Onze budget challenge…- dit MOET minder…

De dure decembermaand is voorbij, het nieuwe jaar is van start en voor ons is dit een goed moment om eens goed naar onze uitgaven te kijken. 2018 was voor ons een heel duur jaar en nu komt er eindelijk een beetje een normaal ritme in ons leven… dus het is tijd voor een budget plan…een budget challenge… wie doet er mee???

De boosdoeners
Eind 2017 kochten wij een huis en ondanks dat het ver af was, blijft verhuizen duur en bleef het eerste half jaar van 2018 in het teken staan van uitgaven voor het huis. Verf, een nieuw kleed, nieuwe kasten, maar ook zonnepanelen en een nieuw verwarmingssysteem. Investeren in je huis en in een fijne plek om te wonen…maar jeetje…het geld vloog er uit.

Boosdoener Nr 2
Toen dat net een beetje voorij was, kwam Feestje van Hout op ons pad. Naast de investering voor de webshop, moest ook de garage in orde worden gemaakt… je snapt het geld vloog nog even door.

Boosdoener Nr 3
Tel daarbij de ‘normale’ levens gebeurtenissen op. Zoals een spruit die jarig is een Pipster die 1 werd een vakantie een wasmachine die kapot ging en en en en…. Dit zijn uiteraard geen bijzonderheden, maar bovenop de eerdere uitgaven was er geen maand waarop we financieel even bij konden komen.

Boosdoener Nr 4
Ik ben altijd best moeilijk geweest in het uitgeven van geld, maar door de vele grote uitgaven rondom ons huis (Zonnepanelen bijvoorbeeld) werd het uitgeven van geld ineens zo anders. 100 euro was ineens ‘maar’ 100 euro, als het over iets voor in het huis ging…Daarnaast zijn de Hema, Kruidvat en Action, de stille slipmoordenaars. Je loopt er naar binnen voor een romper en komt naar buiten met 3 rompers (want 2+1), leuke bordjes en servetjes, sokken, een fotolijstje, notitieboekjes een pen en als je niet oppast een rookworst.

Alles op een rijtje
Het geld vliegt er uit. Er gaat maanden achter elkaar meer uit dan er in komt en onze spaarrekening is flink geslonken. 2019 is het jaar voor faninciële rust en stabiliteit. Eindelijk valt alles een beetje op zijn plek en eindelijk kunnen we kijken wat onze normale maandelijkse uitgaven zijn.

Ik wil financieel alles op een rijtje zetten, even zeker weten wat er binnen komt, maar uiteraard vooral wat er uit gaat. Hoe gaan we dat nu doen? Wij gaan een budget challenge starten. We gaan de broekriem even flink aantrekken om vervolgens te weten wat mogelijk is om daar de rest van het jaar bewust van te zijn.

Boodschappen budget challenge
We leggen onszelf een boodschappen budget per week op. We lopen nu niet als kippen zonder kop door de winkel. Wij gaan naar de Lidl en voor de dingen die ze daar niet hebben naar de Plus, maar echt goed opletten doen we ook niet.

Jullie budget
We geven nu 100 tot 125 euro uit per week aan boodschappen. Dat MOET anders. Ik vroeg op Instagram naar jullie boodschappenbudget per week en ik heb mega veel reacties gekregen. Veel van jullie zeiden 100 euro per week voor een gezinnetje. Ik kreeg echter ook een aantal reacties met 70 en zelfs een aantal met nog minder. Hier zaten dan vaak geen luiers bij.

Ons budget: 70 euro per week
Een challenge zou geen challenge zijn als het niet een beetje moeilijk zou zijn. We gaan voor een boodschappen budget van 70 euro per week. Exclusief luiers (al hoop ik stiekem dat we die er ook (gedeeltelijk) binnen kunnen laten vallen). Dat betekent 303 euro per maand. Ik kreeg van jullie ook veel budget boodschappen tips, deze deel ik zaterdag met jullie, want ze zijn simpel, maar zo goed.

Een reserve:  100 euro voor de hele maand
Naast ons boodschappenbudget per week wil ik een reservebudget instellen voor de hele maand. Dit reservebudget heeft te maken met het kopen van luiers of andere verzorgingsproducten, zoals wasmiddel, tandpasta en wc papier. Dit wil ik dan wel echt slim inkopen, dus goed aanbiedingen vergelijken enz.

Voor de leuk: 130 euro voor de hele maand
Omdat er altijd verjaardagen, maar ook uitjes met onze mannen zijn heb ik ook een budget ‘voor de leuk’ ingesteld. Dit is dus een breed begrip. Iets lekkers in de Efteling? voor de leuk… Frietjes eten als ons boodschappen budget op is?voor de leuk…. Toch dat leuke notitieboekje? Voor de leuk… Maar op is op.

Ik wil weten wat onze spaar en kleding budgetten zijn
Ik maak nu niet meer potjes, benzine is bijvoorbeeld lastiger besparen (of iemand tips?) want ik moet toch naar mijn werk.
Daarnaast maak ik nu geen potje voor bijvoorbeeld kleding. Ik denk dat we voorlopig vooruit kunnen met onze kleding en ik hoop juist aan het eind van deze maand te kijken wat we over houden. Zodat ik dan kan kijken wat ons kledingbudget is en wat er naar onze spaarrekening zou moeten kunnen.

Verder besparen
Uiteraard ben ik niet voor 1 gat te vangen. Er moet meer bespaard worden. Dus ook onze overige uitgaven worden bekeken, maar daarover later meer.
We hebben geld bespaard door twee dagen voor de jaarwisseling nog eens kritisch naar onze zorgverzekering te kijken. Hier kon wel redelijk wat aangescherpt worden….kaching
Mijn abonnement op een tijdschrift, wat ik heerlijk vind, maar door tijdgebrek niet altijd lees…opgezegd. En zo hoop ik nog meer te kunnen gaan besparen.

Wie doet er mee??
Komende maand zullen er regelmatig budget tips online komen, zoals de blog met alle tips over budget boodschappen, dus hou Lief thuis in de gaten. Super tof als je mee doet met de budget challenge en ik hoor heel graag al jullie budget tips. Deel je er iets over op Instagram?…Deel dan ook de hashtag #liefthuisbudgetchallenge
Waar besparen jullie op en hoe sparen jullie??? Laten we elkaar helpen…

Dus dat wordt bonnetjes bewaren en alles optellen. Schema’s bijhouden en kritisch zijn. Ik wil geen euro over die 70 euro.. Als ik iets doe, dan doe ik het goed. Dus ik hoop over een maand een succesverhaal met jullie te delen.

Volg:
Share:

15 Reacties

 1. Debbie vos
  2 januari 2019 / 07:59

  Ik ga met je mee doen …
  Ik ben al koningin in het besparen.
  Maar het geld wat ik bespaar wil ik nu ook echt gaan sparen.
  Ik noem mijn challenge de tientje per dag challenge.
  (Al heb ik nog wel de kadobon van de plus)

  • Liefthuis
   Auteur
   2 januari 2019 / 15:32

   Jaaa beloon jezelf met met het spaargeld wat oploopt. Wat bedoel je met de tientje per dag challenge??? 10 euro per dag aan eten?
   Wat zijn je bespaar tips, als je de koningin bent kun je me vast veel leren

 2. Inge
  2 januari 2019 / 08:48

  Hej,

  Wij zijn sinds augustus 2018 begonnen met een maandmenu voor het eten. 1x in de maand alle langhoudbare producten halen en elke week even om de verse dingen als eieren/melk/kaas enzo. Dit helpt ons erg goed en ook om niet na te denken over wat je moet eten en impuls aankopen. (Ons boodschappen budget is 400eu voor de helemaand incl luiers en wasmiddel/shampoo en komen redelijk uit)

  En voor benzine is er een app om prijzen te vergelijken “benzineJIP” en met de formule 1 als Max verstappen rijd heb je bij Tinq Max korting op zondag.

  Succes met je budgetchallenge en ik bn benieuwd naar je tips zaterdag

  Groetjes

  • Liefthuis
   Auteur
   2 januari 2019 / 15:27

   Kijk aan er is dus wel degelijk te besparen op benzine. Heel slim ik ga die app meteen downlaoden dank je. Netjes boodschappen budget heb je, ik ben benieuwd, wij komen ongeveer op hetzelfde uit met ons weekbudget en ons reserve budget voor luiers.

 3. Diana
  2 januari 2019 / 13:05

  Wij doen mee! Dat stond al op de planning maar door jouw blog nog even extra op scherp. Gister hebben we allebei onze uitgaven naar Excel geëxporteerd en gekeken hoeveel we uitgeven en waaraan. boodschappen blijft hier ook wel een dingetje, maar we hebben nu een aparte rekening dus op is op! Succes met je challenge 🙂

  • Liefthuis
   Auteur
   2 januari 2019 / 15:26

   Heel slim die aparte rekening en dat overzicht in Excel. Mooi. Ik ben benieuwd.

 4. 2 januari 2019 / 19:38

  Heel knap als jullie met 70 euro (bijna) iedere avond ene gezonde maaltijd op tafel krijgen. Ik ga het volgen ik kan deze inspiratie goed gebruiken.

  • Liefthuis
   Auteur
   3 januari 2019 / 23:36

   Iedere avond is inderdaad een groot woord hahaha en gezond is ook een ruim begrip, maar wij denken zeker gezonde maaltijden op tafel te zetten voor onze kinderen.

  • Liefthuis
   Auteur
   3 januari 2019 / 23:37

   Oow en er komt nog een blog over 🙂 super leuk dat je me volgt.

 5. Nathalie
  2 januari 2019 / 20:57

  Ik jou altijd goed alle folders in de gaten, daar aast wisselen wij elk jaar van energieleverancier en check ik elk jaar of alle vaste lasten goedkoper kunnen. Ook doen wij vaak mee aan cashback acties van SCOUPY (gratis producten) bij internetaankopen gebruik ik altijd de site van cashbackxl, zodat je ook nog een paar euro korting terug krijg. En de app pepper, daar komen ook veel acties voorbij, vooral voor kleding Ed.

  • Liefthuis
   Auteur
   3 januari 2019 / 23:36

   Je tips zijn zo welkom, heel fijn ik ga meteen kijken.

 6. Elise
  2 januari 2019 / 23:13

  Klinkt top!
  Wij doen het nu ook . Tabelletje op de iPhone in notities en op is op. Krijg je in ieder geval inzicht. Wij hebben echter wel iets meer potjes, potje boodschappen (500 per maand incl luiers etc). Maar ook pot overig, oppas, cadeautjes en uit eten. Voor 100 euro zou ik het niet redden stiekem zijn best veel dingen overig…. maar als we het hiermee redden ben ik heel blij en tevreden en kunnen we prima sparen. Vind het in ieder geval heel fijn om inzicht te hebben.

  • Liefthuis
   Auteur
   3 januari 2019 / 23:35

   Het is ook absoluut niet mijn bedoeling om dit altijd zo te houden vooral het potje reserve/overig en het potje voor de leukk zullen groter zijn, maar als we dit een maand proberen weten we daarna wel wat we kunnen uitgeven en wat er mogelijk is.
   Slim om overal een potje voor te maken en idd dat bijhouden is goud, ik ga meteen een excel bestandje maken.

 7. Rianne
  3 januari 2019 / 18:03

  Hier ook aan het bezuinigen dit jaar!
  Zorgverzekering omgezet, scheelt 28,- per maand.
  Gaan ook kijken of we onze hypotheek kunnen oversluiten en aan het eind van de maand kijken we wat de volgende maand ‘in petto’ heeft en welke uitgaven we alvast kunnen inplannen. Zo weten we wat ons te wachten staat die maand.
  Wat ons ook goed helpt is om het nu steeds sámen te bekijken. Normaal vulde ik altijd zelf ons ‘huishoudboekje’ (excelbestand) in, nu doen we dat eens per week samen.

  • Liefthuis
   Auteur
   3 januari 2019 / 23:33

   Wat goed en slim om het samen te doen. Ga ik ook eens doen. Zorgverzekering scheelt bij ons ook flink, hopelijk levert de hypotheek oversluiten bij jullie nog iets op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *