Kraamweek musthaves – dit MOET je in huis hebben…

kraamweek musthaveAls ik dit type is het twee weken geleden dat de Pipster werd geboren. Hij hoort al zo bij ons en toch zitten we nog heerlijk in die newborn bubbel. Een week geleden sloten we de kraamweek af en er waren in deze week een aantal musthaves voor mij. Producten die voor mij onmisbaar waren. Ik deel ze met jullie…

Logische kraamweek musthaves

Even voor de duidelijkheid. Dat iedere net bevallen vrouw kraamverband (koop alvast extra in het kraampakket zit niet voldoende) en onderbroeken (die van Noppies zijn de BOM, echt zo fijn) nodig heeft lijkt me logisch. Ook beschuiten en muisjes behoren natuurlijk tot de kraamweek musthaves in Nederland, maar deze heb ik vandaag even achterwege gelaten.

kraamweekWaterflesje met bidon dop
Dit is denk ik de grootste TIP. Als je bent bevallen moet je spoelen tijdens het plassen, omdat het belangrijk is het schoon te houden, maar wanneer je hechtingen hebt geeft het ook verlichting tegen te pijn. Vaak wordt aangeraden onder de douche te plassen, maar dit vond ik zo’n gedoe, met iedere keer uitkleden en afdrogen. Bij onze spruit raadde de kraamhulp al een flesje met bidon dop aan. Gewoon een spa flesje (of ander merk). Dit kun je makkelijk in knijpen en door de dop kun je makkelijk richten. We kochten nu dus ook weer twee flesjes, voor bij beide wc’s en het werkt super makkelijk. Haal dit in huis, het maakt je leven als kraamvrouw een stuk aangenamer.

Legging
Na je bevalling wil je liever geen strakke broeken aan. Daarnaast lig je misschien nog veel in bed of op de bank en moet je het jezelf vooral zo comfortabel mogelijk maken. Ik kocht dan ook twee zwarte positie leggings. Lang shirt of een vest er over en je bent toch een beetje gekleed, vooral wanneer je bezoek gaat ontvangen. Ik vond dit vooral zelf prettiger dan hele dagen in mijn pyjama blijven hangen.

Swaddles
De kleine man vond zijn handen erg lekker. Tijdens het voeden stopte hij vaak zijn handen tussen mijn borst en zijn mond, maar daardoor lukte het drinken natuurlijk niet goed. We wikkelden hem dan in een swaddle en daardoor was hij veel rustiger. De Swaddlers van Lodger zijn favoriet.

Wantjes
Als je die lieve kleine baby met veel moeite uit je lichaam gewerkt hebt en hij of zij zo mooi gaaf is, dan wil je niet dat hij zichzelf beschadigd. Kleine broer krabte zijn gezicht meteen kapot, net als zijn broer trouwens. Krab wantjes vind ik dan wel heel handig. Die van Hema zijn trouwens erg groot, maar bij H&M hebben ze fijne kleinere.

Beker met rietje
Dit is ook een mega tip. Het is belangrijk goed te drinken na de bevalling. Als je borstvoeding geeft al helemaal. Wanneer je de fles of de borst geeft zit je vaak met je kleine in je arm en kun je niet zo makkelijk bewegen. Een beker waar je niet zomaar mee knoeit is dan wel zo handig. Deze bekers vond ik heel fijn, omdat er veel in past maar ook omdat je makkelijk kan drinken. Ook hiervan heb ik er boven en beneden een staan. Deze komt overigens van Xenos.

Kolf
Als je borstvoeding wil gaan geven is dit zeker een must in je kraamweek. Om je stuwing af te kolven of om je productie op gang te brengen wanneer het nog niet goed loopt. Ook wanneer je kleine de borst nog niet goed pakt is een kolf wel heel handig. Je kan hem huren, maar ik was blij dat ik er twe in huis had. Ik heb de difrax kolf, maar ben momenteel fan van mijn Haakaa borstkolf .

Witte kool
Niet iedereen heeft er even veel last van, maar vanaf dag 3 kun je last krijgen van stuwing. Of je nu wel of geen borstvoeding gaat geven, het is super pijnlijk en je kan je er echt ziek door voelen. Witte kool geeft echt verlichting. Die bladen hebben een fijne vorm voor je borsten en kun je zo in je bh leggen. Naast dat het verkoelend is, zit er ook een stofje in dat goed is tegen de pijn.

Tepelhoedjes
Dit is niet voor iedereen cruciaal, voor mijn luie aanhappende baby’s echter wel. Je kan ze natuurlijk ook nog snel halen wanneer het nodig blijkt te zijn, maar ik was nu blij dat ik ze al in huis had.

Paracetamol
Voor mij was dit na de bevalling echt nodig. Zowel voor mijn bekken als voor mijn lady parts was dit heel fijn. In het ziekenhuis raadde ze dit al aan en dit heb ik een paar dagen ook echt nodig gehad, maar kon ik langzaamaan afbouwen.

Vriezer erwten
Weet je nog dat ik het over die stuwing had? Vriezer erwten kun je in een plastic zakje doen, daarna een washandje er omheen en je kan het zo om je borst heen leggen. Het voordeel van die erwten vond ik dat het zo makkelijk vormt rond je borst doordat het kleine bolletjes zijn. Gebruik je ze niet? Dan kun je ze daarna gewoon opeten uiteraard.

Vitamines
Je lichaam heeft tijdens de bevalling een flinke klap gehad en moet herstellen. Wanneer je borstvoeding gaat geven, moet je lichaam meteen nog extra aan het werk. Om te herstellen kreeg ik vorige keer en deze keer weer de tip om extra vitamines te nemen. Ik gebruik nog steeds de mama vitamines die ik ook tijdens de zwangerschap slikte.

Wat waren echt kraamweek musthaves voor jullie???

Volg:
Share:

4 Reacties

 1. 8 november 2017 / 19:42

  Oh echt goede tips een bidonfles en zo’n rietjesbeker. Ik ga zorgen dat ik ze in huis heb. Oh en de wandjes van H&M

  • Liefthuis
   Auteur
   8 november 2017 / 19:48

   Jaaa echt doen šŸ™‚

   • Josje
    2 april 2021 / 22:11

    Kamille thee!
    Door de bevalling aambeien en een knip gekregen..
    Kamille thee spoelingen maar ook zakjes en er water overheen gieten en in de vriezer. Dit op de aambei leggen en verzacht en slinkt!
    ook de spoelingen werkten perfect!
    een echte musthave!

 2. Robien Burgers
  2 mei 2018 / 10:12

  Nog een tip! Mijn Kraamzorg maakt koud compressen van appelstroop! Gewoon in een boteramzakje in de vriezer, die dan in een hydrofiel washandje op je borst ter verlichting tijdens stuwing:)

  Superfijn, en wat zachter dan de erwten. De stroop blijft namelijk altijd een beetje zacht. Ik heb naar aanleiding van jouw review over de haakaa kolf deze ook gekocht, echt een top ding!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.