Mijn meest gebruikte uitspraken als moeder…

Sinds ik moeder ben is mijn vocabulair toch wel veranderd. Toen de spruit nog baby was, was mijn piepende stem vaak aanwezig om te vertellen dat hij zo knap was. Toen hij ouder werd slopen daar steeds meer zinnetjes in. Zinnetjes om hem dingen te leren, om hem dingen uit te leggen, of om hem te corrigeren (of is dat ook leren). Dit zijn mijn meest gebruikte zinnen als moeder…

Doordat de spruit en de pipster natuurlijk niet in dezelfde leeftijdsfase zitten, spreek ik tegen hen ook andere dingen uit. Bij de spruit zijn het dingen die hij al veel meer begrijpt en die hem helpen en stimuleren in zijn ontwikkeling. Voor de Pipster geldt uiteraard hetzelfde, maar op een ander niveau en een andere manier.

Jij bent echt een lieve jongen/ knuffel kontje/ lachebekje…
Ik sta soms versteld van hoe ontzettend lief de spruit is, of hoe knuffelig de pipster is en ik ben een flapuit dus zeg dat dan ook meteen tegen ze…Mogen ze best weten toch?

Goed gedaan…

De spruit vindt veel dingen spannend en is daardoor soms geneigd dingen niet te doen of te proberen. Als hij dit wil doet beloon ik hem daar dan ook voor.

Mama is trots op jou
Deze sluit aan op degene hierboven. Ik ben zo trots op hem….

Mama houdt van jou tot de maan en weer terug…
Wanneer de spruiten naar bed gaan, of wanneer ze gaan logeren is dit iets wat ik altijd tegen ze zeg. De spruit maakt altijd mijn zin af… Mama houdt van jou tot….. en de rest zegt hij.

Snap je?
Dit zeg ik niet alleen heel vaak tegen mijn kinderen, maar is ook een stopwoordje in het algemeen.  Even checken of iedereen het snapt en we nog op 1 lijn liggen…

Dan niet…
Deze klinkt heel onaardig, maar ik bedoel het niet zo onaardig als dat deze zin vaak bekend staat. Ik bedoel gewoon oprecht, dan laat maar, dan doe maar niet. Een voorbeeld: De spruit zei, net als menig ander kind wel eens, dat hij niet wilde eten. Hij eet hij meestal goed dus dan was mijn reactie, dan niet… prima jongen, eten we morgen wel weer, maar je meot wel aan tafel blijven. Geen discussie over beginnen, niet forceren, gewoon zo laten… Dat was ons motto. Meestal werkte het want als hij eenmaal aan tafel zat ging hij toch eten.

Heb je lekker geslapen?
Dit is een zin die ik als soort van ochtend ritueel altijd aan hem vraag. Soms kom ik zijn kamer binnen gelopen en zegt hij al meteen. ‘Ik heb fijn geslapen mama, mag ik er nu uit?’ Zo van; dan hebben we die vast gehad hahaha.

Niet aan de televisie…
De spruit heeft hier nooit zo’n behoefte aan gehad. Die zat nooit in kastjes, of aan de tv. De Pipster daarentegen… De televisie trekt hem enorm, dus deze zin is veelgebruikt hier in huis.

Pip NEE…
Pip zit nu in de leeftijdsfase dat hij alles gaat ontdekken. Naast heel veel goed zo’s, Jaaa Pippi’s en alle andere lovende woorden komt daar ook deze zin bij. Pippi Nee….niet de toren kapot maken, niet in de kasten, niet

Boefie ben jij de mama?/ wie is de mama?
Deze is soms best confronterend, want de spruit die doet mij na in het corrigeren van de Pipster. Het is natuurlijk zijn taak niet en daarnaast is het bij de spruit vaak frustratie (een Pipster die voor je beeld staat of die je toren bijna af gaat breken) Ik moet hem dus vaak vragen wie de mama is en wie dit dan op moet lossen.

Afgesproken?
De spruit is geen heftige peuter, gelukkig. Geen mega peuter puberteit tot nu toe, maar ook hij heeft zijn momenten. Waarin hij iets doet wat niet mag, of waarin hij drammerig. Ik leg hem dan vaak uit wat ik van hem verwacht en sluit vaak af met de zin… Afgesproken???

Papa, mama en Pip gaan…
Zo’n makkelijke soms… Wanneer hij lekker aan het spelen is, wil de spruit niet altijd meteen mee wanneer we weg gaan. Denk aan een feestje, of aan een cb afspraak waar veel speelgoed is. Wanneer we zeggen… Ok papa, mama en Pip gaan alvast… dan is hij er als de kippen bij.

Als je niet stopt met zeuren brengt mama je naar bed…
Ik heb een hekel aan gezeur en gejammer. Het hoort bij het hebben van kinderen, maar leuk is anders. Op een rustige toon zeg ik hem dan ook wel eens Als je niet stopt met zeuren breng ik je naar bed. Hij snapt nog niet helemaal wat ik bedoel, want vaak stopt het jammeren, maar vraagt hij op een rustige toon nog steeds hetzelfde (iets lekkers, tv, of…) Laatst zei hij tegen mij ook dat ik naar bed moest als ik nu het boekje niet ging voorlezen. WOOPS…

Herkenbaar? Wat zijn jullie standaard zinnen?

Volg:
Share:

2 Reacties

 1. Ellen
  21 november 2018 / 11:07

  Haha ja herkenbaar! Zo leuk!
  – goed zo
  – knap hoor
  – nee dat mag niet
  – doe maar niet

  Ik denk de meest voorkomende zinnentjes hier hihi

 2. 22 november 2018 / 14:42

  Haha dat piepstemmetje tegen een baby is wel herkenbaar, maar ja het gaat automatisch.
  Hier zeg ik elke dag goedemorgen heb je lekker geslapen? Tegenwoordig vraag mijn jongste het ook dagelijks aan zijn grote broer en zus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *