Ombre muur verven – DIY en stappenplan

Ja hoor, ik had weer eens iets bedacht. Ik wilde graag iets bijzonders met de muur waar de commode komt te staan. Dezelfde kleur op die muur als aan de andere kant (vintage roze) dat zag ik niet zitten, maar de tint was wel prachtig. Het waterverf effect vind ik prachtig maar kon ik alleen in takke duur behang vinden… dus ik dacht… Een Ombre muur verven… zouden we dit niet zelf kunnen?

We zeiden tegen elkaar, als het niks is verven we er overheen, maar we zijn mega blij met het eindresultaat. Ik kreeg mega veel vragen op instagram of ik wilde delen hoe we het hadden gedaan, dus bij deze ons stappenplan. Ik heb wat dingen die ik online vond samengevoegd tot ons plan voor deze muur.

Ombre muur verven de benodigdheden

  • Brede schilderstape
  • 5 verfbakjes
  • 5 platte kwasten
  • maatbeker
  • verf in kleur
  • witte verf
  • spons
  • water

Stap 1: Wit verven

Onze muur was blauw nog van de babykamer van Pip (Denim Drift) en de bovenste baan wilden we graag wit hebben, dus we besloten voor een egale ondergrond te gaan en heel de muur eerst wit te verven.

(de huisjes heeft mijn lief zelf gemaakt van hout en al voor de Pipster tegen de muur gehangen. Wij vinden ze nog steeds super gaaf, dus deze blijven mooi hangen)

Stap 2: Afplakken met brede tape

Hier heb ik helaas geen hele duidelijke foto van, je ziet het een klein beetje op de foto hier onder. Wij wilden graag 5 banen kleur en dan het bovenste stukje wit. Dan is het gewoon opmeten en delen door 5. Wij hebben de bovenste witte baan wel wat smaller gemaakt, dus onze banen van boven naar beneden waren 25 cm en daarna allemaal 40 cm.

Het afgplakken moet wel recht, maar het worden geen strakke lijnen dus komt niet op de mm (je zal zo zien waarom niet) . Wij hielden er een waterpas bij als referentie en plakten de tape dan op de muur.
Mijn tip is wel, pak extra brede witte tape (Action bijvoorbeeld)

Stap 3: Verf mengen

Wij kozen voor 1 basiskleur voor onze ombre muur, namelijk Vintage roze van Karwei, die we gingen mengen met wit. Je kan uiteraard ook verschillende kleuren pakken.
Wij kochten 5 verfbakjes en 5 platte kwasten bij de Action en mengden de verf met de volgende verhouding. We gebruikten hiervoor een maatbeker uit de keuken.

Van onder naar boven
Baan 1: Puur Vintage Roze zonder te mengen.
Baan 2: 75% Vintage Roze en 25% wit
Baan 3: 50% Vintage Roze en 50% wit
Baan 4: 25% Vintage Roze en 75% wit
Baan 5: een heel klein beetje vintage roze en de rest wit

ombre muur verven

Stap 4: Verven

Daarna zijn we de banen met een kwast gaan verven, maar je verft niet heel netjes tot de rand van de tape. De tape is een soort referentie tot waar je ongeveer moet verven, maar je wil geen strakke lijnen maken. Dit kun je ook doen met een roller maar zorg dus dat je niet tot de tape verft.

ombre muur verven

Stap 5: Laten drogen en tape er af halen

We hebben de verf daarna laten drogen en de tape er af gehaald. Je ziet dan duidelijk de brede rommelige banen en al duidelijk een overloop. Ik schrok in het begin van hoeveel de kleuren onderaan op elkaar leken, dit heeft ook te maken met de intensiteit van de kleur, maar bij ons was het uiteindelijk heel erg mooi.

ombre muur verven

Stap 6: Overloop verven

Dan komt het spannendste gedeelte. Met twee platte kwasten ga je beide kleuren van de baan boven en onder de tape rand, tegen elkaar aan verven met flink wat verf. Hou de kwasten tegen elkaar en verf zo de tussenbaan waar de tape zat. Laat dit niet drogen, maar ga hier overheen met een vochtige spons. Het is dus ook slim dit samen te doen of in kleine etappes. Met een te natte spons of te hard deppen veeg je soms weer een beetje weg, mocht dit gebeuren, no worries dit kun je later bijwerken.
Het is ook een beetje zoeken wat voor jou het mooiste werkt. Als je gaat deppen met een spons kun je wel wat van die spons plekken krijgen (van die rondjes) maar die hebben wij later weer weggewerkt. Bij de lichtste banen vond ik licht vegen toch het mooiste werken.

Stap 7: Afwerking

Nadat alles gesponst was, hebben we even gekeken of we nog plekken zagen die meteen bijgewerkt moesten worden. Als je met de spons eerst in de donkere verf dept en dan naar boven dept, krijg je soms een donkere vlek in het lichte, maar daar gingen wij gewoon weer met licht overheen en dan weer sponzen.
Daarna besloten we eerst even alles te laten drogen en 2 uur later weer te kijken. Ook toen hebben we nog wat plekjes bijgewerkt door met de kwast bij de stippen en met de spons weer uit te werken. (zoals de donkerdere natte plekken rechts op de foto)

ombre muur verven

Tussendoor dacht ik een paar keer dit wordt niks, maar ik ben mega blij met het resultaat, al moet het op bovenstaande foto nog een beetje drogen. Een ombre muur hoeft niet duur te zijn, want je kan de dus ook zelf de ombre muur verven. Binnenkort een babykamer roomtour en dan zal ik alles laten zien.

Volg:
Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *