Onze bijnamen en waarom gebruiken we die…

Mijn naam is niet zo handig af te korten. Het kan uiteraard wel en het gebeurt soms ook als ik mensen echt goed ken, maar meestal zeggen mensen toch gewoon Jodi. Soms wordt het Jo (djo) en soms jojo, maar meestal gewoon Jodi. Vroeger vond ik dat jammer, want ik vond afkorten en bijnamen best leuk. Ik vond het altijd iets vertrouwds hebben als je iemand bij een bijnaam noemde. Je kende elkaar dan echt goed…

Afkortingen
Sommige namen hebben echt een lekkere afkorting. Sebas voor Sebastiaan bijvoorbeeld vind ik echt lekker klinken, maar ook Lies voor Lisanne, of Ami voor Amira… Dat bekt gewoon lekker.

Bijnamen
Dan zijn er natuurlijk nog de bijnamen die juist niks met de naam te maken hebben. Die iemand heeft gekregen door een kenmerk een eigenschap, of soms gewoon omdat het zo leuk klinkt. Ik hou er van nog steeds van…. bijnamen…

Waarom?
Bijnamen geven een vorm van genegenheid aan, lees ik online. In die zin was mijn gevoel van vroeger dus niet verkeerd. Ik vond het bijzonder als iemand me een bijnaam gaf, omdat ik dan het gevoel had die persoon me echt mocht. (uitgezonderd als het pestgedrag was uiteraard) Ouders hebben vaak bijnamen voor hun kinderen, goede vrienden voor elkaar en ook binnen relaties komen vaak bijnamen voor. Hoe beter de relatie, hoe meer koosnaampjes er voor elkaar zijn… geven verschillende psychologen aan, al zal dit laatste natuurlijk niet in iedere relatie kloppen.

Onze bijnamen
Mijn lief noem ik in het echte leven ook wel eens Lief….of LIEEEEEEFFFFFF (hoor een omhoog gaande vraag….) als ik iets van hem wil hebben, of als hij iets voor me moet doen. Meestal is het echter gewoon ‘schat’, al zolang ik me kan herinneren is het zo. Zelfs zo erg dat ik het heel raar vind als mijn lief me ineens Jodi zou noemen en voor mij voelt het raar om hem aan te spreken met Stef. Dat hoort niet bij ons…

De spruit noemt mijn lief overigens ook wel eens schat… Niet omdat hij de betekenis van dat woord kent en een bijnaampje voor zijn vader heeft. Hij hoort mij dat altijd zeggen. Hij zegt meestal papa, maar wanneer mijn lief verder weg is, roept hij… ‘Schaaaat’??? Woops van wie zou hij dat nou hebben.

De spruit
Je zal versteld staan hoe vaak ik de vraag krijg of mijn zoon echt ‘Spruit’ heet.  Nee, onze spruit heet eigenlijk Raf. Online en als ik schrijf is hij gewoon de spruit, maar in het echte leven noem ik hem zelden zo. Zijn grote bijnaam is ‘Boef’ of ‘Boefie’…waarom? Geen idee. Dit is er zo ingeslopen al vanaf dat hij heel klein was. Waarschijnlijk door kleine boevenstreken, of misschien wel door zijn boevenpyjama’s. Het is altijd zo gebleven en hij luistert hier ook gewoon naar alsof het zijn naam is.

Toen ooit iemand aan hem vroeg ‘Hoe heet jij’ en hij zei ‘Boef’ wist ik dat er iets moest veranderen. We noemen hem nu ook vaker Raf, maar het is er zo ingeslopen dat hij Boefie heet, dat dit lastig af te leren is. De spruit is gewoon Boefie…helemaal. Mijn lieve boef.

Pipster
De Pipster noemen we in het echte leven wel de Pipster. Of Pippi…omdat dit laatste gewoon lekker bekt. Die i klank op het einde doet het gewoon goed denk ik. Daarnaast komen echter ook namen als ‘Kleine charmeur’ ‘ Kleine slaapkopteur (heeft de spruit verzonnen geen idee wat het is) Pipstermans voorbij…

Ik noem de mannen niet vaak bij hun echte naam en voor mij voelt dit als een liefkozing. Draak, Drakenkind…ik ben benieuwd welke mooie namen wij nog meer gaan verzinnen de komende jaren, maar ook wanneer er namen niet meer gebruikt zullen worden. Er zal toch vast een tijd komen dat de spruit, geen Boefie genoemd wil worden…Hier denk ik voorlopig nog even niet over na.

Mijn bijnamen???
Heel veel bijnamen heb ik volgens mij niet. Zoals ik al zei Jo of Jojo worden soms gebruikt. Mijn lief noemt me ‘schat’ net zoals ik hem schat noem. Mijn grootste en bijzonderste bijnaam is een veel gebruikte in Nederland. Mama… De beste die ik had kunnen krijgen. Cliche, maar waar…

Wat zijn jullie bijnamen of koosnaampjes??? Ken je hele bijzondere?

Volg:
Share:

4 Reacties

 1. Rianne
  20 november 2018 / 08:44

  Haha, hier ook een man die eigenlijk altijd ‘lief’ wordt genoemd. Waardoor zoon nu ook vaak door het huis roept ‘liehiefffff’.
  Mijn zoon Tijs noemen we vaak ‘boefieman’ of ‘boevenspookje’. Zelf noemt hij zijn zusje Nina altijd ‘wietje’ en zelf noemen we haar ‘draakje’, ‘Nientje Balderientje’ of poppedopje ♡

 2. Oma Will
  25 november 2018 / 00:26

  Ik heb nooit aan bijnamen gedaan , noem alle kleinkinderen altijd bij hun naam en zo ook mijn kinderen.
  Mijn dochter heeft wel bijnamen voor haar kinderen.
  Haar zoon noemt ze altijd vriend en haar dochter draakje, omdat zij soms ook een echt draakje is.

 3. Sanne
  25 november 2018 / 11:16

  Afkortingen van namen snap ik, maar bijnamen… verschrikkelijk! Ik ben je zelfs daarom een tijdje niet gaan volgen, omdat ik het zó over de top vond en het in mijn irritatiezone zat hahaha! Nu mijzelf daar overheen gezet en in de negeermodus, omdat ik je blogs stiekem toch mistte;-)

  • Liefthuis
   Auteur
   30 november 2018 / 22:39

   Hahaha, leuk dat je toch weer terug bent 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *