Mijn kind van 4 was niet zindelijk…. – Zindelijkheidstraining…

kind van vier niet zindelijk

Ons kind van 4 was niet zindelijk…en dat was een dingetje. Er is en wordt zoveel over gesproken en gezegd. Het zindelijk worden lijkt bijna een van de grootste mijlpalen die een kind in zijn kleine leventje kan behalen. Bij ons en onze oudste spruit liep het helaas niet heel soepel… Ik deel ons verhaal…

Zindelijk kind voor 4 jaar? De feiten…

Het volgende vond ik op oudersvannu.nlDe meeste kinderen zijn tussen twee en drie jaar overdag zindelijk. Pas als ze tussen de drie en vier jaar oud zijn, zijn de meeste kinderen ook ’s nachts zindelijk. Over het algemeen zijn jongens wat later zindelijk dan meisjes.

Het is voor ouders natuurlijk fijn als hun kleine zindelijk is. Geen gedoe meer met verschonen en het scheelt flink in de kosten voor luiers. Daarnaast richten we ons vooral op de basisschool en moet een kind dan toch wel zindelijk zijn. Er gaan zelfs verhalen van scholen die kinderen weigeren als ze niet zindelijk zijn… en jeetje wat kreeg ik het daar benauwd van.

De spruit

Onze spruit is een dromer. Hij raakt afgeleid door ieder grassprietje wat hij tegen komt. Hij heeft een rijke fantasie en was dan ook al vroeg aan het kletsen met alles en iedereen. Fysiek ging hij wat minder hard, maar geen probleem, alles kwam goed.

De start; zindelijk worden voor 4 jaar

Vanaf dat de spruit 2,5 was zijn we ons gaan verdiepen in zindelijkheidstraining. Het was het doel zo snel mogelijk, maar toch zeker voor hij 4 was hem zindelijk te maken. Daarvoor kreeg hij een broertje en gingen we verhuizen en ik had vernomen dat in tijden van grote verandering het niet slim is om te beginnen over een potje of de wc.

Daarna hebben we zonder pushen van alles geprobeerd.

 • We kochten een potje
 • We kochten kinderboekjes over het potje en plassen op de wc (ik denk dat we ondertussen wel 10 boeken hebben)
 • We kochten een wc-verkleiner
 • We lieten de spruit op de wc zitten, met ons mee kijken, proberen…. proberen proberen….
 • We wilden hem naakt laten lopen in de zomer, maar daar maakten we hem doodongelukkig mee.
 • Wij (en het kdv ook een keer) lieten ‘na uitleg’ de luier uit maar dit was zonder succes… Na 3 keer verschonen en een verdrietige spruit ging die luier weer aan.
 • Stickerkaarten zijn gemaakt, maar nogal lastig plakken als hij niet plast.

Zonder resultaat

Tot 3,5 ging dit zo door… Zonder resultaat. We wilden niet pushen, maar bouwden wel standaard momenten in dat hij op de wc ging zitten. Voor het slapen, in de ochtend enz, maar NOOIT plaste hij… NOOIT…

Stiekeme frustratie

Heel eerlijk; Ik was er soms echt klaar mee… Een kind van 4 moest toch wel zindelijk zijn. Die basisschool zat (voor mijn gevoel) in mijn nek te hijgen. Daarnaast was hij hartstikke groot, kon hij super veel, leerde steeds meer, maar plassen op de wc ho maar. Die luier zag er niet meer uit en steeds vaker lekte hij door, omdat het nu eenmaal geen baby plasjes meer waren.

Doorstarten; zindelijk worden kind van 4

Weer een weekend lang proberen…. uren op de wc boekjes lezen en filmpjes kijken, want ik dacht hij zal toch ooit moeten, beseften we ons dat hij er gewoon echt nog niet klaar voor leek. Wanneer hij van de wc kwam (zonder resultaat) en net tien minuten aan het spelen was kwam hij verdrietig bij mij, omdat zijn broek nat was. Hij had geen idee hoe die broek nat kon worden en besefte dus ook echt nog niet dat dit plas was. Dit was achteraf gezien stap 1… Toen konden we hem namelijk uitleggen dat dit plas is en dat hij dit op de wc moest doen. We waren er nog niet, maar met kleine stapjes gingen we vooruit.

Wennen op de basisschool

Toen kwam de dag dat hij 4 werd steeds dichterbij. Met school had ik een afspraak gemaakt voor het wennen en met lood in mijn schoenen mailde ik; ‘Ons kind van 4 is echter nog niet zindelijk, ik weet niet of hij dan al welkom is en mag komen wennen….’ Ik wist dat we er niks aan konden doen, alles geprobeerd hadden, maar ik snapte ook wel dat een juf geen luiers hoorde te verschonen…

De juf was mijn held, want binnen no time kreeg ik terug dat het geen probleem was. Dat hij natuurlijk welkom was… Dus mijn tip, ben open en duidelijk naar school, je kan vast afspraken maken en overleggen wat de opties zijn, want er zijn echt vaker kindjes die niet zindelijk zijn als ze 4 zijn.

Stap 2

De wendag kwam er aan en ik besprak de dag en dus ook het naar de wc gaan met de spruit. Nog steeds had hij, ondanks onze routine, nooit op de wc geplast. Ik vertelde dat de juffen van de school geen luiers gingen verschonen… Hier was hij heel verbaasd over… Stap 2…. Want hij dacht; de juffen van het kinderdagverblijf doen dat toch ook. Ook toen ik vertelde dat de andere kindjes geen luier aan hadden, zag ik hem nadenken. Hij vond het echter nog steeds zo spannend op de wc, dat hij zelf toch graag de luier aan wilde.

De wendag

Na overleg met de juf had ik hem een luierbroekje aangedaan. Hij ging een halve dag wennen en ik had verteld dat hij met dat luierbroekje ook naar de wc kon als het moest. De juf was super lief, liet de wc’s mee zien en gaf mij en hem alle vertrouwen. Toen ik hem ophaalde, gaf de juf aan dat hij niet naar de wc was geweest, maar dat zij ook niet aan zijn luier mocht komen. Wat bleek… Hij had het heel de dag op weten te houden…

Kind was pas zindelijk bij 4 jaar

Dus toen dacht ik, als je dat kan, dan doen we dat thuis ook…
Vanaf dat moment hebben we hem thuis geen luier meer aangedaan. De school en de realisatie dat dit er bij hoort, leek hem te helpen. Hij plaste prompt die avond ineens op de wc en vanaf dat moment ging het makkelijker. De stickerkaart raakte steeds voller, wat hem motiveerde. Hij had door dat het hem minder tijd kostte om gewoon te gaan plassen, dan wanneer hij ging mopperen en het op hield.

De eerste week hadden we wat ongelukjes, maar ging het ook regelmatig goed. Wat vooral gebeurde was dat hij dan een beetje plaste, daar van schrok, het op hield en daarna snel naar de wc ging. Hij ging het steeds beter zelf aangeven, je wil niet weten hoe trots ik was.

Poepen

Ok plassen is gelukt… Hij heeft sindsdien overdag nooit meer een luier aan. Poepen is een ander verhaal, dat vindt hij nog zo spannend, dat hij dat ophoudt tot hij ’s avonds een luier aan heeft. Heel soms wanneer hij het overdag aangeeft, dan doen we hem overdag even een luier aan om te poepen, want ik wil ook geen verstopping veroorzaken. Dit was overigens ook de tip van het cb… Als hij het aangeeft maar nog niet durft, doe hem dan maar een luier om… Ons voordeel is, dat hij maar 1 keer per dag poept, dus vaak in de avond of de ochtend als hij zijn luier nog aan heeft. Het komt vanzelf… we zullen zien wanneer, ik ben al zo blij en trots dat hij dit nu kan…

Mijn tips

 • Blijven proberen en een vaste routine maken. Tandenpoetsen, hup naar de wc.
 • Vertrouw er op dat het goed komt. Bij andere ontwikkelingsfases kon ik het heel makkelijk loslaten, maar toen hij bijna 4 was kreeg ik het toch wel benauwd. Achteraf denk ik, zie je wel, had maar naar je gevoel geluisterd.
 • Er zijn best veel kinderen die pas bij 4 (net als mijn kind) zindelijk zijn, wanneer ze starten op de basisschool is het vaak binnen no time gepiept.
 • Je kan alle tips lezen en proberen, dat hebben wij ook zeker gedaan. Zeker doen wat goed voelt, maar als ze er niet aan toe zijn, dan zijn ze er niet aan toe.
 • Neem contact op met de basisschool en leg de situatie voor, het komt echt veel vaker voor, gaf onze kleuterjuf ook aan. Kijk samen naar een passende en geschikte oplossing. Voordat ik wist dat hij gewoon mocht komen dacht ik wel eens ‘Dan start hij toch niet, hij is toch nog niet leerplichtig…’ gelukkig was er een andere veel fijnere optie.
 • Doordat ze 4 of bijna 4 zijn, begrijpen ze ook al veel meer dan een 2 jarige. Ga in gesprek en leg uit hoe het werkt, hoe de wc werkt, maar ook de basisschool, de juffen, de andere kindjes. Voor veel kindjes is het misschien logisch, maar dat blijkt niet voor alle kindjes zo te zijn. Onze spruit vroeg bijvoorbeeld of ze wel wc’s op de basisschool hebben.
 • Kindjes die niet zindelijk of niet helemaal zindelijk starten aan de basisschool, zijn dat vaak binnen no time wanneer ze eenmaal op school zitten. Dit gaf de juf mij aan, maar hoorde ik van veel meer ouders.

Onze spruit had blijkbaar echt die bewustwording nodig van de basisschool en het vertrouwen na die eerste keer plassen, want jeetje wat vond hij het spannend. We zijn er nog steeds niet helemaal, maar nu kan hij vertrouwen op doen en de rest komt dan ook vanzelf… daar vertrouw ik nu weer op…

Volg:
Share:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.