pocket/9200000064056227/?bltg=itm_event%3Dclick%26mmt_id%3DMMTUNKNOWN%26slt_type%3Drecommendations%26pg_nm%3Dpdp%26slt_id%3Dprd_reco%26slt_nm%3Dproduct_recommendations%26slt_pos%3DC1%26slt_owner%3Dccs%26itm_type%3Dproduct%26itm_lp%3D1%26itm_id%3D9200000064056227
  Dit is de versie die wij hebben. Weet alleen niet of de link werkt. Het spel heet Hive pocket(is de reisversie)

  • Liefthuis
   Auteur
   26 januari 2019 / 19:37

   Wat leuk, dank je 🙂

 3. Marleen
  23 januari 2019 / 09:34

  Haha veel van mijn favorieten staan al in je lijstje! Als toevoeging heb ik wel nog lekker standaard Rummicub en (ook heel leuk!) Potion Explosion!

  • Liefthuis
   Auteur
   26 januari 2019 / 19:37

   oow ja potion explosion is heel leuk, die is heel leuk. Die hebben we ooit cadeau gegeven. Echt leuk

 4. Maaike
  23 januari 2019 / 19:01

  Ik heb met een groep vriendinnen ook eens het spel Dixit gespeeld. Vond ik ook erg leuk!

  • Liefthuis
   Auteur
   26 januari 2019 / 19:36

   oow ja die heb ik ook al eens gespeeld, is een goede.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *