10 mama ‘musthaves’…

1. geweven draagdoek 2. tricot draagdoek 3. draagzak Tula

1. geweven draagdoek
2. tricot draagdoek
3. draagzak Tula

Naast baby ‘musthaves’ waar ik het laatst over had, zijn er ook een aantal mama ‘musthaves’. Dingen die ik echt aan kan raden, die je leven als new mom een stuk makkelijker maken, of die je helaas soms gewoon nodig hebt of je nu wil of niet. Het nadeel van deze mama musthaves is dat ze een stuk minder lief, schattig en leuk zijn dan de baby musthaves. Maar goed, je hebt ze nu eenmaal nodig. Het leven van een new mom is soms al ingewikkeld genoeg, dus ik ben van mening dat je het jezelf zo makkelijk mogelijk moet maken.

Een paar van de volgende musthaves, heb je vooral nodig als je borstvoeding geeft, of wil gaan geven. Ga je voor flesvoeding, dan is niet alles een musthave voor jou.

 • Buddy van ISI mini Foto van Bol.com

  Buddy van ISI mini
  Foto van Bol.com

  Een voedingskussen. Ik had zo’n lange worst, die overigens ook heerlijk is om tijdens je zwangerschap mee te slapen. Een spruit van 4 kilo op 1 arm tijdens het voeden, zowel fles als borstvoeding, is niet niks. Je ontwikkelt vanzelf meer spierballen, maar om het jezelf wat gemakkelijker te maken, kun je die worst rond je draperen en daar je spruit op leggen. Mocht ik ooit nog een spruit 2.0 krijgen, dan ga ik voor ‘Buddy’. Deze had een vriendin en vond ik veel fijner, deze blijft beter op zijn plek liggen.

 • En dan de koffie pads aka zoogcompressen. Iets dat minder sexy is, is er niet, maar met ronde natte plekken in je shirt rond lopen, is ook niet echt appetijtelijk. Dus deze koffie pads moeten in je bh. Wel belangrijk, haal die van Natusan. Je betaald iets meer, maar ze zijn echt veel beter. Doorlekken of verplaatsen is bij de andere een groter gevaar.
 • hemdjes H&MNaast voedings bh’s kan ik ook de hemdjes van de H&M aanraden. Niet de voedingshemdjes, maar de gewone van 5 euro. Deze zijn lang, en door de dunne, flexibele en verstelbare bandjes kun je die gewoon naar beneden trekken als je moet voeden. Heel handig en het scheelt de helft, qua kosten, met de voedingshemdjes.
 • Wil je borstvoeding gaan geven. Haal dan van te voren vast anti-klovenzalf in huis. Van een collega kreeg ik de gouden tip om de zalf te halen in Bakel (of Asten), hier hebben ze anti-kloven zalf volgens speciaal recept en dit schijnt de beste te zijn. Ik heb 3 tubes opgemaakt terwijl ik borstvoeding gaf en ik heb nooit kloven gehad. Woon je niet in Bakel of Asten dan werken andere zalven vast ook goed.
 • mandje met luiersEen bakje met luiers en billendoekjes en een verschoningsmatje beneden. Vooral als je baby nog 10 luiers op een dag nodig heeft en jij nog niet zo makkelijk uit de voeten kan is dit ideaal. Ook daarna is het heel fijn dat je niet voor iedere scheet (haha goeie woordgrap) naar boven moet om te verschonen.
 • Een draagdoek/ draagzak. Dit is een persoonlijk ding, ik hoor vaak van mensen dat ze hem niet of weinig gebruiken. Maar wat vond en vind ik het fijn. Je moet misschien even wennen met knopen, maar als je het kan is het heerlijk. Op sommige plekken kan je met de wandelwagen niet zo handig komen, denk aan het bos, het strand of de Kruidvat (Grrrrrr), dan kun je met je draagzak of doek toch vooruit. Daarnaast is het heerlijk als je kleintje zo dicht tegen je aan zit. Onze spruit vindt het super, lekker rond kijken en daarna lekker slapen tegen ons aan. We hebben de doek en zak ook gebruikt, in Ikea, hier in het park, wanneer mijn lief boodschappen doet in zijn eentje of op een markt. Hopelijk blijven we hem nog lang gebruiken.
 • De babycook, hoort hier natuurlijk ook bij. Deze is al besproken bij de baby musthaves, dus vandaar geen extra uitleg nodig.
 • Een tip die gewoon erg leuk is; zijn de invulboekjes van Pauline Oud. Niet teveel gekke dingen die je moet invullen, maar korte leuke vragen voor het eerste jaar. Voor de oma’s die oppassen is het creche/oppasboek ook erg leuk.
 • BtoB borstkolf DifraxIk wilde borstvoeding proberen te geven, maar ik zag op tegen het kolven. Ik was bang dat ik me een melkkoe en heel ongemakkelijk zou voelen. Van een vriendin kreeg ik de tip om eens naar de ‘BtoB borstkolf’ van Difrax te kijken. Niet zo’n hele opvallende stellage aan je tiet, maar een schelp die je in je bh stopt, zodat er alleen een slangetje uit je shirt komt. Ik kan je vertellen; dit ding is fantastisch. Ik nam de kolf regelmatig mee als ik op pad ging, kolven in de auto was een eitje, maar ook wanneer ik onze spruit nergens fijn kon voeden, stopte ik in een hoekje de kolf in mijn shirt en kon ik daarna de fles geven. Super fijn.
 • De laatste is misschien wel de belangrijkste. Een groep vriendinnen, of kennissen, of buren, of een facebook of whats app groep, van vrouwen die ook een baby/ kind hebben. Tjonge jonge wat heb ik een hoop vragen gesteld. Waarom draagt een baby een slaapzak? Wanneer moet je daar mee beginnen? Hoe deden jullie het met de voedingen? Onze spruit is verkouden, wat nu? Wat moet je meenemen als je op vakantie gaat? Echt allerlei vragen kwamen voorbij en er zullen er vast nog heel veel komen. Wat ben ik blij met mijn hulplijnen.

Wat waren jullie musthaves om het leven van een new mom zo makkelijk mogelijk te maken?

Tot snel,

Liefs Jodi

Volg:
Share:

3 Reacties

 1. 16 december 2015 / 08:10

  Helemaal mee eens! Geen enkele toevoeging 😉 En op nummer één staat toch wel mijn kolf, ik heb een andere, maar dat maakt niet uit 😉 En op nummer twee zeker de draagdoek!

  • Liefthuis
   Auteur
   16 december 2015 / 15:11

   Ben blij dat ik niks vergeten ben hihi. Heerlijk he die draagdoek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *