Oppas meisje ja of nee…HELP

Slapend rijk worden voor de oppas....of toch niet?

Slapend rijk worden voor de oppas….of toch niet?

Als 15 jarig meisje vond ik het een ideale bijverdienste en vond ik het ook nog eens super leuk om te doen. Ik had verschillende oppas adresjes. Meestal ging het om de vrijdag of zaterdag avond. Ik legde de kinderen in bed, of ze lagen al in bed en dan kon ik tv kijken, chips eten en geld verdienen. Soms bleef ik slapen (slapend rijk worden) en anders werd ik ’s avonds door de ouders thuis gebracht.

Maar nu…
Tot nu toe hebben we nog niet echt nood gehad om een oppas. Onze spruit heeft voldoende tantes, ooms, opa’s, oma’s en andere mogelijke oppas adressen. Iedereen is gek op hem en iedereen geeft aan dat hij altijd welkom is. Super fijn en ik laat hem ook met een gerust hart overal achter.

Moeite met oppas
Had ik dat ook gedaan toen hij 8 weken was? Of 4 maanden? Vanaf het moment dat onze spruit een blik op deze aardbol wierp heeft hij besloten dat hij hier wel op zijn plek was. Hij zag het wel zitten hier en was heel relaxed. Hij huilt natuurlijk ook wel eens en begint nu ook een eigen willetje te krijgen (vooral als het om eten gaat) maar hij vindt vooral heel veel wel best. Ik heb dan ook nooit moeite gehad met het weg brengen van mijn spruit. Voor mijn gevoel hoefde ik me om hem geen zorgen te maken. Ik miste hem die eerste keren natuurlijk wel en ik voelde me onthand, maar hij zou zich vast goed vermaken.

Was dit anders geweest als ik een huil baby had gehad? Of als ik een kind had wat niet zo relaxed was als onze spruit? Gegarandeerd. Dus dank je spruit, je hebt het me heel makkelijk gemaakt.

Belasten bekenden
Ik wil niet altijd mijn familie en vrienden belasten met ons kind. Ik weet dat iedereen hem leuk en lief vindt en ook graag op wil passen (waarvoor dank), maar dit wil ik ook weer niet teveel doen. Ik wil dat het leuk blijft en niet dat het een last is voor iemand anders, of dat die persoon zich verplicht voelt.

Dus dan toch een oppas meisje?
Heel lang vond ik het een heel gek, dat ik een onbekend meisje (of jongen) op mijn kind ging laten passen. Dat iemand hier thuis de kast leeg ging eten en wat weet iemand van 15 nu van een baby? Maar goed, wat wist ik er nu vanaf toen ik 15 was en dat is ook altijd goed gegaan.

Toen mijn spruit een hele tijd geleden bij een (voor hem) onbekend meisje in de armen hing en ik zag dat hij zich daar uitermate best vermaakte. Bedacht ik me ineens…misschien is dit wel een leuk, lief en handig oppas meisje…..maar we hebben het niet meer nodig gehad…totdat…

Date night
Afgelopen vrijdag was ons vaste oppas netwerk bezet en eigenlijk wilde ik net die avond heel graag met mijn lief uit eten en naar de bioscoop om zijn behaalde masterproef te vieren. Wat nu? In mijn achterhoofd zat nog het oppas meisje van een vriendin en na kort overleg met mijn lief (die het allemaal best vond) besloten haar te appen. (oke dit meisje was geen 15, maar 19) Ik had er alle vertrouwen in dat het vast goed zou komen en we waren dicht bij huis dus een goede eerste oefening, voor haar en voor ons.

Afgelopen vrijdag kon zij helaas niet en was een vriendin zo lief onze spruit onder haar hoede te nemen, maar het telefoon nummer staat in mijn tel en een volgende keer zou ik haar zeker weer appen.

Risico
Natuurlijk is er een risico dat het niet gaat. Dat mijn spruit weigert te slapen en zij niet weet wat ze moet doen. Dat we geen goed gevoel hebben bij haar of dat we twijfelen aan haar kunnen. Ik denk dat we hierbij maar op ons gevoel af moeten gaan. Voelt het niet goed, dan doen we het niet en anders zijn we ook zo weer thuis mocht het niet lopen zoals de bedoeling is.

Maar wat betaal je?
GEEN IDEE…. Iemand een idee? Wat betaal je? Is dit afhankelijk van hoeveel kinderen je hebt? Van hoe oud de kinderen zijn? Van hoe oud de oppas is? HELP ME!!!

Waar moet ik nog meer aan denken?
Laat je haar een keer oefenen? En maak je nog bijzondere afspraken met haar? Zijn er dingen die ik moet weten of waar ik rekening mee moet houden? HELP

Hebben jullie een oppas meisje en advies? HELP ME….

Dank je,

Tot snel,

Liefs Jodi

Volg:
Share:

19 Reacties

 1. Janine
  13 juli 2016 / 06:27

  Grappig , ik heb met mijn zoontje (overmorgen 1jaar) een tijdje terug het zelfde verhaal meegemaakt. Geen oppas in familie en vrienden kring en dus de dochter van een buurvrouw die oppas doet. Vond idee ook spannend met name omdat zij nog geen kinderen heeft gehad en nog best jong is, nou ja 19 , maar toch. Aan de andere kant de dames van het kdv zijn soms ook best jong nog en zonder kinderen, maar ze zijn o leuk en lief met de kinderen. Uiteindelijk ook gevraagd aan dat meisje maar zij kon niet. En sindsdien niet meer nodig. kwa kosten weet ik het ook niet maar lijkt mij iets rond de 10 -12 euro per uur?

  • Liefthuis
   Auteur
   13 juli 2016 / 13:54

   Is zeker een goede overweging, de meiden van kdv zijn ook jong, maar wel opgeleid. Jij bent een goede werkgever als ik dat zo lees, ik denk dat iedereen wel bij jou wil oppassen als je zoveel betaald haha

 2. 13 juli 2016 / 06:35

  Ik denk daar ook weleens over na. Wij hebben ook onze ouders, ooms en tantes waar we Naomi kunnen brengen. En ik weet zeker dat een nicht van mij ook wil oppassen als dat nodig is. Erg fijn, maar je wil ze niet altijd belasten. Ik ken ook verder geen meisje, ja mijn voorkeur gaat uit naar een meisje, die het in de buurt doet. En ik voel er ook niet zoveel voor om dan een briefje in de supermarkt op te hangen of iets. Iets om over na te denken dus. En qua kosten. Geen flauw idee! Is dat niet online te vinden bij het Nibud ofzo?

  • Liefthuis
   Auteur
   13 juli 2016 / 13:53

   Heel herkenbaar, ik hoop stiekem nog dat ze zo in mijn schoot geworpen wordt. De dochten van de buren bij wijze van (klein detail die dochter heeft zelf nog oppas nodig, maar je snapt wat ik bedoel)

 3. Lieke
  13 juli 2016 / 06:53

  Hey!

  Wij hebben nu bijna een jaar een oppas. Ik heb dat ook altijd gedaan maar vond het mega spannend zo’n jong meisje de verantwoordelijkheid te geven. Wij kregen een jaar geleden ofzo een briefje in de brievenbus van ons achterbuurmeisje. Ze zicht een adres. Na overleg haar eens langs laten komen om kennis te maken. Ze was verlegen dus dat vind ik fijn, geen bravoure branieschopper maar gewoon een jong meisje die echt wel hulp vraagt en haar twijfels en onzekerheden uitspreekt.
  Toen nog een keer uitgenodigd om te komen spelen met onze jongens. Check check dubbel check. Ze was door de keuring
  Nu komt ze regelmatig een avond oppassen. De jongens kijken er altijd naar uit als ze komt en soms komt ze zomaar even langs om te spelen of iets aan ze te geven.
  Wij betalen haar 15 euro per keer. Heb geen zin in gedoe en op de klok kijken hoe lang we weg zijn geweest en hoeveel ze dan krijgt. 15 euro of we nu 2 of 4 uur weg zijn. Ik vond het voordeel van een jong meisje dat ze nog niet gaat stappen en praktisch altijd kan.
  Ik ken ook mensen die 5 euro per uur betalen. Is maar net wat je zelf fijn vindt.
  Succes! Achteraf heb ik er veel te lang over getwijfeld om zo’n meisje te laten oppassen want ik vind het nu super handig en zou haar niet willen missen.

  • Liefthuis
   Auteur
   13 juli 2016 / 13:49

   Super bedankt voor je uitgebreide reactie, 1 vaste prijs is inderdaad handig en ook dat je haar langs hebt laten komen en met je leuke mannen hebt laten spelen. Goede verhalen om het bij ons toch ook maar te doen

 4. Ellianne mierop
  13 juli 2016 / 07:06

  Ik heb een zoont kg en van 6 maanden en pas geleden gingen wij een weekend naar c@s. Vrijdag op zaterdag is het oppassen bij de opa’s en oma’s geen probleem maar zaterdag op zondag doen ze niet. Maar wij zouden zaterdagnacht wel pas 2 uur thuis komen. Ook overwogen om een oppasmeisje te appen (zij vertelde toen ik zwanger was al dat ze graag op wilde passen, nou helemaal prima) ze is 19 jaar en ze vraagt een bedrag van 4 euro. Ik vind dat een redelijk bedrag want ze hoeven niks bijzonders te doen en aan het eind van de avond hebben ze toch een leuk zakcentje.

  • Liefthuis
   Auteur
   13 juli 2016 / 13:50

   Het blijkt in de reacties nogal te wisselen qua prijs. 5 euro leek mij ook mooi, het hangt er ook vanaf of de kinderen slapen en ook hoe oud ze zijn denk ik.

 5. mascha
  13 juli 2016 / 10:31

  Oppas, zelf heb ik ze al geruime tijd niet meer nodig maar zit mijn dochter in de fase van oppas zijn. Zelf maakte ik altijd onderscheid in uur tarief of de kinderen sliepen of niet. Iets wat tegenwoordig volgens mij niet meer gedaan wordt?
  Bij sommige ontvangt mijn dochter 5 euro per uur en bij andere adressen 4 euro. Dat laatste is praktisch want dan kun je dus per kwartier uitbetalen.
  Ik had altijd oppasmeisjes waarvan ik de moeder kende. Dan wist ik zeker dat het goed kwam!

  • Liefthuis
   Auteur
   13 juli 2016 / 13:51

   Oow ja slim van die 4 euro, die ga ik zeker onthouden. En misschien ook wel dat je dochter oppas meisje is :p

 6. Britt
  13 juli 2016 / 12:37

  Ik ben zelf zo’n oppas meisje :p. Ik krijg altijd €4 per uur en ik ben 15. Soms hoef ik inderdaad alleen maar tv te kijken maar soms moet ik ook koken, spelen, naar bed brengen etc. Ik heb een adres waar ze 1 kindje hebben en ik heb er 1 waar ze 2 kindjes hebben. Ik krijg gewoon altijd €4 en dat is voor mijn doen goed verdienen! Ik zou gewoon een vaste uur-prijs afspreken en daar gewoon altijd aan vast houden 🙂

  • Liefthuis
   Auteur
   13 juli 2016 / 13:51

   Wat leuk dat je reageert, hier heb ik echt veel aan. 4 euro op je 15de is zeker goed verdienen. Fijn dat je het zo leuk vindt

 7. 13 juli 2016 / 13:48

  ikzelf zou het niet doen. Toch niet zolang m’n dochter niet echt kan praten…
  Ikzelf heb zelf jaren babysit geweest voor enkele gezinnen, maar de kinderen waren ook ouder.
  Heb het soms moeilijk als familie zelfs op m’n kleine meid past…

 8. 13 juli 2016 / 15:41

  Ik ben zelf ook oppasmeisje geweest vanaf 14-15 jaar geloof ik ben ik met de kinderen mee opgegroeid welke nu inmiddels 12-13 jaar oud zijn en naar de middelbare school gaan. Ik vond het echt super leuk om te doen, oppassen doe je denk ik niet als je geen gevoel hebt met kinderen.

  Wat je ergens als reactie zegt, in de schoot geworpen krijgen zou heel fijn zijn. Ik had buurjongetjes om op te passen en via hun weer een andere adresje.

  Ik heb als ik ’s avonds moest oppassen (als de kids al sliepen) 4 euro per uur gekregen. De ene ouder betaalde me op de cent uit dus echt 12 euro voor 3 uur, de andere was wat makkelijker en daar kreeg ik dan 15 euro.

  Wat ik zelf heel fijn vond qua voorstellen is om een keertje langs te gaan bij de nieuwe oppaskinderen, een praatje houden (wat met jou spruit nog niet gaat natuurlijk) maar je kan wel kijken hoe je kindje reageert op de eventuele oppas. De eerste keer oppassen bij een nieuwe adres was dan ook niet gelijk een hele avond, maar enkele uurtjes voor alleen uiteten ofzo.

  Succes met het maken van jullie keuze en hopelijk krijgt spruit een ontzettend leuke en lieve oppas die hem mag zien opgroeien!

  • Liefthuis
   Auteur
   13 juli 2016 / 20:24

   Wat een uitgebreide reactie, echt super fijn, hier heb ik veel aan.

 9. Dimfie
  13 juli 2016 / 20:40

  Wij hebben sinds kort ook ervaring met een ‘oppasmeisje’ voor ons dochtertje (juni 2015). Ze is inmiddels al 24 (dus niet echt een ‘meisje’ meer) en opleiding kinderverzorgster (BE) gedaan (geruststellend idee dat ze een beetje op de hoogte is van het hoe en wat mocht er echt iets zijn, vind ik zelf).

  Wij betalen haar 8 euro per uur (opleiding en leeftijd speelde hierbij ook wel een rol), maar vind het dik en dubbel waard!

  Prettig om niet altijd van opa’s en oma’s ‘gebruik’ te hoeven maken en Liv vindt het altijd reuze gezellig nog even met d’r te spelen/tutten voor het slapen… Laat haar altijd met een gerust gevoel achter.

  Veel succes met de zoektocht naar een geschikte oppas!

 10. 14 juli 2016 / 18:24

  Fijn om de reacties te lezen, het is best lastig. Ik zou qua uurloon kijken naar wat ze ongeveer ergens anders ook beginnen, bijv horeca ofzo.
  Misschien iemand in je kennissen kring die een dochter heeft, een beetje bekende is misschien wel fijner om in huis te hebben als een wild vreemde.

  In mijn geval, ik heb nichtjes van die leeftijd en een broertje dus ideaal

 11. Do
  10 augustus 2016 / 16:51

  Ook ik ben zelf een ‘oppasmeisje’ van 19, maar wel een met ruime ervaring (pas al jaren op, gerelateerde opleiding en stage, gerelateerd vrijwilligerswerk). Zelf vraag ik 5 euro per uur, dit vind ik een prima bedrag. Ik ken meiden die minder vragen, maar die zijn over het algemeen een stuk jonger en ervaringlozer. Ken ook een aantal meiden die meer vragen, maar die blijven nooit langer als een paar maanden bij een oppasadres hangen ;). Als ik zelf een oppas zou zoeken zou ik een meisje willen hebben die weet wat ze moet doen, ook in het geval van nood, en die uiteraad leuk met de kinderen omgaat. Zelf ga ik regelmatig met mijn oppassenkindjes naar de speeltuin/bellen blazen/eendjes voeren etc.

  • Liefthuis
   Auteur
   21 augustus 2016 / 18:07

   Dank je voor je uitgebreide reactie, hier heb ik echt iets aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *